Parlament chce pravdu: Je kmotr Janoušek agent policie?

Sabina Slonková
3. 5. 2012 9:30
Poslanci plánují vznik speciální vyšetřovací komise o zákulisí pražské politiky
Roman Janoušek.
Roman Janoušek. | Foto: golf.cz

Praha - Kontakty donedávna mocného zákulisního hráče tuzemské politiky a byznysu Romana Janouška byly tak široké a vyvolávají tolik podezření z nadstandardních propojení, že by je podle ČSSD měla rozplétat parlamentní vyšetřovací komise.

Jednou z hlavních otázek přitom bude nečekaná, avšak pro dosavadní vyšetřování Janouškových aktivit zásadní otázka: byl mocný pražský podnikatel ve skutečnosti aktivním spolupracovníkem tajné a finanční policie?

Vznik komise plánují socialisté podle informací Aktuálně.cz protlačit ještě před prázdninami ve sněmovně.

"Vyšetřovací komise má mnohem větší pravomoci a kompetence. Nebylo by to jen o Janouškovi, ale komise by pojala komplexní problém propojení lobbistických struktur do bezpečnostních složek a politiky. Vyčkáme nyní na oficiální závěry komise pro BIS a pak podle jejích výsledků navrhneme vyšetřovací komisi," potvrdil Aktuálně.cz bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Vzhledem k dosavadním výsledkům komise pro BIS, která o vztazích Janouška a této tajné služby a jejích odposleších nevyšetřila vůbec nic, je přitom pokus o vytvoření parlamentní komise prakticky jistý. "Jde jen o formální krok, kdy se vyčká na závěr té stálé komise," popsal taktiku další člen ČSSD.

Kromě bezzubé poslanecké komise pro BIS vede sociální demokraty v jejich snaze ještě jedna věc: neustále se rozšiřuje výčet politiků a státních úředníků, s nimiž se vrchní lobbista stýkal.

"Je evidentní, že Janoušek řádil nejen v pražské politice, ale i v té celostátní. A je třeba se zabývat nejen jeho kontakty, ale i tím, jak jednotlivé bezpečnostní složky zpracovávaly informace o této osobě a jejích aktivitách a jak s nimi bylo naloženo," dodal Tejc.

Janoušek jako agent?

Deník Insider totiž ve středu upozornil, že Janoušek s největší pravděpodobností dlouhodobě spolupracoval s českými bezpečnostními složkami. Odvolává se na oficiální výroky, kterými ministr financí Miroslav Kalousek a šéf BIS Jiří Lang obhajovali kontakty svých podřízených s Janouškem. Jde o mocného šéfa Kalouskova FAÚ Milana Cícera a letitého důstojníka BIS Jana Pavlíčka.

Kalousek i Lang shodně tvrdí, že to byly služební schůzky.

"To je právě to, co by mělo být dotaženo do konce. Je otázka, zda Janoušek nebyl vyšetřovaný proto, že byl nevinný, nebo že měl dobré kontakty či s někým spolupracoval," uvedl Tejc.

Díky uniklým záznamům z Janouškova mobilního telefonu z podzimu 2007 nadto vyšlo najevo, že jeho kontakty se rozhodně neomezovaly na pražský magistrát a jeho "dvojče" Pavla Béma. S Janouškem si tehdy intenzivně volali například tehdejší ministr Aleš Řebíček, ale také dnešní Nečasovi ministři Petr Bendl a Tomáš Chalupa. Několik telefonátů proběhlo i s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem.

Podnikatel si pravidelně telefonoval také s lidmi z blízkého okolí prezidenta Václava Klause, včetně jeho nejbližších přátel, jako je Václav Petr.

ODS: Komise? Uvidíme

Jestli budou sociální demokraté se svou snahou o vyšetřovací komisi úspěšní, zatím není jasné. Postoj členů ostatních stran zatím není jednotný. Neoficiálně totiž přiznávají, že zejména pro ODS je to bolavé téma.

"Nejtaktičtější pro nás je to nechat vyhnít. Čím víc se v tom budeme šťourat, tím větší škody to napáchá. Je to už minulost, tak to chceme tak nechat," uvedl pod podmínkou anonymity jeden z koaličních politiků.

Socialisté totiž dali najevo, že jim ani tak nejde o nějaké zpětné vyšetřování toho, co se dělo. To ostatně vyšetřovací komise v minulosti málokdy vypátraly, k obvinění konkrétních osob jejich práce nevedla. Dokázaly ale občas nashromáždit řadu nových informací, které mohou být výbušné.

To ostatně naznačuje i bezpečnostní expert ČSSD Tejc. „Je iluzorní myslet si, že v těch konkrétních podezřelých případech se něco vyšetří. Ale náš krok je získat maximum informací, co ty tehdejší kontakty znamenaly. A také maximum informací zveřejnit. Ideálně i spisy BIS, aby v budoucnu nemohly sloužit k vydírání," uvedl Tejc.

Doposud totiž unikly na veřejnost pouze nahrávky rozhovorů mezi Janouškem a Bémem. A to ještě jen ty, z nichž není zřejmá trestní odpovědnost ani jednoho z aktérů.

Obsah hovorů třeba s dnešními ministry Bendlem a Chalupou se zatím neobjevil.

Podle informací Aktuálně.cz navíc existují i další odposlechy telefonu Romana Janouška, a to nikoliv z minulosti. Jde monitoring jeho rozhovorů z poslední doby.

 

Právě se děje

Další zprávy