Kartel rozdělí miliony z dotací v přímém přenosu

Petr Holub
25. 6. 2012 8:17
Ve středu rozdá Rada Ústeckého kraje mezi projekty 142,6 milionu korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Příští středu předloží krajská rada ústeckému zastupitelstvu materiál, který navrhuje podpořit z evropského dotačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekty za 142,6 milionu.

Radní vybrali projekty podle zavedeného pravidla, že vzdělávací dotace v Ústeckém kraji dostávají pouze ty projekty, které vypracuje sedm podnikatelských skupin, Hospodářská komora nebo krajské školy.

Školy pak obvykle zadávají subdodávky zmíněným sedmi firmám, případně komoře.

Předem jasní vítězové

Při poslední výzvě mají firmy spřízněné s politiky inkasovat dvě pětiny celkové částky. Z veřejně přístupných dokumentů pro zasedání zastupitelstva se dá vyčíst, že konkrétně jde o skupiny kolem mateřských firem Asistenční centrum, Rekvalifikační a informační centrum (RIC), Seductus, SC-Bronco a Collegeconsulting.

Pětinu dotací na podporu vzdělávání rada slíbila krajským školám, desetinu dostanou městské školy a další desetinu Hospodářská komora, resp. spřízněné instituce.

Na ostatní zájemce se dostane zbylá pětina. Odmítnuty byly desítky dalších projektů za 400 milionů.

Vůbec nejúspěšnějším žadatelem se stal podnikatel František Jochman, který získá pod kontrolu 25 milionů. Dva projekty byly schváleny dceřiným firmám jeho Asistenčního centra, s dvěma uspěly spřízněné firmy VVV Most a Sykora Swiss Consulting, s jedním lounská Okresní hospodářská komora, kterou Jochman řídí.

Známí z rady lidských zdrojů

Jochman zasedá v Radě rozvoje lidských zdrojů Ústeckého kraje, která krajským politikům doporučuje, jak utrácet prostředky z Evropské unie. Do rady dochází také majitelka RIC Dagmar Prošková.

O tři projekty za 15 milionů se podělily její firma Litvínovská vzdělávací společnost a další dvě instituce (Hopes a Sociálně-právní institut), které sídlí na stejné adrese jako RIC.

Pětinu dotací získají firmy, které nejsou součástí kartelu, jak ho Aktuálně.cz definovalo už v lednu. Přitom ani u nich nelze vyloučit, že jim prospěla blízkost k místním politikům.

Například majitelé litvínovské firmy Blažek&Blažek spolupracují s mosteckým sociálním demokratem Romanem Sigmundem.

Občanské sdružení Alma vis založila Jana Blažková, která pracuje v sociální komisi Ústeckého kraje, Vzdělávací centrum Lesná, které patří členovi hnutí Severočeši.cz Antonínu Herzánovi, je dobře zapsáno u hejtmanky Jany Vaňhové a získalo už dotaci také z jejího fondu.

Zmíněné instituce také nedostaly podporu ze vzdělávacího programu poprvé.

Vzdělávací centrum Most

Praxi rozdělování peněz úzké skupině podnikatelů má ve středu posvětit krajské zastupitelstvo. Rozpaky při zdvihání rukou budou mít zvláště zastupitelé, kteří nejsou z Mostu.

Krajská rada totiž navrhuje, aby čtyři měsíce před volbami schválili materiál, který navrhuje poslat 45 procent dotací do Mostu nebo sousedního Litvínova.

Relativně dobře dopadlo ještě Ústí s pětinou celkové dotace, s dvacetinou se ovšem musí spokojit Děčín nebo Louny. Teplice nedostanou vůbec nic.

 

Právě se děje

Další zprávy