Rampula přesáhl pravomoc, tvrdí strážci osobních údajů

Radek Nohl Radek Nohl
27. 8. 2012 9:30
Úřad to konstatoval po prošetření úniku a zveřejnění videa z tajné policejní akce
Vlastimil Rampula zveřejnil video z tajné akce.
Vlastimil Rampula zveřejnil video z tajné akce. | Foto: ČTK

Praha - Bývalý pražský vrchní žalobce Vlastimil Rampula tím, že zveřejnil video z policejní akce, překročil svou pravomoc.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz to po šesti měsících šetření konstatoval v dopise, který byl v polovině srpna doručen na pražské vrchní státní zastupitelství, Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

"Žádnou pokutu vrchní státní zastupitelství nedostalo. Úřad ale konstatoval, že Vlastimil Rampula vybočil ze své pravomoci, když video získal a pak ho zveřejnil na tiskové konferenci," potvrdil Aktuálně.cz zdroj, který má dopis k dispozici.

ÚOOÚ v něm také uvádí, že by mělo vrchní státní zastupitelství udělat taková opatření, aby k podobnému úniku už nedošlo.

Důkazy ke kauze Pandur

Úřad nechce detaily z dopisu komentovat, uvádí ale, že případ ještě rozhodně není u konce.

Závěr z videa.
Závěr z videa. | Foto: www.ct24.cz

"Věcí se budeme zabývat dál. Oni (vrchní státní zastupitelství - pozn. red.) mají možnost se k tomu nyní vyjádřit," řekla Aktuálně.cz mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.  

Rampulovi však stále hrozí, že mu bude sankce udělena. "I tak by se to dalo říct," odpověděla Štěpánková na dotaz, zda může stále bývalý vrchní státní zástupce pokutu dostat.

Noční akce bezpečnostních složek se odehrála 17. února jen několik hodin poté, co Městský soud v Praze vrátil zpět do čela úřadu Vlastimila Rampulu.

Do kanceláře tehdejšího náměstka Libora Grygárka si policisté šli pro důkazy ke kauze obrněných transportérů Pandur.

Spor mezi žalobci 

Vyjádření Rampuly se nepodařilo získat, několik dní nebyl v úřadu k zastižení. Podle informací Aktuálně.cz si vybírá dovolenou. Před časem ale tvrdil, že nevěděl, že se v budově státního zastupitelství pohybovaly bezpečnostní složky.

Poté, co Rampula video zveřejnil, se ještě více vyhrotil spor mezi ním a šéfem žalobců Pavlem Zemanem. Situace se uklidnila až poté, co Nejvyšší správní soud rozhodl, že Rampula musí v čele zastupitelství skončit.

Grygárek i Rampula se před několika týdny rozhodli, že již dále jako žalobci pracovat nebudou. Co budou dělat dál, ale zatím neřekli.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy