Policie stíhá bývalé manažery z ministerstva vnitra

Domácí Domácí
6. 4. 2012 8:43
Kriminalisté obvinili bývalého ředitele Zařízení služeb MV a jeho někdejšího zástupce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Praha - Dva bývalé manažery servisní příspěvkové organizace ministerstva vnitra stíhá policie.

Podle serveru Novinky.cz obvinili kriminalisté z protikorupčního útvaru bývalého ředitele Zařízení služeb MV a někdejšího šéfa pražské cizinecké policie Milana Kocíka a jeho někdejšího zástupce Milana Peška z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Stíhání je vedeno na svobodě. "V případě pravomocného rozsudku hrozí prvnímu z mužů až tři roky vězení, druhému pak šest měsíců, zákaz činnosti nebo peněžitý trest," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policisté se případem začali zabývat vloni v září poté, co nynější ředitel Zařízení služeb MV Tomáš Homola podal trestní oznámení.

Vycházel přitom z forenzního auditu, který si ministerstvo nechalo udělat.

Auditorská firma při kontrole zjistila desítky různých pochybení včetně řady předražených zakázek třeba na dodávky nábytku, masa či praní uniforem. Auditoři také zjistili, že úředníci oslovovali firmy, které byly navzájem propojeny.

Padlo kvůli tomu hned několik trestních oznámení. Kocík s Peškou jsou první, koho policie obvinila.

Čtyři předražené zakázky

První z mužů je stíhán pro trestné činy porušování povinností při správě cizího majetku a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle kriminalistů může za čtyři předražené veřejné zakázky.

U dodání a montáže kuchyně do sídla ZS MV došlo k navýšení ceny o více než 200 tisíc korun. Zakázka na vybavení dvou kanceláří sídla ZS MV byla zase předražena o více než půl milionu korun.

"Další skutky se týkají dokončení rekonstrukce a dostavby hotelu ZS MV u Orlické přehrady, jejíž cena měla být navýšena o více než 6 milionů korun," uvedl Ibehej.

Za druhou etapu oprav tohoto hotelu pak policie obvinila i druhého z bývalých manažerů, který je podle ní navíc odpovědný i za téměř třímilionové předražení vybavení rekreačního zařízení v severních Čechách.

 

Právě se děje

Další zprávy