O řidičák Janoušek nepřišel. Za volant ale radši nesedá

Radek Nohl Radek Nohl
28. 4. 2012 19:46
Magistrát ani policie mu ho nyní vzít nemůže. Podle advokáta stejně lobbista neřídí
Roman Janoušek po nehodě.
Roman Janoušek po nehodě. | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Lobbista Roman Janoušek má minimálně do konce policejního vyšetřování jednu jistotu - o řidičský průkaz určitě nepřijde.

Vlivný pražský podnikatel totiž po dopravní nehodě, při které opilý srazil vietnamskou ženu, policistům řekl, že u sebe řidičák nemá. Právě proto o něj hned nepřišel.

A teď mu ho podle státní zástupkyně Jitky Rybenské, která má Janouškovu nehodu na starosti, může vzít pouze soud nebo pražský magistrát.

Soud však může vynést rozsudek až za několik měsíců a magistrát podle své mluvčí Terezy Krásenské zahájí s lobbistou případně správní řízení až na základě vyšetřování policie.

"V současné době tak může klidně dál řídit," konstatuje Rybenská.

Za volant prý neusedl

K nehodě došlo před více než měsícem v Praze-Michli. Janoušek, který opilý řídil své Porsche Cayenne, naboural do Volva, vzápětí srazil jeho řidičku.

Lobbista poté z místa nehody ujel. Když ho policisté dopadli, naměřili mu více než 2,2 promile alkoholu. "Vždy se nechal vozit. Tohle byl jen takový exces," říká dnes Janouškův advokát Vít Široký.

Podle něj, i přestože jeho klientovi řidičský průkaz zůstal, tak již žádné ze svých vozidel neřídí.

Média před časem upozornila na to, že Janouška vezlo například auto, které patřilo ČSSD v době, kdy byl předsedou strany Jiří Paroubek.

Janoušek? Jako běžný občan

Případ pražského podnikatele ale ukázal na mezery v zákoně. Policisté totiž nemají možnost, jak Janouškovi řidičský průkaz dodatečně odebrat.

"Soud může rozhodnout o tom, že mu zakáže řídit a tím by o řidičský průkaz přišel," uvádí Rybenská jednu z variant, jak by nyní mohl o řidičák přijít.

Tohle je Janouškova obří vila. Podívejte se, kde bydlí slavný lobbista:

Druhou možností je, že policie během vyšetřování nehody zjistí, že Janoušek nespáchal trestný čin, ale bude ho podezřívat ze spáchání přestupku. V takovém případě dostane kauzu na stůl pražský magistrát.

"Poté pana Janouška budeme řešit jako každého jiného občana," prohlásila Krásenská.

V současné době však policisté viní Janouška z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy