Češi chtějí své eurodotace, dostanou jen třetinu

Petr Holub
24. 7. 2012 6:30
Evropská komise se rozhodla obnovit dotace jen u některých programů
Sídlo Evropské komise v Bruselu.
Sídlo Evropské komise v Bruselu. | Foto: Reuters

Praha - Splnili jsme úkol, můžete znovu posílat dotace. S tímto vzkazem předložila Nečasova vláda Evropské komisi tzv. akční plán, který v Česku zlepší kontrolu evropských projektů.

Komisař Hahn, který má eurodotace na starosti, také premiéru Nečasovi včera telefonicky slíbil, že Evropská unie začne proplácet projekty aspoň z některých dotačních programů.

Tento postup se nelíbí kritikům v čele se senátorkou Dernerovou, která poslala Hahnovi varovný dopis. Akční plán je podle ní kosmetické opatření a kontrolu eurodotací nezlepší.

"Svým rozhodnutím přebíráte osobní odpovědnost za to, jak bude kontrolní systém fungovat," upozornila senátorka komisaře.

Centralizace pod Kalouskem

Poslední verze akčního plánu skutečně požadavky Evropské komise splnila. V dokumentu, který má Aktuálně.cz k dispozici, se popisují opatření, která posilují nezávislost kontroly, centralizují dohled nad dotacemi a slibují přísnější pokuty těm, kdo peníze z Bruselu zneužívají.

Rozhodující krok akčního plánu se uskuteční prvního září, kdy Auditní orgán ministerstva financí převezme řízení auditních oddělení u všech dotačních programů. Auditoři ze všech státních i krajských úřadů budou napříště podléhat Kalouskovým úředníkům a nemusí se bát, že je za příliš přísnou kontrolu vyhodí jejich ministr či hejtman.

Kontroloři všech dotačních programů budou napříště pracovat podle společných manuálů. Znamená to například, že se sjednotí seznam možných nedostatků, které je potřeba prověřit. Také pokuty se začnou udělovat podle jednotného sazebníku. Za formální chybu budou příjemci eurodotací odvádět pět procent z celkové dotace. Po zjištění vážné chyby, třeba manipulaci veřejné zakázky, bude příjemce vracet čtvrtinu.

Důležitou součástí systému se stanou finanční úřady, které budou mít na starost namátkovou kontrolu jednotlivých projektů. Evropská komise dosud nebrala jejich kontroly vážně, protože jim chyběl audit shody s evropskými předpisy. Potřebný dokument však mezitím vypracoval Auditní orgán.

Posílí také postavení Auditního orgánu v rámci státní správy. Jeho úředníci se přestěhují z ministerstva financí do vlastní budovy a podstoupí speciální školení od renomované auditorské firmy.

Odpovědnost pro Hahna

"Centralizace kontroly pod ministerstvem financí není dobrá myšlenka. Ministerstvo financí dlouhodobě odpovídá za chybné kontroly v České republice," kritizuje akční plán senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) v dopise, který komisaři Johannesi Hahnovi posílala minulý čtvrtek.

Upozorňuje, že podle dubnové zprávy Evropského účetního dvora právě Auditní orgán "systematicky upravoval" kontrolní zprávy, aby při hlášení Evropské komisi vykazoval za Českou republiku zanedbatelné množství chyb. "Na příkladu Řecka jsme viděli, kam se můžeme dostat, když se manipulují statistiky," stojí v dopise.

Podřídit kontrolu Auditnímu orgánu znamená v nejlepším případě kosmetickou změnu, která na dosavadní praxi čerpání eurodotací nic nezmění.

"Nedošlo k personálním změnám ve vedení kontrolních orgánů ani k významnějším úpravám auditního systému s výjimkou menších formálních změn v manuálech pro auditory," tvrdí senátorka.

Pokud komisař považuje tyto úpravy za dostatečné, pak přebírá za případné nedostatky v tuzemském čerpání eurodotací osobní odpovědnost.

Diplomatický úspěch

Kritická zpráva Evropského účetního dvora o Kalouskově Auditním orgánu byla podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského skutečně nejvážnější překážkou při schvalování akčního plánu, který Auditnímu orgánu svěřuje veškerou kontrolu eurodotací.

Českým vyjednavačům se nakonec podařilo bruselské kolegy přesvědčit dvěma argumenty. Připomněli, že Evropská komise sama v březnu doporučila, ať se kontrola centralizuje pod ministerstvem financí. Navíc dubnovou zprávu účetního dvora není prozatím třeba brát vážně.

Česká strana totiž s materiálem nesouhlasí. Připomínky Čechů se musí v kontradiktorním řízení vypořádat do poloviny září a do té doby nemůže zpráva sloužit za podklad rozhodnutí Evropské komise.

Komise přesto ustoupila jen částečně, když uvolnila pouze menší dotační programy, jejichž prostřednictvím se čerpá třetina z necelých osmi set miliard přislíbených Česku na období 2007-2013. Jde výlučně o programy, které ještě neprošly žádnou evropskou kontrolou.

Velké programy jako jsou Doprava a Životní prostředí mohou být spuštěny až ve chvíli, kdy se vypořádají chyby zjištěné při kontrolách vedených evropskými úředníky. 

 

Právě se děje

Další zprávy