Válka žalobců se vyhrocuje, u Grygárka mohl být ÚOOZ

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
25. 2. 2012 13:30
Podle šéfa žalobců vyzradil Rampula informace o tajné bezpečností akci
Vlastimil Rampula.
Vlastimil Rampula. | Foto: ČTK

Praha - Spor mezi žalobci graduje.

Šest hodin poté, co Městský soud v Praze před týdnem oznámil, že se Vlastimil Rampula může vrátit zpět do čela vrchního státního zastupitelství, byli v kanceláři jeho náměstka Libora Grygárka dva cizí lidé.

Zatímco šéf žalobců Pavel Zeman společně se Stanislavem Mečlem, který dvě osoby podle Rampuly doprovázel, vysvětlují pohyb neznámých osob po budově vrchního státního zastupitelství jako tajnou akci bezpečnostních složek, staronový šéf úřadu jejich slova odmítá.

"Takto se police nechová," prohlásil Rampula. Ten zároveň novinářům ukázal video, které má podle něj dokázat pohyb neoprávěných osob.

Podle Zemana tím ale ohrozil vyšetřování celého případu. "Zachoval se jako naprostý neprofesionál, zveřejnil informace o bezpečnostní akci, která na vrchním státním zastupitelství probíhala," zareagoval šéf žalobců.

Podle nepotvrzených informací mělo jít o příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), napsal v sobotu deník Právo.

Z kanceláře odešli s plnějším batohem

ÚOOZ například před časem vyšetřoval závažný únik jména utajovaného svědka v kauze Pandury, kterou dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze už za Rampuly. Grygárek byl v této věci jedním z podezřelých.

Co dvojice mužů u něj v kanceláři ve večerních hodinách dělala, ale policie i nejvyšší státní zástupce tají. Podle Rampuly však zůstala v místnosti zhruba půl hodiny zamčena. Poté z kanceláře podle Rampuly odešla s "evidentně plnější batohem".

Z místnosti, do které se Grygárek ve středu po nemocenské vrátil, však nic nezmizelo. Mečl se již od nástupu do své prozatimní funkce šéfa pražských žalobců snažil Grygárka odvolat, třeba kvůli jeho kontaktům s pražským lobbistou Romanem Janouškem.

Podle Zemana ohrozil Rampula tajnou akci.
Podle Zemana ohrozil Rampula tajnou akci. | Foto: Jan Langer

Pouze některé věci tu byly přeházené. Také proto podle Rampuly Grygárek zjistil, že tu není vše tak, jak bylo předtím, než odešel na dlouhodobou nemocenskou.

Spekuluju se o tom, že muži bez uniformy mohli v Grygárkově kanceláři demontovat odposlouchávací zařízení. 

Nikdo z bezpečnostních útvarů to, že by se jeho lidé v pátek pozdě večer v budově státního zastupitelství pohybovali, nepotvrdil.

Pavel Hanták z ÚOOZ odmítl záležitost komentovat.

"Ne, takovou aktivitu vylučuji," řekl Aktuálně.cz zase šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Stejně se vyjádřili i zástupci dalších útvarů, včetně Bezpečnostní informační služby. Pouze policejní prezidium aktivitu při tajné akci jednoznačně nevyloučilo.

"My to nebudeme potvrzovat, ani vylučovat," prohlásila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Mečl krátil zkušební doby

Podle Rampuly to ale nebyla jediná nestandardní věc, která se v den, kdy Městský soud v Praze rozhodl o tom, že se může vrátit zpět na své místo, stala. Mečl také rozhodl o tom, že zkrátí dvěma zaměstnancům a třem úplně zruší zkušební doby.

Svůj krok vysvětlil Mečl tím, že o tom uvažoval už dlouho. "Byl jsem s těmi zaměstnanci mimořádně spokojený a nechtěl jsem je stresovat. Navíc ti lidé tu trávili mnoho přesčasových hodin, často i o víkendu," řekl Aktuálně.cz.

Již ve čtvrtek však musel pod Rampulou skončit první člověk, kterého si Mečl přivedl. Výpověď dostal šéf oddělení správy majetku.

Ministr spravedlnosti Jiří Poslíšil (ODS) v rozhovoru pro Lidové noviny uved, že odstoupí, pokud Rampula zůstane ve funkci. "Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě," řekl ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy