Vám zdražili a rozdali si statisíce. Zaslouženě, říkají

Domácí Domácí
13. 5. 2012 7:30
Jak hodnotí své statisícové odměny bývalí zaměstnanci pražského Dopravního podniku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Téměř všichni ze sedmi exmanažerů pražského dopravního podniku, kteří zkraje roku zkasírovali dohromady více než osm a půl milionu na odměnách, jsou přesvědčeni, že šlo o zasloužené peníze.

Deník Insider přinesl v pátečním vydání reakci všech dotčených, nemluvil pouze s někdejším prozatímním ředitelem Jaroslavem Stůjem, který kontakt s médii odmítá.

Nejnižší měsíční odměna vystoupala na 416 tisíc korun, jde zřejmě o největší prémie vyplacené ve veřejném sektoru. Už jmenovaný Jaroslav Stůj je dostal po dvouměsíčním angažmá ve funkci a odnesl si zaltý padák ve výši téměř 2,6 milionu korun. 

Právo bohaté úřednice

Postoj všech bohatě odměněných k celé věci charakterizuje podle Insideru přístup bývalé tiskové mluvčí Ilony Vysoudilové, která krátce poté, co na odchodu z dopravního podniku inkasovala odměnu 416 tisíc, zakotvila v tiskovém oddělení ministerstva životního prostředí.

„Jsem přesvědčena, že vaše dotazy se zcela nepochybně dotýkají mého nejužšího soukromí, a takové informace opravdu nejsem ochotna zveřejňovat," cituje ji Insider, který se také ptal, jak místo na ministerstvu získala a jaký plat (či odměny) dostává v novém působišti.

"Současně podotýkám, že mám nezadatelné právo o poskytnutí vámi požadovaných informací rozhodnout sama bez jakýchkoliv vnějších vlivů. Proto jsem se rozhodla, že vám požadované informace neposkytnu. Míru relevance takových dotazů z vaší strany považuji za nulovou," dostal deník od Vysoudilové odpověď.

Vyplaťte padák, já se vrátím

Zatímco někdejší mluvčí má další místo ve veřejném sektoru, vrchní sekretářka dopravního podniku Daniela Pětníková se dokonce po zlatém padáku hned v dubnu do své původní firmy a dokonce na stejnou pracovní pozici vrátila. Přitom si na odměně na rozloučenou přišla na 727 tisíc.

I Pětníková před veřejností považuje horentní odměnu za soukromou věc a odmítá se o penězích i svém návratu na místo činu bavit.

Dopodrobna nechce o mimořádné prémii mluvit ani bývalá personální ředitelka Lucie Šindelářová (odměna 450 tisíc) ani někdejší technický ředitel Radek Zamrazil (odměna 738 tisíc).

Ten údajně peníze dostal, protože se s dopravním podnikem dohodl na ukončení pracovní smlouvy. U Šindelářové o odstupné nešlo, peníze dostala jako odměnu.

Od tučné odměny ani jeden z obou jmenovaných nich nepracuje. Bývalá personalistka se chystá za manželem do zahraničí a Zamrazil se teprve rozmýšlí, co dál.

„Je to i o nějakém odpočinku," svěřil se Insideru.

Stokrát víc než průměr

Jediný, kdo je ochoten o svých odměnách podrobněji mluvit, je bývalý ekonomický ředitel Ivo Štika.

Inkasoval tři měsíce po sobě k platu  948 tisíc korun, celkem 2 844 000, ale myslí si, že takové peníze si zaslouží. Částka je přiměřená zkušenostem z velkých firem, říká a také se domnívá, že podnik předal s dobrými hospodářskými výsledky a úsporami.

„Podařilo se tu rozpoutat třídní nenávist jako za socialismu. Národ odsuzuje každého, kdo si vydělá víc, než je průměrná měsíční mzda," postěžoval si manažer, který v tuto chvíli také nepracuje a chystá se na vlastní podnikání.

Insider připomníná, že v jeho případě překonala částka na rozloučenou průměrný plat zhruba více než stokrát.

 

Právě se děje

Další zprávy