Kubice obešel čtyřikrát zákon, tvrdí Lessyho advokát

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
11. 9. 2012 15:47
Advokát Láska si v rozkladu stěžuje proti odvolání Lessyho z postu šéfa policie
Ministr Jan Kubice.
Ministr Jan Kubice. | Foto: Jan Langer

Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy podal po stížnosti proti svému obvinění ze dvou trestných činů i rozklad proti odvolání.

To před několika dny dostal na stůl ministr vnitra Jan Kubice, který o něm na doporučení své komise rozhodne.

Deník Aktuálně.cz nyní zjistil, o co Lessy svůj rozklad opírá. Jde o čtyři konkrétní body.

Kubice podle Lessyho advokáta Václava Lásky rozhodl bez vlastního šetření, při odvolání použil špatný paragraf zákona, propouštění bylo nesprávně odůvodněno a k podání rozkladu měl o polovinu kratší lhůtu.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák opakovaně odmítl, že došlo k jakémukoliv pochybení. 

Čtyři rozpory v odvolání Lessyho

Láska jich našel hned několik. "Propuštění nebylo odůvodněno tak, jak si zákon žádá," řekl Aktuálně.cz Lessyho advokát.

A uvádí hned další. Podle Lásky ministr Kubice porušil zákon i tím, že rozhodl bez vlastního šetření. 

Místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Petr Tomek, který zmíněný zákon připravoval, to komentoval slovy, že policejní funkcionář nemusí vlastní šetření provést v tom případě, kdy je daná věc z podkladů naprosto jasná.

"Pokud měl usnesení inspekce a stanovisko státního zástupce, tak to přeci nebude znedůvěryhodňovat," řekl Aktuálně.cz Novák na obranu ministra na konci minulého týdne, kdy Lessy podal na Kubiceho trestní oznámení.

Láska v rozkladu navíc uvádí, že měl mít Lessy na podání rozkladu delší čas. Podle ministerstva ho ale musel podat do týdne. Zákon skutečně říká, že policista, který je odvolán, má šanci podat rozklad do 15 dnů.

Jenže Kubice krátce po obvinění Lessyho oznámil, že byl propuštěn, jelikož se podle zákona dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu. A podle tohoto paragrafu je možné předložit rozklad pouze do týdne.

Dva šéfové v čele policie

Posledním bodem rozkladu je skutečnost, že v textu odvolání bylo podle Lásky nesprávně použito ustanovení paragrafu číslo 184.

"To je možné, jen pokud v té věci nejsou žádné pochybnosti. Mimo jiné pan ministr propustil pana Lessyho pro jednání, o kterém o několik měsíců dříve rozhodl, že se nestalo," prohlásil Láska. A tak tvrdit, že nejsou žádné pochybnosti, je podle něj přinejmenším zvláštní.

Lessyho případ nyní míří k rozkladové komisi ministerstva. Ta Kubicemu zřejmě během několika měsíců doporučí, jak by měl rozhodnout.

Pokud by Lessy s rozkladem u ministra vnitra uspěl, mohlo by dojít k paradoxní situaci, kdy bude mít policie dva prezidenty.

Co říkáte na odvolání Petra Lessyho? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy