Janoušek volá šéfovi VZP a blízká firma dostala miliony

Radek Nohl Radek Nohl
2. 7. 2012 6:30
Od roku 2000 přiteklo z VZP do Janouškových spřátelených firem nejméně 950 milionů
Ředitel VZP Pavel Horák.
Ředitel VZP Pavel Horák. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lobbista Roman Janoušek udržoval kontakt s dalším vysoce postaveným státním úředníkem.

V momentech, kdy se rozhodovalo o milionech pro jeho spřátelenou firmu, si opakovaně volal se šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavlem Horákem.

Dokazují to výpisy hovorů Romana Janouška, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Byznys pražského lobbisty se přitom řadu let točí kolem VZP. Do firem ORA Print a Medea Kultur, které jsou s ním spojovány, od roku 2000 přiteklo z pojišťovny minimálně 950 milionů korun.

Horák ještě před několika dny v České televizi tvrdil, že mu lobbista nikdy nevolal. Teď ale mlčí.

A výpisy hovorů z října 2007, které Aktuálně.cz má, mluví jinak. Vyplývá z nich, že si Horák s Janouškem opakovaně volali a vyměnili si během několika dní i sedm SMS zpráv.

Horká linka před správní radou 

Jejich aktivita se navíc výrazně zvýšila před i po jednání správní rady pojišťovny, na níž se projednával klíčový dokument - zdravotně pojistný plán na rok 2008. Což je jakýsi rozpočet pojišťovny.

Výpisy hovorů přitom ukazují, že Janoušek těsně před zasedáním rady Horákovi volal a poslal mu i několik SMS zpráv.

Vedení pojišťovny v čele s Horákem pak předložilo správní radě dokument, v němž se počítalo s tím, že na časopis, který pro VZP vydávala firma ORA Print, bude v roce 2008 vyčleněno 91,5 milionu korun.

Materiál byl následně schválen. A hned den po tomto jednání Janoušek Horákovi volal, poslali si i další SMS zprávy. A pražský lobbista během několika hodin poté telefonoval také zástupcům spřátelené firmy ORA Print.

Janoušek nevolal, tvrdil Horák

Deník MF Dnes před časem navíc uvedl, že Horákovo jméno zaznělo i na odposleších mezi Janouškem a exprimátorem Prahy Pavlem Bémem v souvislosti s ovlivňováním výběru nového šéfa pro pražskou a středočeskou pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Na otázky, co Horák s Janouškem řešili, šéf VZP neodpověděl. Několik dní nereagoval na SMS zprávy ani na dotazy zaslané mailem.

Odpověděla na ně ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková. Ta prohlásila, že neví o kontaktu mezi ředitelem Horákem a Janouškem.

"Pan Janoušek po dobu, kdy je ředitel Horák ve funkci, neměl vliv na výsledek žádného výběrového řízení, ať už se jednalo o zakázku nebo personální záležitosti," uvedla Veverková.

Tady je sídlo vlivného pražského lobbisty Romana Janouška, podívejte se:

Firma ORA Print inkasovala v letech 2002 až 2010 od VZP 700 milionů korun. Audit, který si pojišťovna nechala zpracovat, přitom ukázal, že zakázka byla v minulosti předražená.

Janoušek tuto společnost zakládal a až do roku 2009 byla v dozorčí radě jeho manželka. Teď podle Veverkové vydává, tiskne a distribuuje časopis pro VZP za výrazně nižší cenu jiná firma.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzy lobbisty Romana Janouška pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy