Švýcaři zamítli české odvolání v kauze miliard z MUS

Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
7. 3. 2012 14:45
Promarnili jsme nejjednodušší šanci, jak se připojit k soudu, řekla vicepremiérka Peake
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Švýcarský soud zamítl odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti.

Stát se tím chtěl ucházet o miliardy, které jsou nyní blokované ve Švýcarsku. Jenže podle zjištění Aktuálně.cz soud před několika dny odvolání odmítl.  

"Odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu Švýcarska o prominutí lhůty pro připojení se České republiky do trestního řízení bylo Stížnostním soudem 1. března zamítnuto," potvrdil Robert Hurt z tiskového oddělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

Kalousek: Není to žádné překvapení

Podle informací ministerstva financí švýcarská prokuratura připojení k trestnímu řízení doporučila, soud byl nakonec jiného názoru.

Stát však již připravuje další krok. Během dubna podá civilní žalobu.

"Rozhodnutí jsme očekávali, není to žádné překvapení," komentoval verdikt soudu pro Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Promarnili jsme přímý kop na bránu," uvedla k tomu vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné). Podle ní přišel stát nedbalostí o možnost se jednoduše připojit k trestnímu řízení.

Drazí právníci pomohou s civilní žalobou

Peake řekla, že na dvou vládních schůzkách, které k této kauze byly, padla dohoda, že se civilní žaloba bude průběžně připravovat. Kvůli tomu si již také ministerstvo financí před několika týdny najalo ve Švýcarsku drahé právníky.

Kauza Mostecká uhelná
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Kauza Mostecká uhelná

  • Loni v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana.
  • Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalováni z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.
  • Akcie MUS v letech 1997 a 1998 skupovala společnost Investenergy, která v Česku zastupovala skupinu Appian Group.
  • Nakonec získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července 1999 jí vláda Miloše Zemana prodala i zbylý podíl - 46,29 procenta za 650 milionů korun.
  • Švýcaři dospěli k závěru, že manažeři MUS získali majoritní i státní podíl ve společnosti za její vlastní peníze. Zpronevěřili prý miliardy korun.

"Skrze ni (civilní žalobu - pozn. red.) je možné se také k trestnímu řízení připojit, ovšem s menšími právy," podotkla Peake.

Nyní si podle ní bude muset český stát mimo jiné sám zpracovat důkazy nebo vyčíslit škodu, která mu byla privatizací Mostecké uhelné způsobena. Pokud by se stát připojil k řízení včas, tak by vše měli na starosti švýcarští zástupci.

"Budeme se dále jako poškození účastnit řízení, včetně vyžadování přístupu do spisu. Nikdo nás nemůže zbavit pozice poškozeného, byť budeme mít omezenější procesní pravomoci," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Státu vznikla miliardová škoda

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.

Zdroje deníku Aktuálně.cz, které měly možnost se s obžalobou seznámit, uvádějí, že České republice tím vznikla škoda zhruba tři miliardy korun.

Švýcarští vyšetřovatelé jsou prý také přesvědčeni o tom, že přes 75 milionů z 12 miliard korun vyvedených z Mostecké uhelné společnosti, získaly společnosti napojené na uprchlého podnikatele Tomáše Pitra.

Žaloby kvůli průtahům

Kvůli průtahům v kauze se ministerstva loni na podzim navzájem obviňovala z toho, kdo více chyboval. 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyřešil situaci tím, že podal kárné žaloby na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a také na jeho náměstka Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka, který měl případ na starosti.

Podle informací Aktuálně.cz rozhodne Nejvyšší správní soud o tom, zda žalobci pochybili, do poloviny letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy