Němý Visapoint. Česko může skončit u evropského soudu

Tereza Šídlová
27. 8. 2012 6:00
Úřad českého ombudsmana upozorňuje, že vízový registr porušuje evropské směrnice
Foto: Thinkstock

Praha - Neprostupný systém Visapoint, jehož prostřednictvím cizinci žádají o česká víza, může Česku způsobit problémy v Evropské unii.

Aktuálně.cz popsalo, že pro cizince v některých zemích bývalého Sovětského svazu je mnohdy nemožné získat prostřednictvím elektronického registru termín schůzky na české ambasádě na vízový pohovor. Ať už je systém nabouraný zvenčí, nebo jde o záměr české diplomacie, rozhovor s českým úředníkem si prý cizinci mohou ve svých domovských zemích koupit od překupníků za stovky eur.

Ministerstvo zahraničí po zveřejnění prvního článku nechalo systém prověřit.  "Provedli jsme analýzy aplikace a systému jako takového a nenalezli jsme žádné stopy po neoprávněné manipulaci se záznamy. S jistotou lze konstatovat, že záznamy systému nebyly modifikovány ani zvnějšku, ani pracovníky zastupitelských úřadů," zní výsledky testů.

 

Fungování systému Visapoint kritizuje i úřad českého ombudsmana Pavla Varvařovského. A poukazuje při tom na evropské směrnice, které může Česko kvůli omezování přístupu do systému Visapoint porušovat.

"Dle ochránce v případech, kdy ČR fakticky neumožňuje podat žádost o povolení k dlouhodobému/trvalému pobytu, pokud jsou tyto navázány na právo Evropské unie, porušuje závazky vyplývající pro ni z práva EU se všemi možnými důsledky," stojí ve stanovisku českého veřejného ochránce práv z letošního roku.

Kazachům vstup zakázán

Varvařovského úřad upozorňuje především na dva případy, kdy může jít o porušení práv cizinců - a to pokud žádají o dlouhodobý pobyt či dlouhodobé vízum z důvodu sloučení rodiny či za účelem studia.

Příkladem země, kde je téměř nemožné „proboxovat" se na ambasádu přes registr, který je v podstatě jedinou cestou, jak o povolenku k pobytu v Česku zažádat, je Kazachstán. Aktuálně.cz systém vyzkoušelo a test prokázal, že opravdu ani opakované pokusy nezabírají.

Český stát si stanovuje kvóty, kolik žadatelů o pobyt či vízum v té či oné zemi přijme. Nicméně ani taková norma podle ombudsmana neopravňuje nepřístupný systém.

„Smyslem evropské směrnice je při splnění stanovených podmínek umožnit příslušníkům třetích zemí na území členského státu studium, výměnný pobyt žáka, neplacenou odbornou přípravu nebo dobrovolnou službu. Příslušná ustanovení zákona o pobytu cizinců hovoří o tom, že cizinec „je oprávněn" podat žádost," vysvětluje úřad ombudsmana.

Stovky eur za místo ve frontě

Ombudsman Pavel Varvařovský.
Ombudsman Pavel Varvařovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle těch, kteří mají s dobýváním se do Visapointu zkušenosti, tedy podle cizinců, kteří usilují například o studium v Česku, tento stav vede ke korupci.

„Máme studenty z Kazachstánu, kteří se nemohli do systému Visapoint zapsat. Poté, co jistému Dimovi zaplatili tisíc euro, byli do systému zapsáni," řekl Aktuálně.cz Zdeněk Okůnek, ředitel komerční Akademie jazykové a profesní přípravy, jejíž klienti jsou převážně lidé z bývalých států SSSR a platí si u něj například kurzy češtiny před zahájením univerzitního studia.

Důkazy však předložit nemůže, jeho klienti si prý přejí zůstat v anonymitě. Nicméně podobné zkazky přicházejí i z Ukrajiny. I když tam jsou údajní překupníci podle těch, co se s nabídkou jejich služby setkali, levnější - za nabourání se do systému a zařízení tak místa ve virtuální frontě na českou ambasádu požadují prý 250 euro.

Kupčení vyplývající z nepřístupnosti systému Visapoint potvrzuje i ředitel Organizace na pomoc uprchlíků Martin Rozumek, který zároveň předsedá vládnímu Výboru pro práva cizinců.

„Máme zmapované případy na Ukrajině či v Kazachstánu, kde jistí lidé nabízejí až za 1000 euro zapsání do systému Visapoint na schůzku na české ambasádě," řekl Aktuálně.cz Rozumek.

Ten zároveň upozorňuje, že Česko se vystavuje problémům v EU.

„Člověk má nárok na víza z důvodu sloučení rodiny a studia i z pohledu evropských směrnic. Všechny ostatní důvody jsou na zemi, aby se rozhodla, zda člověka vpustí do země, či nikoli. Tudíž s těmi výše uvedenými důvody bychom mohli jít i na Evropský soud pro lidská práva," řekl Aktuálně.cz Rozumek.

 

Právě se děje

Další zprávy