Kočí na záznamu: Odpálím Bártu. Kalousek mi dal nabídku

Martina Machová Domácí Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Domácí, Jan Němec (redaktor)
29. 3. 2012 23:11
Místopředseda VV Jarolím chce v úterý vyzvat grémium strany k odchodu z vládní koalice
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jen několik dní před dalším kolem soudní pře o úplatky v nejmenší vládní straně - Věcech veřejných - vedení partaje pustilo na veřejnost další z tajných nahrávek.

Je na ní zachycena jejich někdejší předsedkyně poslaneckého klubu a poté hlavní rebelka Kristýna Kočí při hovoru s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským.

Kočí na nahrávce hovoří o plánech, jak rozklížit poslanecký klub, a v jedné replice pak tvrdí, že chce "odpálit Bártu".

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím ve čtvrtek večer proto oznámil, že v souvislosti s přípravou zjevného puče uvnitř VV vyzve v úterý grémium strany, aby odešlo z vládní koalice. Pokud grémium jeho výzvu nevyslyší, složí svou funkci. Na rozpadu Věcí veřejných totiž zřejmě pracovali lidé z ODS a TOP 09.

Vysvětlit svou roli v celé aféře bude podle Jarolíma na grémiu muset také Jankovský.

Kočí na nahrávce naznačuje, že spolupracuje s premiérem Petrem Nečasem na blíže nespecifikované záležitosti a že ministr financí Miroslav Kalousek za ní přišel s "velkorysou nabídkou".  

"... ta Nečasova varianta je varianta... jako... relativně rychlá," říká Kočí na záznamu. "Kalousek mi poslal částku nebo velkou, velkou, velmi velkou nabídku. Jako opravdu hodně velkorysou," zaznívá na nahrávce.

Špičky VV tvrdí, že nahrávku pořídila přímo jejich někdejší poslankyně a "pučistka", aby Jankovského zdiskreditovala. Uvedly rovněž, že jde o nahrávku, jež pochází ze spisu.

Oficiálně pak lídři VV tvrdí, že jsou informacemi, jež nahrávka obsahuje, zaskočeni.

Přečtěte si přepis nahrávky mezi Kočí a Jankovským:

"Tato nahrávka způsobila mezi členy Výkonné rady Věcí veřejných značnou krizi důvěry. Situaci považujeme za velice vážnou, a proto svoláme grémium strany, které rozhodne o našem dalším postupu," stojí v jejich usnesení.

"Chceme věřit, že ze strany našich koaličních partnerů šlo o svévolné jednání několika jednotlivců a nikoli o taktiku těchto politických stran," pokračují s tím, že situaci z jara 2010 označují za pokus o dražbu jejich poslanců.

Nečas: Plky slečny Kočí

Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Aktuálně.cz

Krátce po zveřejnění nahrávky reagoval na její obsah ministr financí Miroslav Kalousek, který odmítl, že by kdykoli s Kristýnou Kočí mluvil pouze mezi čtyřma očima.

"Slova paní poslankyně Kočí, že jsem s ní o čemkoliv jako s osobou jednal a že jsem jí cokoliv nabízel, jsou totální nesmysl. Nebudu spekulovat, zda příčinou je provokace, nebo bájná lhavost," reagoval.

"O věrohodnosti mého prohlášení nemůže být pochyb, neboť každý soudný člověk ví, že pokud by k takovému hovoru skutečně došlo, byl bych dle etického kodexu Věcí veřejných fízlovsky nahrán a nahrávka by byla dávno zveřejněna," podotkl ve svém prohlášení.  

Kalousek v České televizi následně prohlásil, že trestní oznámení podávat nebude, protože Kočí ani Věci veřejné nebere vážně.

Podle předsedy vlády a ODS Petra Nečase by Věci veřejné neměly do svých vnitřních problémů zatahovat koaliční partnery.

"Jsou to stejné plky stejné slečny Kočí jako v proslulé nahrávce s kapučínkem," poznamenal Nečas.

Ano, byl jsem to já, potvrdil Jankovský

Obálky u Věcí veřejných

  • Údajný pokus o stranický puč uvnitř VV se odehrál zhruba před rokem.
  • Jeho okolnosti jsou nyní předmětem soudu s Vítem Bártou a jeho bývalými stranickými kolegy Kočí a Škárkou.
  • Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala.
  • Škárkovi pak dal údajně 170 000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV.
  • Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč.

Kamil Jankovský následně prohlásil, že druhý hlas na nahrávce je skutečně jeho.

V tiskové zprávě, již rozeslal mediím, uvedl, že na přelomu roku 2010 a 2011 nebyly jeho vztahy se stranickým vedením ideální kvůli neustále kolujícím informacím o jeho konci ve vládě. 

"Kristýna Kočí mi v té době tyto fámy potvrdila a mluvila o mojí výměně," uvedl ministr.

"Jestliže se potvrdí informace o tom, že pan Jankovský to rozdělení schvaloval, tak myslím, že je to jasný signál pro vedení, aby ukončilo jeho členství ve straně," vyjádřil se v České televizi Jankovského stranický kolega Martin Vacek.

Své repliky a účast na hovoru pak ministr vysvětluje tím, že byl Kočí informován o sílící nespokojenosti v poslaneckém klubu a o jejím záměru vytvořit v klubu frakci, která by omezila vliv Víta Bárty.  

"V inkriminovaný den, ze kterého pochází nahrávka, jsem byl v průběhu krátké společné cesty autem postaven před velké množství informací. Proto jsem doporučil týdenní odklad. Během něj jsem informace vyhodnotil jako nepodložené a možnost vzniku frakce jsem považoval za nesprávnou. O tom jsem také Kristýnu Kočí informoval. Tím pro mne tato záležitost skončila," líčil souvislosti. 

Fotoreportáž: Sebevražda VV na půdě ctihodného soudu:

Kristýna Kočí odmítla novou nahrávku s odkazem na probíhající soud blíže komentovat.

"Chtěla bych jen podotknout, že tato nahrávka vznikla po koncepční poradě - večírku, na kterém se vypilo 10 lahví těžkého francouzského vína a na kterém mimo jiné Vít Bárta tvrdil, že ovládá Putina a Obamu a prezidenta Klause vodí jako loutku," zaslala Aktuálně.cz svou reakci pomocí SMS.

Redakce internetového deníku se jí mimo jiné ptala, zda jí Miroslav Kalousek skutečně něco nabízel. 

Kterak Věci veřejné do Strakovky vstoupily:

 

Právě se děje

Další zprávy