Lessy zaútočil na Kubiceho. Podává trestní oznámení

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
8. 9. 2012 9:12
Podle Lessyho advokáta Václava Lásky překročil Kubice svou pravomoc
Jan Kubice.
Jan Kubice. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice čelí kvůli odvolání Petra Lessyho z postu policejního prezidenta trestnímu oznámení.

Podal ho proti němu Lessyho advokát Václav Láska.

Ten v něm tvrdí, že Kubice zneužil svou pravomoc. 

"Ministr má ze zákona povinnost, než takové rozhodnutí učiní, provést vlastní šetření, zda tam důvody k propuštění jsou. K tomu nebyl žádný prostor," zdůvodnil pro Aktuálně.cz Láska.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák to, že by Kubice překročil pravomoc, odmítá. "Pokud měl usnesení inspekce a stanovisko státního zástupce, tak to přeci nebude znedůvěryhodňovat," řekl Aktuálně.cz Novák.

Dohady nad zákonem

Láska na to zareagoval slovy, že je ale velmi nevěrohodné, aby ministr v tak krátkém čase prostudoval podklady Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), vypracoval rozhodnutí a doručil ho z Prahy do Frýdku-Místku.

Podle něj to působí dojmem, že bylo Lessyho odvolání připravené. Kubice již dříve jakoukoliv účelovost jeho odvolání popřel.

Petr Lessy.
Petr Lessy. | Foto: Policie ČR

Místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Petr Tomek, který zmíněný zákon připravoval, řekl, že policejní funkcionář nemusí vlastní šetření provést v tom případě, kdy je daná věc z podkladů naprosto jasná.

"Nevím, jak by mohl v tomto případě dělat vlastní šetření, když se jednalo o obvinění," dodal Tomek.

A proto má Láska další argument. Ministr podle něj použil zvláštní ustanovení zákona, které umožňuje, aby prvním úkonem v řízení o propuštění bylo doručení rozhodnutí.

"To je ale možné, jen pokud v té věci nejsou žádné pochybnosti," uvedl Láska. A podle něj v tomto případě pochybnosti rozhodně jsou.

Láska řekl, že obvinění jsou založena pouze na výpovědi jedné svědkyně a proti Lessymu bylo zahájeno stíhání a byl odvolán bez toho, aby byl vyslechnut.

Navíc kauzu GIBS podle Lásky řešila již před pár měsíci a odložila ji.

Dva šéfové v čele policie

Lessy byl obviněn minulý týden a bleskově musel křeslo policejního prezidenta opustit. Kromě stížnosti podal i rozklad proti odvolání.

Pokud by Lessy s rozkladem u Kubiceho uspěl, mohlo by dojít k paradoxní situaci, kdy bude mít policie dva prezidenty.

Kubice před týdnem krátce nato označil situaci kolem bývalého šéfa policie za natolik bezprecedentní, že se kvůli tomu rozhodl k rychlé změně. A brzy po obvinění a odvolání Lessyho jmenoval novým šéfem policie Martina Červíčka.

 

Právě se děje

Další zprávy