Policie chystá na Ratha obvinění v dalších kauzách

Domácí Domácí
18. 5. 2012 6:50
Podle deníku Insider by se měly týkat veřejných zakázek ve zdravotnictví
Foto: Petr Vyoral

Praha - Případ podezřelé rekonstrukce buštěhradského zámku není jedinou kauzou, v níž má policie na Davida Ratha nabito.

Deník Insider přinesl ve čtvrtečním vydání zjištění, že se policisté chystají zatčeného poslance v dohledné době obvinit v dalších trestních kauzách.

Insider se odvolává na dokumenty, které policie a žalobkyně předložily soudu, když ve středu rozhodoval o Rathově vazbě.

Skutečnost, že žádost informace o dalších stíháních obsahuje, potvrdil Insideru Rathův advokát Adam Černý. „Já se tím ale zatím nezabývám, nic teď na stole není. Policie nám naznačovala ledacos," konstatoval advokát.

Nové žádosti pro sněmovnu

Nové Rathovy případy jsou přitom podle názoru policie dokonce už tak daleko, že připravují další žádosti pro sněmovnu, aby poslance zbavila imunity i pro tyto nové kauzy.

„V případě Buštěhradu se muselo zasáhnout, protože podle názoru policie převzetím peněz Rath spáchal trestný čin, nešlo to jen sledovat a zmonitorovat. Připraveny jsou ale další trestní případy, v nichž bude David Rath rovněž obviněný, a bude se mu nadělovat postupně," uvedl pro Insider zdroj detailně obeznámený s vývojem v kauze.

Jeho slova potvrzují i oficiální dokumenty, jako již zmiňovaná žádost o vazbu.

Žalobkyně Lenka Bradáčová jako jeden z důvodů vazby uváděla obavu, že David Rath bude pokračovat v trestné činnosti. A současně napsala, že se dají očekávat opakované žádosti pro sněmovnu, aby politika zbavila imunity pro další případy.

Směrem k nemocnicím

O jaké konkrétní kauzy jde, to už v dokumentech uvedeno není. Oficiálně policie i žalobkyně detaily z vyšetřování tají, takže můžeme vycházet opět jen z neoficiálních informací.

Rathovy další potíže by se podle zjištění Insideru měly opět týkat veřejných zakázek, a to zejména ve středočeských zdravotnických zařízeních.

Ostatně právě v jednom z nich - v kladenské nemocnici, kterou řídí Rathova kamarádka a spoluobviněná z kauzy Buštěhrad Kateřina Pancová - policie už při prvotním zatýkání udělala prohlídku.

 

Právě se děje

Další zprávy