Před ničím se nezastaví, tvrdí svědek z kauzy CASA

Radek Nohl Radek Nohl
19. 7. 2012 6:30
Podle Daňhela tlačili na nákup politici. Teď si proti němu dívka vymyslela, že ji zneužil
Letoun CASA.
Letoun CASA. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - V případu klíčového svědka v kauze CASA Karla Daňhela se objevily nové skutečnosti, které vnášejí do jeho příběhu další pochybnosti.

Nejenže armádní pracovník, jenž se rozmluvil o nákupu letounů, čelil vymyšlenému obvinění dívky, kterou údajně zneužil.

Podle jeho advokátky Lucie Hrdové mu několik dní před zatčením vyhrožovali.

A navíc jen těsně předtím, než byl policií zadržen, odeslal šéfce protikorupční organizace Růžový panter Ivetě Jordanové, s níž byl v poslední době v kontaktu, SMS zprávu, ve které se obával, co se bude dít dál.

Podle Jordanové v ní v úterý v 7:30 doslova napsal: "Nevím, co bude, ale tihle fér nehrají. Před ničím se nezastaví. K."

Koho tím Daňhel myslel, není jasné. Jenže jeho slova se brzy naplnila. Pro muže, který zpracovával na generálním štábu posudky k nákupu letadel CASA a před několika dny vypověděl, jak na obchod tlačili politici, si přišla policie.

A brzy nato ho obvinila ze sexuálního zneužití. Jenže pouhý den poté 14letá dívka uvedla, že si vše vymyslela, a Daňhela policie propustila.

"Klient to dává do spojitosti s kauzou letounů CASA. Vše vede k jeho diskreditaci," řekla Aktuálně.cz Daňhelova obhájkyně Lucie Hrdá.

Podobnému podezření přitom již Daňhel čelil. Jeho manželka na něj během rozvodového řízení podala trestní oznámení kvůli tomu, že ji měl znásilnit. Jenže policie tuto kauzu podle Hrdé označila za smyšlenou a následně ji i odložila.

"Tuto věc, která se týká konkrétní osoby, nemůžeme komentovat," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podívejte se na kontroverzní letouny CASA:

Přišel o prověrku. Právem, řekli poslanci

Klíčový svědek však před několika dny přišel i o bezpečnostní prověrku.

A i když se odvolal, byl do konečného rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) postaven mimo službu.

"Bude se bránit, jedinou možností je podání žaloby. Nejdříve ale počká, jak rozhodne NBÚ o jeho odvolání," řekla Aktuálně.cz Hrdá.

O prověrku přišel v souvislosti se slovy šéfa Vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka, který minulý týden při jednání sněmovní komise řekl, že Daňhel byl pravidelně měsíčně vyplácen zbrojařskou firmou Omnipol.

Scénář jako z céčkových amerických filmů

Daňhel i společnost Omnipol to popírají. Podle informací Aktuálně.cz však z odposlechů, které si mohli poslanci minulý týden poslechnout, vyplývá, že byl se zaměstnanci zbrojařské firmy dlouhodobě v kontaktu.

Foto: Vojtěch Marek

Navíc členové komise pro kontrolu činnosti NBÚ při svém jednání konstatovali, že postup úřadu při odebrání prověrky byl v pořádku.

Na Daňhelovy aktivity byla přitom upozorněna i protikorupční policie. Páleník si ale před poslanci stěžoval, že s nimi nespolupracuje.

"Přes dvacet let je Karel Daňhel respektovaným odborníkem ministerstva obrany, v poměrně mladém věku získá hodnost podplukovníka a poté, co vypovídal ohledně nákupu letadel CASA, má náhle brát úplatky, se kterými ho však nikdy nikdo nechytl, a k tomu má zneužívat nezletilé," komentovala situaci šéfka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordanová.

"Sdílíme názor většiny veřejnosti, že tento scénář nedosahuje snad ani úrovně céčkových amerických filmů," dodala Jordanová.

Co říkáte na kauzu nákupu letounů CASA? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy