Zdravotní pojišťovny našly trik, jak zvýhodnit kamarády

Petr Holub
3. 7. 2012 8:30
Ministr chce platit nemocnice podle výkonů, pojišťovny ale rovný přístup nedodržují
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce platit nemocnice podle jejich výkonů. Od letoška proto zavedl systém DRG, který určuje jednotnou cenu každé operace pro všechny nemocnice.

Pojišťovny však našly kličku, která jim umožňuje, aby platily jedné nemocnici za stejný výkon třeba dvakrát víc než sousednímu ústavu.

Přísně střeženým tajemstvím českého zdravotnictví nejsou jen zdravotní data pacientů, ale také tzv. "individuální základní sazba". Jde o číslo, které se pohybuje mezi 25 000 a 45 000 a které každá zdravotní pojišťovna přiděluje podle vlastního uvážení nemocnicím.

Srovnatelné úkony, různé úhrady

Tato základní sazba se užívá při DRG. Systém DRG známkuje jednotlivé operace číselnými koeficienty. Například operace žlučníku má koeficient jedna, složitý chirurgický zásah dostane devítku. Součinem koeficientu se základní sazbou se vypočte, kolik pojišťovna zaplatí za operaci v konkrétní nemocnici.

Ministr Heger dosud říkal, že podle DRG se bude všem nemocnicím platit stejně: "Srovnatelné úkony, shodné úhrady. Porod, běžná operace žlučníku, slepé střevo. Potom nic nebude pacientům bránit, aby si vybírali nemocnice podle toho, kde se jim bude líbit, podle jejich dobré pověsti. A nemocnice budou pacienty vítat," uvedl ministr počátkem roku.

Fakticky však pojišťovny platí libovolné částky. Podle výkonů v roce 2010 stanovily každé nemocnici speciální základní sazbu a podle ní účtují její letošní provoz. "Základní sazby se pohybují od dvaceti do padesáti tisíc. O rovném přístupu nemůže být řeči," potvrzuje místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Jak se dělí sto miliard

Individuální základní sazby pro nemocnice jsou rozhodujícím kritériem, podle kterého pojišťovny každoročně rozdělí přes sto miliard korun, které vybraly od daňových poplatníků. Jejich seznam je prakticky nemožné získat, obtížné je zjistit byť neoficiální cestou sazby pro jednotlivé nemocnice.

Aktuálně.cz získalo údaje o dvou fakultních nemocnicích z Prahy, u kterých sazby překračují hodnotu 40 tisíc. Stejně vysokou sazbu získal i jeden z menších pražských ústavů.

Krajské nemocnice na severní Moravě naopak zůstávají pod 30 tisíci. Jedna z tamních soukromých nemocnic přesto účtuje podle základní sazby 38 tisíc.

Ministerstvo zdravotnictví nevylučuje, že pojišťovny mohou některým nemocnicím platit dvojnásobek oproti ostatním. Mluvčí Vlastimil Sršeň upřesňuje, že čtvrtina úhrady za každou operaci se platí podle základní sazby 29 500 ve všech nemocnicích. Na individuální sazbě pro každý ústav závisí zbylé tři čtvrtiny. "V horizontu čtyř až pěti let je přitom plánováno další sjednocování základních sazeb," slibuje Sršeň.

Tím Češi zaostávají například za Německem. Sousedé zavedli systém DRG v roce 2003 a už o dva roky později měly všechny nemocnice stejnou základní sazbu.

Obchodní tajemství

Dokud se základní sazby nesjednotí, bude stát platit za zdravotní služby podle netransparentního klíče, který záleží na neveřejné dohodě pojišťovacích a nemocničních manažerů.

Největší pojišťovny jednoznačně odmítly žádost Aktuálně.cz o zveřejnění seznamů, podle jakých základních sazeb nemocnice platí.

"Bilaterální smluvní informace bez souhlasu druhé strany zveřejňovat nelze," odpověděla za Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu (ČPZP) mluvčí Elenka Mazurová.

Jinými slovy opakovala stejnou větu Hana Kadečková za Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra ČR (ZPMV): "Bez souhlasu jednotlivých zdravotnických zařízení není možné tyto sazby sdělovat, neboť nejsou volně přístupné, ale obsažené ve smlouvě zdravotní pojišťovny s konkrétní nemocnicí," uvedla mluvčí Kadečková a k tomu dodala: "Individuální základní sazba je pouze jedním z parametrů, který bude vstupovat do vyúčtování roku 2012."

Neochotu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zveřejnit základní sazby u jednotlivých nemocnic zdůvodnil mluvčí Jiří Rod tím, že ještě mohou projít korekcí. "V nemocnicích dosud probíhá revizní činnost za rok 2010," vysvětlil. Právě podle výsledků z roku 2010 se základní sazby určily.

Slovenská cesta

Aktuálně.cz se obrátilo na ministerstvo zdravotnictví s tím, aby zveřejnilo, jak se v jeho resortu rozdělují peníze daňových poplatníků. "Přiznám se, že jsem vaši myšlenkovou konstrukci asi ne zcela pochopil. Pokud jde o konkrétní sazby, jedná se o smluvní vztah konkrétního zdravotnického zařízení a konkrétní zdravotní pojišťovny," odmítl žádost mluvčí Sršeň.

Česko tak zatím nechce následovat příklad Slovenska, kde parlament donutil pojišťovny, aby smlouvy s nemocnicemi zpřístupnily na internetu. "Novela zákona o svobodném přístupu k informacím tam platí už od loňského října," upozornil bývalý poslanec Ludvík Hovorka, který je zdravotnickým expertem lidovců.

 

Právě se děje

Další zprávy