Razie na severu Čech. Policie prohledává krajský úřad

Radek Nohl Radek Nohl
1. 6. 2012 16:25
Prohlídka probíhá také v Úřadu Regionální rady Severozápad, který rozděluje dotace
Foto: Policie ČR

Ústí nad Labem - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provádí razii v budově ústeckého krajského úřadu a Úřadu Regionální rady Severozápad, který rozděluje stamiliony evropských dotací a v němž už policie prověřuje z dřívější doby několik případů korupce a předražování zakázek.

Podle informací Aktuálně.cz tam zajišťují dokumenty, které se týkají jedné z trestních kauz.

"Vyšetřování se týká tří konkrétních projektů, k nimž policisté hledají podklady," řekl ČTK dnes po poledni Markvart. U dvou projektů podle něj úřad sám přišel na nedostatky.

"V jednom případě nebyla smlouva podepsána a ve druhém příjemce odstoupil. Každopádně ze státních ani evropských peněz nebyla proplacena ani koruna," dodal. Nikdo ze zaměstnanců úřadu podle něj nebyl zadržen.

Informace o policejní akci potvrdili mluvčí úřadů i Lenka Bradáčová, jež případ dozoruje.

"Jedná se o úkon, který souvisí s jednou naší trestní věcí," řekla Aktuálně.cz Bradáčová.

Podle ní policejní akce nesouvisí ani s kauzou poslance Davida Ratha, ani s případem úředníka Leo Steinera, který před několika dny otevřeně promluvil o korupci na severu Čech. "Nikdo zadržen nebyl," dodala Bradáčová.

Policie zapečetila kanceláře

Mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková pouze potvrdila, že policie v budově je. Co tam ale dělá, neřekla.

"Provádí prohlídku nebytových prostor. Většina kanceláří je zapečetěna," řekla Aktuálně.cz mluvčí Úřadu Regionální rady Severozápad Marcela Klíchová.

Mezi zapečetěnými kancelářemi je i ta náměstka hejtmanky Petra Koudy a bývalé ředitelky litoměřického gymnázia Evy Bulasové, kterou po odchodu z funkce právě Kouda na krajský úřad přivedl.

Bývalý ředitel Petr Kušnierz.
Bývalý ředitel Petr Kušnierz. | Foto: www.nuts2severozapad.cz

Podobnou akci provedli policisté na úřadu i v loňském roce. Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem nakonec obvinilo sedm lidí. Včetně tehdejšího ředitele Petra Kušnierze, ten kvůli úplatkům stanul před soudem.

O jeho případu zatím nebylo rozhodnuto. V březnu 2011 ho i se třemi dalšími muži zatkla policie. Obvinila je z toho, že žadatelům o dotace slibovali pomoc výměnou za úplatky. Podle spisu přijali nebo plánovali přijmout minimálně 2,8 milionu korun.

Deset procent je obvyklá taxa za zprostředkování dotací, říkali prý žadatelům. Kušnierzovi hrozí až 12 let vězení. Spolu s ním jsou obžalovaní i tři žadatelé.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na policejní zásah na severu Čech pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy