První odposlech od Ratha: Když to praskne, mám imunitu

Domácí Domácí
19. 5. 2012 6:24
Deník Insider publikuje fragment z přepisů policejních nahrávek u Ratha, Kotta a Pancové
Rath k Pancové: Jsi na tom hůř, já mám imunitu.
Rath k Pancové: Jsi na tom hůř, já mám imunitu. | Foto: Středočeský kraj

Praha -  Rozsah věcí, které vedly k obvinění poslance Davida Ratha, se pět dní po jeho zatčení rozšiřuje.

Deník Insider v dnešním vydání napsal, že policie vydala ze svých trezorů první část odposlechů, jež Ratha obviněného z přijetí úplatku přivedly až do vazby.

Jde o přepisy hovorů mezi hlavními obviněnými - Kateřinou Pancovou, Petrem Kottem a Davidem Rathem -, které policie během měsíců tichého vyšetřování tajně nahrála.

Na přepisech jsou podle zjištění Insideru zachyceny hovory, na nichž se výše uvedená trojice podle výkladu policie baví o své trestné činnosti.

Přepisy některých odposlechů policie tento týden předložila soudcům, kteří v minulých dnech rozhodovali o žádostech žalobců, aby lidé obvinění v kauze (celkem jde o osm lidí) byli posláni do vazby.

Já mám imunitu

Přepisy popsal Insideru zdroj, který měl možnost se s nimi seznámit: „Soudce četl ty přepisy a na jednom z odposlechů David Rath říká věty ve smyslu: 'Je vám jasné, jak je to riskantní?' A pokračuje směrem k Pancové a Kottovi: 'Vy jste na tom hůř, já mám imunitu. A kdyby to prasklo, budu tvrdit, že to je celé provokace.'"

Přesně tento argument David Rath po svém zatčení použil, když rozeslal své prohlášení, v němž tvrdil, že jde o jeho cílenou likvidaci.

Z přepsané nahrávky či jejího písemného záznamu u soudu výslovně nevyplynulo, z jaké je doby či ze kterého konkrétního dne je, avšak z kontextu je  nicméně zřejmé, že je to několik dní před Rathovým zatčením.

„Ty přepisy, pokud budou originální nahrávky totožné, nevyznívají pro Davida Ratha vůbec dobře," komentuje nové policejní dokumenty už citovaný zdroj.

Jednička, dvojka, trojka

Formálně vypadá přepis hovorů tak, že v něm mají jednotliví aktéři rozhovoru přiřazena čísla od jedničky do trojky. David Rath je označen trojkou.

Policie nasadila v Rathově kauze odposlechy v listopadu roku 2011. Z toho, i podle dosavadních informací, lze předpokládat, že policie disponuje hodinami nahrávek.

Jak už bylo tento týden uvedeno, policisté využili i prostorovou nahrávací techniku. Nasadili ji například do kladenské nemocnice, kde úřadovala obviněná Kateřina Pancová.

 

Právě se děje

Další zprávy