CzechInvest v krizi. Vláda ruší i jeho pobočky v cizině

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
9. 8. 2012 20:11
Dlouho se mluvilo o sloučení CzechInvestu s agenturou CzechTrade
Foto: www.czechinvest.org

Praha - Razií v CzechInvestu jakoby vyvrcholila už pár let se táhnoucí debata o budoucnosti této agentury, která má na starosti podporu podnikání a zahraničních investic.

V pondělí sidlo CzechInvestu místo ekonomů ovládla protikorupční policie, a to kvůli podezřelé zakázce na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

Roky se mluvilo o sloučení CzechInvestu s proexportní agenturou CzechTrade.

A policejní razie v CzechInvestu také přišla v době, kdy se o export, o nějž se dělí ministerstvo průmyslu s ministerstvem zahraničí, začal výrazně zajímat nový šéf prvního zmíněného resortu Martin Kuba. V březnu byla schválena nová exportní strategie do roku 2020, jejíž součástí je i plán na vznik nových českých obchodních misí v zahraničí, které vzniknou právě sloučením poboček CzechInvestu a CzechTrade.

"CzechInvest zrušit nemůžu, je zřízen ze zákona. Uvažoval jsem o zrušení agentury CzechTrade, nakonec jsem se ale rozhodl pro její transformaci," řekl Aktuálně.cz ministr průmysl Martin Kuba.

Římanovy plány

Sloučení obou agentur plánoval Kubův předchůdce Martin Říman za Topolánkovy vlády.

Říman tehdy argumentoval tím, že se se vytrácí původní smysl CzechInvestu - tedy lákat do země investory - a stala se z něj grantová agentura, která má na starosti strukturální fondy.

Právě změnu agendy vidí jako jeden z hlavních důvodů úpadku agentury ekonom Miroslav Zámečník, člen vládní ekonomické rady NERV.

"Není otázka, zda agenturu jako CzechInvest rušit. Ale nesmí se prznit. Nesmí se kontaminovat špatnými personáliemi a úkoly," míní Zámečník.

Mnohem kritičtěji o fungování CzechInvestu v dobách vlády ODS mluví ekonomický expert Jan Mládek, stínový ministr financí ČSSD.

Podle něj pravicoví politici dokonce usilují o rozbití této instituce z ideologických důvodů.

"ODS jsou národní kapitalisti, pro ně jsou nadnárodní společnosti škůdci. To, co se nyní děje v CzechInvestu jsou collateral damages - vedlejší škody - tohoto vývoje," uvádí.

Coby zlatou éru CzechInvestu připomíná období šéfování Martina Jahna, který v čele agentury stál v letech 1999 až 2004, tedy za vlád ČSSD.

Jahn je dnes jedním z nejúspěšnějších českých manažerů, ve Volkswagenu řídí mezinárodních prodej fleetových automobilů.

Kuba vs. Kníže

Ministr Kuba se při svém loňském nástupu do úřadu rázně pustil právě do exportu. Dokonce kvůli němu vstoupil do sporu s ministerstvem zahraničí kvůli personáliím na českých ambasádách.

Kuba požadoval, aby se na česká velvyslanectví vrátili zástupci ministerstva průmyslu, které vyprovodil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg díky dohodě s Kubovým předchůdcem Martinem Kocourkem.

Exportní strategie do roku 2020 chválila vláda v březnu, jejím cílem je zejména navýšení podílu českého vývozu mimo země Evropské unie.

Podle materiálu se čeští exportéři mají prioritně soustředit na Brazílii, Čínu, Indii, Irák, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Spojené státy americké, Srbsko, Turecko, Ukrajinu a Vietnam. Převažují tedy země na východ od českých hranic, tedy o jakési staré pozice českých exportérů.

 

Právě se děje

Další zprávy