Organizátor losovaček bojuje v Brně s korupcí

Petr Holub
2. 8. 2012 19:00
Právník Michal Petřík zařizoval pro Ústecký kraj čerpání eurodotací z programu Severozápad
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Právník Michal Petřík zařizoval pro Ústecký kraj čerpání evropských dotací z programu Severozápad. Evropská komise přestala program kvůli podezření z korupce proplácet.

Petřík je od června ředitelem na brněnském antimonopolním úřadě, který s korupcí naopak bojuje.   

Verdikt pro Krajskou zdravotní

Patnáctého června zamítl antimonopolní úřad (ÚOHS) stížnost společnosti Philips. Výrobce zdravotnických přístrojů si stěžoval, že byl vyloučen ze soutěže o dodávku CT přístroje pro holding Krajská zdravotní.

Philips předložil nejlepší nabídku, krajský zdravotnický holding však soutěž zrušil. Výrobce si stěžoval u antimonopolního úřadu, že holding neměl ke zrušení důvod. ÚOHS dal Philipsu loni v listopadu za pravdu. Krajská zdravotní se však odvolala a ve druhé instanci se úřad naopak přiklonil na její stranu.

V tu dobu už řídil pátý odbor veřejných zakázek ÚOHS nový ředitel Petřík. Ještě v únoru byl předsedou představenstva a akcionářem firmy ROPRO, která organizovala pro Krajskou zdravotní čerpání z Evropských fondů.

Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem.
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem. | Foto: Aktuálně.cz

Úřad nezveřejňuje informace o tom, jaký úředník v jednotlivých kauzách rozhoduje, pouze potvrdil, že Petřík na ředitelském místě opravdu pracuje. Krajská zdravotní má potíže u řady svých zakázek, teď tedy může spoléhat v Brně na vlivného přímluvce.

K otázce, jestli úřad může vyloučit střet zájmů, se mluvčí Kristián Chalupa zatím nevyjádřil.

V centru Severozápadu

Na lepší vyhlídky sporů před antimonopolním úřadem se mohou těšit i další dřívější zákazníci Petříkovy firmy ROPRO, s výjimkou ministerstva zemědělství jde vesměs o severočeské instituce, například města Chomutov a Kadaň.

Nejčastěji Petřík pracoval pro Ústecký kraj. V roce 2008 získalo ROPRO dokonce dvousetmilionovou zakázku na administraci evropských projektů, o které bude kraj žádat v rámci programu Severozápad.

ROPRO tehdy soutěž vyhrálo společně s firmou RRA, kde byl hlavním akcionářem Ústecký kraj. Soutěž proběhla podivným způsobem, když cena rozhodovala jen z pětatřiceti procent. V každém případě se dostal Petřík do centra dění při podezřelém rozdělování eurodotací na Severozápadě.

Jménem Ústeckého kraje totiž žádal o dotace řídící výbor Severozápadu, který ovládali ústečtí krajští politici. Ústecký kraj byl skutečně zdaleka nejúspěšnějším žadatelem. Právě tento mechanismus dnes prověřuje policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Z databáze veřejných zakázek vyplývá, že Petřík pro Ústecký kraj organizoval losovačky na výstavbu dvou cyklostezek v údolí Labe a Ploučnice. Cyklostezky stály po 12, resp. 8 milionech korun za kilometr, a dosáhly tak nejvyšší ceny v republice s výjimkou dvou pražských tras.

Objektivní losovačka

Riziko střetu zájmů, do kterého se nominací Petříka dostal antimonopolní úřad, podtrhuje další verdikt. 

Devětadvacátého června odmítl ÚOHS v druhé instanci podání stavební společnosti Skanska. Stavebníkům se nelíbilo, že Ústecký kraj rozhodl o padesátimilionové rekonstrukci mostu v Hrdlech losovačkou, ve které vyhrála ústecká firma Insky.

Skanska argumentovala tím, že se během losovačky původní cena stavby zvýšila o deset procent. Přitom by kraj mohl získat cenu o třetinu nižší a ušetřit dvacet milionů.

ÚOHS stížnost zamítl s vysvětlením, že "selekce zájemců v užším zadávacím řízení náhodným výběrem losem je zcela legitimní variantou stanovení objektivních kritérií pro omezení zájemců, stejně jako samotné omezení." 

 

Právě se děje

Další zprávy