Žalobkyně: Policie může odposlouchávat každého. I Ratha

Radek Nohl Radek Nohl
25. 5. 2012 13:20
Samotné odposlouchávání podle policistů i žalobců probíhá vždy v utajení
David Rath nastupuje do policejního vozu a poté odjíždí do vazební věznice.
David Rath nastupuje do policejního vozu a poté odjíždí do vazební věznice. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klíčovou roli v kauze zadrženého poslance Davida Ratha hrají odposlechy.

Advokátům bývalého hejtmana se ale nyní podařilo rozproudit diskusi o tom, zda odposlouchávání poslance bylo vůbec zákonné.

Policistům se už podle prvních přepisů, které unikly na veřejnost, podařilo zachytit, jak se exhejtman Středočeského kraje baví s dalšími obviněnými Petrem Kottem a Kateřinou Pancovou o své trestné činnosti.

Hlavní slovo pak měl soud. A ten na základě žádosti státního zástupce vydal jednoznačný souhlas. Žádné další povolení podle policie nebo žalobců k tomu nutné není.

"Odposlechy jsou povolovány soudem, nikde není upraveno, že by některá osoba odposlouchávána být nemohla, takže ani poslanci," řekla Aktuálně.cz žalobkyně Hana Vrbová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5.

Nahrávky na utajeném serveru

Podmínky, za kterých je možné v současné době někoho odposlouchávat, se v poslední době zpřísnily.

Hana Vrbová.
Hana Vrbová. | Foto: Ludvík Hradilek

Samotné odposlouchávání podle policistů i žalobců probíhá v utajení. Záznamy, které jsou během této doby pořízeny, se ukládají na speciálně zašifrovaném policejním serveru.

A přístup k nim má jen úzký okruh policistů. Poté, co odposlech skončí, vytvoří Útvar zvláštních činností archivní CD, na němž jsou všechny záznamy. 

"V přípravném řízení se státní zástupce s odposlechy seznamuje průběžně, obhájci jsou poskytovány až podle stádia řízení a s ohledem na taktiku vedení vyšetřování. Nejpozději však se s nimi seznámí při ukončení vyšetřování," popisuje Vrbová.

Poslanec David Rath v obležení policistů, podívejte se:

Rath na nahrávkách: Řeknu, že to je provokace

Také v kauze Davida Ratha zatím žalobci uvolnili jen minimum nahrávek mezi obviněnými.

V přepisu, který předložili soudcům jako poklad k tomu, aby poslali všechny stíhané do vazby, však poslanec mluví o tom, že kdyby to prasklo, bude tvrdit, že to je celé provokace.

Poslanci imunitního výboru pak do svých materiálů, na základě kterých rozhodovali, zda navrhnou Rathovo vydání, dostali informace, které popisují situaci před zatčením Pancové a Kotta. 

"Je tu URNA!" řekl podle přepisu Kott. "Tak to jsme v p...," opáčila sprostým slovem Pancová.

Projděte si cestu korupční tour v kauze Rath:

Odposlech na tři měsíce

Každá odposlouchávaná osoba se přitom musí dozvědět, že byl její telefon sledován policií. Stane se to však teprve poté, co je celá věc definitivně uzavřena.

Foto: www.davidrath.cz

O délce trvání odposlechu a době, kdy skončil, pak informuje žalobce, policie nebo soud. 

Samotné povolení k odposlouchání se vždy vydá na dobu tří měsíců. Když skončí, musí vydat soud vyššího stupně nový souhlas.

"Se situací, kdy by soud v přípravném řízení jakýmkoli způsobem zasahoval do již probíhajících odposlechů, jsem se nesetkala," uvedla Vrbová.

"Muselo by zřejmě dojít k naprosto flagrantnímu porušení procesních předpisů a především k vyzrazení toho, že je využívána operativní technika v určitou dobu v určité věci," dodala Vrbová.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzu Davida Ratha pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy