Podezření na původ metanolu sahá do továrny po Čubovi

Karel Toman
20. 9. 2012 9:30
Aktuálně.cz mluvilo s ředitelem firmy, na kterou padlo podezření v metanolové aféře
Dodávka s autokosmetikou Cinol parkuje před někdejším závodem Biotech.
Dodávka s autokosmetikou Cinol parkuje před někdejším závodem Biotech. | Foto: Karel Toman

Zlín - "Nic vám neřeknu, je to mafie," brání se i rukama palírník z jedné valašské vesnice dotazu, kdeže se to tady v okolí vyrábí kapalina do ostřikovačů značky Cinol. Právě na ní podle poslední vyšetřovací verze ulpělo podezření, že je zdrojem smrtícího metanolu.

Aféra kolem Cinolu přitom otřásla Zlínskem už před dvěma lety. Za daňové úniky s alkoholem v hodnotě 158 milionů korun rozdal zlínský soud v únoru 2010 podmíněné tresty a mnohamilionové pokuty.

Firmě Morávia-Chem, která Cinol vyrábí, teď ale hrozí průšvih, proti kterému je stomilionový daňový únik legrace. Tentokrát jde totiž o 23 dosud potvrzených mrtvých, kteří se stali oběťmi metanolu, jehož původ je stále neznámý.

"Zatím žádná souvislost s touto kauzou zjištěna nebyla," řekl Aktuálně.cz státní zástupce Roman, Kafka, který případ dozoruje.

Spadáme mezi podezřelé, ale...

"O tomto nás nikdo neinformoval. Byla u nás kontrola a vzala vzorky, ale jsem si jistý, že všechno bude v pořádku," řekl Aktuálně.cz ředitel Morávia-Chemu Roman Velísek. „Tím zaměřením výroby spadáme mezi podezřelé, ale od nás to rozhodně není. My používáme líh, ne metanol. Naopak jsme proti metanolu v ostřikovačích bojovali, nikdo ale o tom tehdy nechtěl slyšet. Mělo by se jít po zdrojích metanolu, ne lihu," sype za sebe o překot, když vyslechne podezření, že smrtící metanol by mohl pocházet z jeho fabriky.

"Nervózní určitě jsem, vidím, že se to s námi táhne," přiznal Velísek.

Připomeňte si důležitá fakta z kauzy otrav alkoholem:

Továrna, kde se Cinol vyrábí, působí trochu jako přízrak. Sedí na vrcholku kopečku obklopena loukami a švestkovými sady na kraji malebné obce Hrobice nedaleko Zlína. Ve zlaté éře Slušovic ji tu založil legendární František Čuba - "Andrej Babiš 80. let" a dnešní spojenec prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Zabedněný vstup do někdejší administrativní budovy dodnes zdobí velký rezavý nápis BIOTECH.

V centru metanolové aféry

Právě Zlínsko se přitom stává jedním z center metanolové aféry. Policie zde dokonce našla v úterý na polní cestě mezi Slušovicemi a Vizovicemi v autě mrtvého muže, který se podle informací ČTK zastřelil a jeho smrt podle médií s kauzou otráveného alkoholu souvisí. (Aktuálně.cz mluvilo s matkou a sestrou mrtvého muže a ty takové vysvětlení rozhodně odmítly. Podle nich jde o důsledek vleklého sousedského sporu).

Vůbec první zatčený je právě ze Zlína, a celou kauzu tak dozoruje zlínský státní zástupce Roman Kafka.

Policisté se podle zpráv z médií pomalu sunou vzhůru pyramidou organizovaných podvodů s alkoholem, i když bývalý kriminalista Jan Strmeň, který kauzu Cinol vyšetřoval, o tom veřejně pochybuje. Chapadla téhle chobotnice se podle něj mezi sebou ani navzájem neznají.

A svoje pochyby má i manažer Morávia-Chemu Velísek.

"Jsem si skoro jistý, že nejde dopátrat, odkud to je. Je to volně dostupná látka zaměnitelná s lihem. Podle staré legislativy se přitom metanol používat nesměl, EU ale legislativu uvolnila," tvrdí Velísek.

Ve stínu Draka. Podívejte se, kam vedou stopy kauze metanol:

V aféře Cinol odsoudil zlínský soud celkem deset mužů, bývalého ředitele Morávia-Chemu Radovana Dalajku, ale obvinění zprostil, stejně jako pět dalších - včetně jednatelů stavební firmy Zlínstav nebo tehdejšího ředitele tamního Finančního úřadu. Státní zástupce se ale odvolal k vrchnímu soudu a podle posledních zpráv soudy tuto dva roky starou kauzu stále neuzavřely.

Morávia-Chem podle obžaloby dovážel do areálu konzumní líh, který měl denaturovat, aby se zabránilo jeho dalšímu zneužití. Z takto upraveného lihu pak firma dál vyráběla prostředek do ostřikovačů Cinol.

Příměs do betonu (a do lahví)

Podle obžaloby ale firma líh nedenaturovala a prostřednictvím dalšího obžalovaného Miloše Nováčka nabídla stavebním firmám Moravostav, Stapo Morava a Zlínstav, aby si prostředek Cinol fiktivně koupily a přidávaly do betonových směsí a omítek pro zimní použití. Stavební firmy si pak Cinol fiktivně zahrnuly do nákladů a snížily si tak daně, napsal tehdy Zlínský deník.

Podle soudce Radomíra Koudely ale byla vina prokázána jen Moravostavu a Stapo Morava. Pikantní je, že soudce tehdy nevyloučil, že Zlínstav do celé záležitosti namočil bývalý analytik protikorupční policie, insolvenční správce Petr Bernátek. Podle Zlínstavu chtěl firmu zastrašit a převzít. To ale Bernátek odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy