Kušnierzovy manipulace přijdou Česko na pět miliard

Petr Holub
13. 7. 2012 6:30
Manipulaci s projekty dokazuje audit, který bez připomínek schválila Evropská komise
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem.
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem. | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Ve čtvrtek odsouzený šéf dotačního programu Severozápad Petr Kušnierz nebral pouze úplatky v milionových částkách, ale zároveň manipuloval i s projekty za 23 miliard. Proto Česku hrozí pětimiliardová sankce od Evropské komise.

Manipulaci s projekty dokazuje audit společnosti Deloitte, který před týdnem schválila bez jediné připomínky Evropská komise a který má Aktuálně.cz k dispozici.

Zpráva Deloitte je tak kritická, že při jejím vypořádání musí Evropská komise plošně snížit dotaci pro ROP Severozápad. Podle neoficiálních informací z komise hrozí plošné snížení dotace o 25 procent, tedy o 5,5 miliardy korun.

Komise zatím neoznámila termín, kdy vynese verdikt.

"Zpráva o auditu systému" od společnosti Deloitte rozkrývá na osmatřiceti stranách model, který v letech 2009-2011 provozoval šéf úřadu regionální rady Petr Kušnierz pod dohledem předsedy výboru regionální rady a současného poslance za ODS Jiřího Šulce.

Potřebné pro rozvoj regionu

Auditní zpráva jednoznačně říká, že výbor regionální rady složený z ústeckých a karlovarských politiků mohl evropské dotace přidělovat libovolným způsobem. Stačilo jen formální zdůvodnění, že konkrétní projekt je pro daný region potřeba.

Petr Kušnierz, ředitel Úřadu Regionální rady Severozápad.
Petr Kušnierz, ředitel Úřadu Regionální rady Severozápad. | Foto: ROP Severozápad

Projekty se hodnotily podle tří kritérií. Tři různé komise známkovaly schopnosti žadatele, kvalitu projektu a jeho "potřebnost". Klíčové bylo třetí kritérium, které rozhodovalo ve finále mezi projekty, které prošly prvními dvěma komisemi.

Třetí hodnotící komise přidělovala třicet ze sta bodů celkového hodnocení, a o výsledku tedy fakticky rozhodovala.

Členové třetí komise měli posoudit, jestli projekty odpovídají "koncepcím rozvoje kraje nebo města", nebylo však stanoveno, o jaké koncepce se jedná. Zároveň měli zjistit, jestli jsou projekty "potřebné pro rozvoj regionu", a přitom nikdo předem nepopsal, co vlastně region potřebuje. Nakonec se posuzovala "inovativnost projektu" aniž se stanovilo, co se tím myslí.

"Může dojít k tomu, že v tomto kritériu je udělen počet bodů subjektivně na základě osobního názoru jednotlivého hodnotitele," shrnují auditoři.

Proč jde Petr Kušnierz do vězení? Podívejte se, co napsali žalobci:

Pod dohledem Kušnierze

Stejně kriticky auditoři popsali výběr členů komise, která hodnotila podle třetího kritéria. V dokumentech našli jediné pravidlo výběru: "Členy komise vybírá výbor regionální rady tak, že tři členy navrhují členové výboru za Ústecký kraj a tři členy navrhují členové výboru za Karlovarský kraj." Tento postup není podle auditorů transparentní a například ani nepožaduje, aby členové komise prokázali nějakou odbornost.

O tom, že také při obsazení třetí komise rozhodovali krajští politici naprosto libovolně, svědčí její obvyklé složení. Za Ústecký kraj obvykle rozhodovali lidé, kteří spolupracovali se Šulcem v devadesátých letech, když byl mosteckým primátorem. Jedním z nich byl do roku 2009, než se stal šéfem úřadu regionální rady, také Petr Kušnierz.

Karlovarští politici ČSSD, ODS a KSČM obvykle do komise jmenovali sami sebe.

Čekání na verdikt

Logickým výsledkem byl fakt, že většinu financí z ROP Severozápad inkasovaly krajské úřady, kde mohli politici rozhodovat o jejich užití na opravy silnic a škol. Konkrétní zakázky pak byly přidělovány stavebním firmám, které mají prokazatelné vazby na krajské politiky, pokud těmto politikům přímo nepatřily.

Významnou část dotací získala města, která byla dobře zapsaná u vedení ODS a ČSSD, především Chomutov, Ústí nad Labem a Kadaň.

Evropská komise nakonec schválila dokument, podle kterého rozhodne o tom, kolik peněz škrtne z dotací pro Ústecký a Karlovarský kraj. Auditoři Deloitte upozornili, že podle českých zákonů by neměla jít na Ústecko a Karlovarsko ani koruna.

Po intervenci ministerstva financí však Evropská komise použije vlastní pravidla se zkratkou COCOF. Podle nich se manipulace při rozdělování peněz trestá nejméně čtvrtinou ze slíbené dotace. Brusel však má možnost trest zpřísnit, anebo naopak zmírnit.

 

Právě se děje

Další zprávy