Evropské miliony rozdává kartel. Tady je nečekaný důkaz

Petr Holub
13. 6. 2012 6:30
Kraj rozdělil koncem dubna 55 milionů korun, většinu dostaly známé firmy

Ústí nad Labem - Kdo nemá známé na krajském úřadě, ten je v Ústeckém kraji bez nároku na evropské dotace. Důkaz pro takové tvrzení přinesla nečekaná náhoda.

Ústecký kraj rozdělil koncem dubna 55 milionů v 3. výzvě dotačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dvě třetiny obdržely instituce, které Aktuálně.cz tři měsíce předtím označilo za klienty politického kartelu.

Čísla vypovídají jednoznačně: Do výběrového řízení, ve kterém kraj rozdělil 55 milionů korun, se přihlásilo celkem 48 firem či institucí. Uspělo jich sedmnáct, z toho dvanáct patří do dotačního kartelu podle Aktuálně.cz. Mezi neúspěšnými nebyl z kartelu nikdo. 

Sedm firem a komora

Ústecký kraj rozdělil do konce minulého roku vzdělávací dotace za víc než miliardu korun. Celkem 370 milionů inkasovalo pouze sedm firem (Seductus, RIC, Asista, Asistenční centrum, Infinitia, SC-Bronco a Collegeconsulting), respektive jejich přidružené společnosti. Dvě z těchto firem (Asista a Asistenční centrum) patří významným funkcionářům Hospodářské komory v Ústeckém kraji.

Firmy ostatních funkcionářů, případně samotná Hospodářská komora, inkasovaly dalších 70 milionů. Firmy mají zpravidla úzké vazby na přední krajské politiky, například majitelem společnosti Seductus byl poslanec ČSSD Josef Tancoš.

300 milionů přidělili krajští úředníci školám, které provozuje kraj nebo obce. Školy obvykle zadávaly sedmi firmám a Hospodářské komoře subdodávky. Kraj rozdělil pouze 300 milionů firmám, které se této definici kartelu vymykaly.

„Jde o tendenční, spekulativní a lživé údaje," komentoval v lednu zjištění Aktuálně.cz jménem Ústeckého kraje šéf tiskového oddělení Zdeněk Rytíř.

Předpověď na 70 procent

Koncem dubna zveřejnil Ústecký kraj informace o tom, jak rozdělil dalších 55 evropských milionů, kterými chce podpořit další vzdělávání. Nejlepší hodnocení dostal projekt, který předložila obecně prospěšná společnost Omni Tempore. Založila ji Dagmar Prošková, majitelka firmy RIC.

Pětimilionový projekt získala také firma Asista a instituce personálně, resp. majetkově propojené s Asistenčním centrem a společností Collegeconsulting.

Pět projektů přidělil Ústecký kraj okresním komorám, další tři projekty dostaly firmy, které s okresními komorami úzce spolupracují, resp. které vedou jejich funkcionáři.

Společnosti, které Aktuálně.cz zařadilo do kartelu, získaly 70 procent z celkové dotace. Sedm ze sedmnácti úspěšných projektů míří do Mostu, který byl také v předchozích výzvách nejúspěšnějším městem.

„Zcela vylučujeme, že výsledky potvrzují tvrzení lednového článku," odmítá krajský mluvčí Rytíř podezření, že projekty byly přiděleny pouze známým. „Výzva proběhla v souhlasu se zadávací dokumentací a současně byly dodrženy principy rovného zacházení," ujišťuje Rytíř.

Třicet neúspěšných

Věrohodnost jeho tvrzení tentokrát zpochybňuje fakt, že se do soutěže o projekty přihlásilo mimořádné množství firem.  Z žadatelů, kteří nemají nic společného s kartelem, získala nejlepší hodnocení překvapivě firma A-Pack, která v Praze provozuje balicí linku. Nabídla projekt na vzdělávání lektorů autoškol se specializací na motocykly.

Dotaci obdrželo také Vzdělávací a rekreační centrum Lesná, které založil člen strany Severočeši.cz Antonín Herzán. Tento verdikt napadl trestním oznámením předseda strany NS-LEV21 Jiří Paroubek. Vadí mu, že Herzánův projekt dostal tři miliony, i když získal až dvacáté nejlepší hodnocení. Tři lepší projekty přitom od kraje nedostaly ani korunu. 

Mezi třicet neúspěšných firem patří více či méně zavedené vzdělávací instituce z celé republiky, včetně České zemědělské univerzity, zavedené překladatelské firmy Skřivánek či poradenské společnosti Evropská rozvojová agentura.

 

Právě se děje

Další zprávy