Horká fáze aféry Janoušek. Přistiženi dva ministři

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
3. 4. 2012 10:00
Odhalených jmen z mobilu lobbisty Janouška přibývá. Nově jsou to Nečasovi ministři Bendl a Chalupa
Bývalý starosta Chalupa byl v Janouškově seznamu.
Bývalý starosta Chalupa byl v Janouškově seznamu. | Foto: www.praha6.cz

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl, jehož jméno patří podle čerstvého odhalení deníku Insider mezi vrcholné politiky, kteří udržovali telefonický kontakt s Romanem Janouškem, nebyl jediným členem současné vlády Petra Nečase, který byl s vlivným lobbistou v kontaktu.

Už druhým členem nynějšího vládního kabinetu a členem koaliční ODS, který si s Janouškem volal a posílal SMS zprávy, je totiž ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Vyplývá to z výpisů z Janouškova mobilního telefonu, které náš deník získal. Jde o data ze září a října 2007.

Ukazuje se tak, že Pavel Bém, na něhož úzké vazby s Janouškem praskly v aféře Mazánek, nebyl v nejvyšších patrech politiky jediný, kdo si s podnikatelem prokazatelně telefonoval. Kromě současných ministrů Bendla a Chalupy se to týkalo i ministra dopravy Topolánkovy vlády Aleše Řebíčka.

Den, kdy Chalupa privatizoval

Dnešní ministr Tomáš Chalupa byl tehdy starostou městské části Praha 6. Jen za dva podzimní měsíce si s Janouškem devětkrát volal, mezi jejich telefonními čísly se vyměnilo osm SMS zpráv.

Nejčilejší telefonní kontakt měli 17. října: byl to jeden telefonní hovor a čtyři esemesky.

Ve stejný den zasedala podle archivu rada městské části Praha 6, na programu měla mimo jiné rozhodnutí v majetkových záležitostech, včetně privatizace bytů.

Ministr nepopírá, že si v den prodeje bytů s Janouškem telefonoval. Říká, že měl zajímavé informace. O čem přesně ale spolu mluvili, to už si nevzpomíná.

"Nepochybně je to osoba, která vždycky měla zajímavé informace o dění v Praze, ale co jsme tehdy mluvili, zda jsme mluvili a kolikrát, to už si opravdu vůbec nevybavuju. Tak nepochybně Roman Janoušek byl součástí Prahy, všichni ho znali a nepochybně jsem s ním určitě mluvil někdy i já, ale co bylo tím tématem a kolikrát, to už opravdu netuším," reagoval pro televizi Nova na odhalené kontakty s Janouškem.

Pro Aktuálně.cz poté ještě doplnil: "Byl jsem s ním v kontaktu příležitostně. Měl zajímavé informace ze zákulisí pražské i celostátní politiky."

Protikorupční ztráta paměti

Obdobný postoj zaujal Petr Bendl, další ministr Nečasovy vlády, která si říká protikorupční. A také přední funkcionář strany, která se kvůli kontaktům na Janouška v minulých dnech zřekla někdejšího pražského primátora a místopředsedy ODS Pavla Béma.

Jak upozornil deník Insider, Bendl byl dalším Janouškovým kontaktem do vrcholové politiky. Dnešní ministr zemědělství tehdy působil jako hejtman Středočeského kraje.

"Byť je to už dávno, nemůžu vyloučit, že jsme spolu s Romanem Janouškem mluvili, ale rozhodně nešlo o nějak intenzivní komunikaci," uvedl ministr.

O čem spolu tehdy mluvili, Bendl neprozradil.

Deník Insider napsal, že kromě Chalupy a Béma v telefonním seznamu Romana Janouška figuruje i tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček. Další lobbistovy kontakty sahaly na státní firmy, jako jsou ČEZ, České dráhy nebo pražský dopravní podnik.

S Janouškem si v roce 2007 telefonovali i zástupci městských částí Prahy, další lobbisté, právníci a zástupci stavebních firem.

 

Právě se děje

Další zprávy