Stát má novou miliardovou zakázku. Vítěz je předem znám

Petr Holub
25. 4. 2012 12:01
Na dvě miliardy mají nárok pouze členové sdružení Mydlovary, EU peníze nedá
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Při snaze rychle utratit evropské dotace opakují úředníci staré chyby. Státní podnik Diamo zadal tři zakázky na odstranění starých ekologických zátěží způsobem, který sice umožňuje utratit 1,9 miliardy korun, předem však vylučuje, že Evropská komise sanační práce proplatí.

Z veřejně dostupné zadávací dokumentace vyplývá, že v soutěži mohou uspět pouze dvě firmy. Vedle kladenské Energie, kterou spoluvlastní otec hokejisty Jágra, jde ještě o Geosan Group, jednoho ze tří účastníků tzv. velké ekozakázky. V ní nakonec  vláda odmítla na doporučení ministerstva financí jako příliš vysokou nabídku ve výši 56,8 miliardy korun.

Energie a Geosan vytvořily sdružení Mydlovary, které v roce 2008 získalo od Diama půlmiliardovou zakázku na demolici úpravny uranové rudy poblíž stejnojmenné jihočeské obce. Tato zkušenost je klíčem k úspěchu ve třech veřejných soutěžích, které Diamo vyhlásilo koncem března.

Státní podnik chce utratit přislíbené evropské dotace za rekultivaci odkaliště KIV/E v Mydlovarech, likvidaci úpravny uranové rudy v severočeské Stráži pod Ralskem a za sanaci uranových dolů poblíž Ralska.

Podívejte se ve fotogalerii přímo do Mydlovar, jak vypadá tamní radioaktivní laguna

Pracoviště III. kategorie

Diamo předem upozornilo, že se soutěže smí účastnit pouze firma, která po roce 2002 likvidovala tzv. "pracoviště III. kategorie". Cena této zakázky musí přesáhnout čtvrt miliardy.

Definici v Česku splňuje pouze mydlovarská zakázka z roku 2008, protože za pracoviště III. kategorie považuje atomový zákon vedle rentgenových zářičů pouze úpravnu uranové rudy. Zahraniční účastníci jsou předem vyloučeni podmínkou, že referenční zakázka měla proběhnout pod dohledem českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Aktuálně.cz vyzvalo státní podnik Diamo k tomu, aby kromě Energie a Geosanu jmenoval další firmu, která se může soutěže zúčastnit, odezvy se přes opakování dotazu nedočkalo.

Samotný fakt, že se soutěž ušila na míru předem určené firmě, přitom stačí na to, že Evropská komise zakázku neproplatí. Například loni odmítla poslat miliardu na zdvihací železniční most v Kolíně, který postavila po zmanipulované soutěži společnost Viamont. Experti Evropského účetního dvora tehdy upozornili, že soutěž s předem určeným vítězem nemůže vyloučit, že se část peněz utratila zbytečně, případně že se užila k úplatkům.

Evropské projekty přidělil Diamu Státní fond životního prostředí, který je tedy odpovědný za jejich proplacení. Představitelé fondu přesto odmítli postup státního podniku komentovat.

Poprvé a naposled

Tak přísné kvalifikační podmínky jako při třech březnových zakázkách přitom Diamo dosud nepoužilo. Například při první zakázce pro Mydlovary státní podnik požadoval pouze to, aby se sanací účastnila osoba, která má autorizaci pro likvidaci radionuklidů.

Přísné podmínky Diamo navíc nastavilo jen několik dnů před tím, než je zákon o veřejných zakázkách zakázal. Od prvního dubna platí novela, která zrušila paragrafy, podle nichž bylo možné klást diskriminační podmínky s odkazem na kvalifikaci dodavatelů.

"O problémech nevím"

Státní podnik Diamo odmítá tvrzení, že chtěl některé dodavatele předem vyloučit ze soutěže. "Požadavky na kvalifikaci dodavatele jsme stanovili mimo jiné s vědomím, že nikterak neomezujeme hospodářskou soutěž a že tyto požadavky jsou v souladu se zákonem," popisuje postoj státní firmy náměstkyně ředitele Kamila Trojáčková.

Připouští, že od některých firem už přišly stížnosti na kvalifikační podmínky. "Tím byl náš záměr vytvořit regulérní podmínky pro veřejnou soutěž zpochybněn, proto zvažujeme úpravu kvalifikačních předpokladů," vysvětluje, že samotný průběh soutěží není ohrožen.

Podívejte se na ropné laguny v Ostravě, jedno z nejvíce znečištěných míst v ČR:

Stanovisko státního podniku podporuje nadřízené ministerstvo průmyslu: "Diamo je významným a zkušeným příjemcem dotací z evropských fondů. Dosud nedošlo k pochybení jak ve výběrových řízeních, tak ani ve vlastní realizaci staveb," upozorňuje mluvčí Tomáš Paták.

Se zakázkami na odstraňování ekologických škod ovšem není úplně spokojen Státní fond životního prostředí, který má evropské dotace Diamu vyplatit.

Podle mluvčí Lenky Brandtové se určitě neproplatí sanace odkaliště v Mydlovarech. "Projekt nebyl akceptován k podpoře," uvedla mluvčí. Oba projekty v Ralsku úředníci fondu teprve posuzují spolu s kolegy z ministerstva financí. "Nebudou proplaceny, pokud nebudou dostatečně transparentní," upozorňuje Brandtová.

Tím překvapila ministerstvo průmyslu: "Nemáme informace o tom, že by Státní fond životního prostředí odmítl financovat některý z projektů připravovaných společností Diamo," diví se mluvčí Paták.

 

Právě se děje

Další zprávy