Policie obvinila asistenta poslance Chaloupky z korupce

Martina Machová Martina Machová
16. 7. 2012 16:30
Vratislav Vařejka se chystá podat proti obvinění stížnost
Otto Chaloupka ve sněmovně.
Otto Chaloupka ve sněmovně. | Foto: Vojtěch Marek

Praha, Hodonín - Někdejší poslanecký asistent véčkaře Otty Chaloupky Vratislav Vařejka obdržel od policie obvinění z podplácení. 

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil sám Vařejka s tím, že se chystá proti obvinění podat stížnost.

"Přijde mi to absurdní. Celou dobu mne vyslýchali jako svědka," komentoval svou situaci.

Vratislav Vařejka obvinil na jaře 2011 svého někdejšího šéfa, že jej obíral o část jeho asistentského platu. Chaloupka naopak tvrdil, že Vařejka dával část svého platu dobrovolně na kampaň pro komunální volby.

Policie ovšem případ po roce zkoumání vyhodnotila tak, že Vařejka uplácel Chaloupku, aby mu ponechal jeho asistentské místo.

Zda si již vyzvedl obvinění i poslanec Chaloupka, nejde z oficiálních míst jednoznačně zjistit. Policie i státní zástupce nechtějí jeho případné obvinění šířeji komentovat. Jako důvod shodně uvádí, že ještě nedošlo k převzetí oficiálního vyrozumění, čímž je oficiálně stíhání odstartováno.

"Informaci o tom, jestli již bylo doručeno obvinění, dosud nemám," uvedl hodonínský žalobce Antonín Budiš.

To může znamenat, že dopis Chaloupkovi je ještě na cestě, nebo si jej poslanec ještě nestihl převzít. Sám Chaloupka se nechce k případu vyjadřovat. "Co je vám do toho," odbyl dotaz Aktuálně.cz.

A jak je možné, že obvinění doputovalo nejméně k Vařejkovi až měsíc po hlasování o vydání druhého aktéra kauzy - véčkaře Otty Chaloupky? "Čekali jsme, až nám doručí z Poslanecké sněmovny znění toho usnesení," tvrdí Budiš.

Jeho verzi potvrzuje i mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. "My nic nezdržujeme," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy