Záznam ze zatčení Ratha: "Jsme v pr..., je tu URNA"

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 5. 2012 16:00
Poslanci dostali od policie přepis odposlechů nahraných před Rathovým zatčením
David Rath přijel do Prahy. Vinu nepřipouští.
David Rath přijel do Prahy. Vinu nepřipouští. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci imunitního výboru dostali od policie do rukou doklad, že jejich zatčený kolega David Rath minulé pondělí přesně věděl, co si odnáší v krabici s nápisem Malbec, ročník 2011.

Podle včerejšího vydání deníku Insider totiž Rathovi kolegové před rozhodováním, zda mají vydat Ratha k trestnímu stíhání, dostali přepis rozhovoru, který se vedl v domě v Rudné u Prahy. Tam se minulé pondělí sešel tehdejší středočeský hejtman s ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a svým spolupracovníkem Petrem Kottem.

Záznam zachytily tajně nasazené mikrofony schopné prostorově odposlouchávat hovory v místnosti. Stejnou techniku mimochodem policisté použili také v kladenské nemocnici.

Tak to jsme v p...

Tři zdroje, které jsou s dokumentem seznámeny, nezávisle na sobě Insideru potvrdily, co Kott (označen v přepisu jako 1), Pancová (číslo 2) a Rath (3) podle přepisu dělali.

Z přepisu je podle zdrojů patrné, že Pancová odvedla Ratha do patra domu a krabici od vína před ním otevřela. Ukazovala mu balíčky bankovek, z nichž některé byly ještě přelepené originální páskou z banky.

Oba se nad krabicí bavili a Rath se potom zajímal o to, zda by mohl krabici ještě přelepit nějakou páskou.

Poté, co vyšel z domu, se za ním Kott s Pancovou dívali. Kott si přitom všiml policie.

"Je tu URNA!" řekl podle předloženého přepisu.

"Tak to jsme v p...," opáčila sprostým slovem Pancová.

Zlomený muž?

David Rath navzdory předloženým dokumentům vinu před imunitním výborem nepřipustil ani v nejmenším. Opakoval, že jde o spiknutí, které jde "napříč stranami" a může postihnout kohokoliv z politiků.

"Viděli jsme zlomeného muže," charakterizovali Ratha nezávisle na sobě dva poslanci. Jeden z nich mu tyto pocity uvěřil, druhý to považuje jen za hereckou etudu.

"Ten čin je nepochybný. Na druhé straně je tu bezprecedentní nasazení techniky údajně jen na základě trestního oznámení. Nasadí ji na každého - a když to vyjde, prima, když ne, odposlechy zahodíme?" cituje Insider řečnickou otázku dalšího  poslance z imunitního výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy