Statisícové příjmy v DPP: Jak podřízení přeskočili šéfa

Sabina Slonková
29. 5. 2012 11:00
Městem vlastněná firma vydala přehled loňských příjmů svých nejvyšších manažerů
Martin Dvořák, bývalý ředitel dopravního podniku.
Martin Dvořák, bývalý ředitel dopravního podniku. | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaDopravní podnik v hlavním městě vydal přehled loňských příjmů svých nejvyšších manažerů. Vyplývá z nich, že manažeři městem dotované firmy, o kterou se už měsíce zajímá policie kvůli podezřelým zakázkám a neprůhlednému hospodaření, dosáhli na statisícové platy.

Deník Insider v pondělním vydání uvedl, že někdejší generální ředitel společnosti Martin Dvořák, který na svůj post zkraje minulého prosince rezignoval, pobíral za rok 2011 měsíčně něco přes 241 tisíc korun.

Za celý loňský rok to bylo podle údajů dopravního podniku 2 897 746 korun. K tomu měl stejně jako všichni ostatní z vedení firmy měsíčně nárok i na poukázky FlexiPass v hodnotě 1200 korun.

Insider už dříve informoval, že Dvořák měl dostat navrch ještě mimořádnou prémii. Její proplacení však nové vedení společnosti po dohodě s primátorem Bohuslavem Svobodou pozastavilo a očekává, že se o ni bude s Dvořákem soudit.

Sám Dvořák před časem v televizi uvedl, že jeho příjmy za posledních šest až sedm let činily "zhruba 50 milionů korun". Neupřesnil však, kolik z této částky tvoří výdělky z dopravního podniku, kam nastoupil v dubnu 2007.

Příjmy manažerů jsou v následující tabulce, na konci článku najdete přehled příjmů lidí pracujících v úseku generálního ředitele

Víc než generální

Dvořákův měsíční příjem byl sice ve firmě nejvyšší, v součtu právě s odměnami na tom ale byli někteří jeho podřízení přece jen lépe.

Například dopravní ředitel měl loni plat "jen" 123 890 korun, k celkové částce 2 926 682 za loňský rok mu pomohly mimořádné prémie, které dosáhly 1 440 000 korun (přehledně v tabulce za dalším odstavcem). Rozpočteno s odměnami mu tedy vycházelo 244 tisíc korun měsíčně - o tři tisíce víc, než bral Martin Dvořák.

Firma navíc dopravnímu řediteli měsíčně přispívala pětistovkou na penzijní pojistku.

Nad hladinou 240 tisíc

Hranici dvou set čtyřiceti tisíc korun měsíčně pokořil z nejvyššího vedení firmy ještě ekonomický ředitel, jehož loňský roční příjem byl 2 905 567. I jemu tuto cifru výrazně ovlivnila mimořádná odměna 948 000 korun, kterou obdržel loni v prosinci.

Ekonomickým šéfem dopravního podniku byl loni Ivo Štika. Insider ale před měsícem zjistil, že zmiňovaná prémie 948 000 korun mu přistála na účtu celkem třikrát. Jednou v prosinci 2011 a pak ještě v lednu a únoru 2012, když z firmy odcházel. Jen na odměnách za poslední čtvrtrok strávený v městské firmě si tak k platu přišel na 2,84 milionu korun.

Na mimořádné prémie z šestice nejvýše postavených šéfů dopravního podniku si loni dosáhli tři z nich, kromě Dvořáka nedostal žádné ještě technický ředitel a šéf sekce lidských zdrojů. Jejich loňské příjmy tak byly 1 402 562, resp. 848 264 korun. Technický ředitel nicméně nepřišel zkrátka: hned v lednu letošního roku mu firma vyplatila k měsíčnímu platu 117 tisíc ještě prémii 738 tisíc korun.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká je doprava ve vašem městě?

 

Právě se děje

Další zprávy