Skandál Rath: Pro úplatky bylo 6 míst, vozily se autem

Sabina Slonková
24. 5. 2012 7:00
Uvnitř článku: Podrobná mapa s popisem, jak se v Rathově případu předávaly úplatky
David Rath v obklíčení maskovaných policistů.
David Rath v obklíčení maskovaných policistů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Týden po zatčení Davida Ratha a sedmi dalších lidí sestavil deník Insider detailní mapu tras a míst, kde se předávaly milionové částky mezi hejtmanovými spolupracovníky a vítězi veřejných zakázek.

Policie má předávání milionů, jež považuje za korupční, naprosto přesně zadokumentované a současně díky odposlechům a sledování může poměrně zblízka popsat i samotné žádosti o úplatek.

Podle policejních dokumentů Rathovi spolupracovníci Kateřina Pancová a Petr Kott od loňského prosince osobně převzali od zástupců soukromých firem celkem 22,8 milionu korun, přičemž o úplatky požádali.

Z policejního sledování pak plyne, že Pancová s Kottem přebírali miliony v hotovosti a vždy je obratem odvezli k sobě domů do vily v Rudné u Prahy. Peníze vozili ve svém autě po Středočeském kraji a po Praze. S miliony najezdili jen několik desítek kilometrů, Insider z policejních podkladů spočítal, že nejdelší cesta jim zabrala zhruba půl hodiny.

Předávání dosud zdokumentovaných úplatků můžete vidět v přehledné grafice.

Poprvé za Příbram

První dva miliony - podle policie úplatek za zakázku v příbramské nemocnici - převzal Petr Kott 19. prosince loňského roku od Martina Jireše ze společnosti PURO-KLIMA v obchodním centru v Praze na Zličíně.

19. prosince si v tomto chrámu konzumu na Zličíně vzal Petr Kott první dva miliony, které policie zmonitorovala.
19. prosince si v tomto chrámu konzumu na Zličíně vzal Petr Kott první dva miliony, které policie zmonitorovala. | Foto: Jan Langer

Další dvoumilionovou splátku mu Jireš předal 27. prosince v centru Prahy na náměstí Republiky.

Obchodní centrum na Zličíně, které je od Rudné vzdáleno autem jen necelých deset minut, využil Petr Kott k předání úplatku podle policie ještě jednou. A to 26. března, když kolem osmé hodiny večer opět od Jireše inkasoval další dva miliony. Tentokrát za zakázku pro kladenskou nemocnici, v jejímž čele stála Kateřina Pancová.

Pro peníze, podle policie jde o úplatek za zakázku na rekonstrukci hostivického gymnázia, si Petr Kott zajel i do Slaného, kde je provozovna společnosti FISA. Právě její zástupkyně Ivana Salačová mu ve své kanceláři 10. ledna po deváté ráno předala 2,8 milionu korun, když chvíli předtím vyzvedla v bance hotovost ve výši tři miliony.

Předávka za Buštěhrad

Místo, kde sídlí firma FISA. Tady se platilo za Buštěhrad a za hostivické gymnázium.
Místo, kde sídlí firma FISA. Tady se platilo za Buštěhrad a za hostivické gymnázium. | Foto: Jan Langer

Kancelář ve Slaném sehrála roli i v buštěhradské kauze, která přivedla do vazby Davida Ratha. Právě tady Salačová shromáždila 14. května čtrnáct milionů a týž den je v kanceláři předala Pavlu Drážďanskému ze společnosti Konstruktiva Branko, která zakázku vyhrála a na úplatek přispívala polovinou.

Ze Slaného odjeli Salačová a Drážďanský každý svým autem do dvacet kilometrů vzdálené nemocnice v Kladně. Sešli se pak v kanceláři u Kateřiny Pancové, kde jí čtrnáct milionů v hotovosti předali jako první splátku celkových 24 milionů, které si mezi sebou podle policie domluvili jako úplatek za nadhodnocenou rekonstrukci buštěhradského zámku.

Pancová následně spolu s Kottem sedla do auta a odvezla miliony k sobě domů do Rudné u Prahy. Tam pak za nimi týž den večer přijel Rath. Co se stalo, když odcházel, jsme slyšeli mnohokrát - zatkla ho policie se sedmi miliony korun v krabici od vína Malbec, ročník 2011.

Příští zastávka: Revoluční

Při „korupční tour" nesmíme opomenout ještě Revoluční ulici v Praze.

V kanceláři na pražské Revoluční třídě už se dorovnalo
V kanceláři na pražské Revoluční třídě už se dorovnalo | Foto: Jan Langer

Zde sídlí společnost Lucie Novanské, která organizovala pro Středočeský kraj výběrová řízení. Podle policie ve své kanceláři převzala 16. ledna kolem jedné hodiny po poledni úplatek od Ivany Salačové a šlo o zakázku na hostivické gymnázium. V porovnání s výše popsanými operacemi šlo o drobné, pouhých 200 tisíc korun…

Policie dnes už ví, že aktéři Rathova příběhu si zjevně byli jistí. O úplatcích podle policejních záznamů mluvili při některých svých schůzkách zcela otevřeně. Neopatrní byli především ve svých kancelářích, netušili totiž, že právě tady je policie nahrává.

„Konkrétní výši finančního plnění, požadovaného jako odměna pro obviněné MUDr. Pancovou a MUDr. Kotta  za ovlivnění uvedeného zadávacího řízení ve prospěch společnosti POHL, sdělila obviněná MUDr. Pancová obviněné Ing. Salačové nejpozději dne 6. 1. 2012 ve své kanceláři v oblastní nemocnici Kladno. (…) Ing. Salačová s těmito požadavky souhlasila," čteme díky tomu v jednom z policejních dokumentů.

 

Právě se děje

Další zprávy