Policie prověřuje miliardové zakázky ČEZ plzeňské Škodě

Domácí ČTK Radek Nohl Domácí, ČTK, Radek Nohl
16. 2. 2012 19:05
Detektivové v tichosti měsíce vyšetřují, jak za Romanovy vlády tekly z ČEZ peníze
Bývalý šéf ČEZ Martin Roman.
Bývalý šéf ČEZ Martin Roman. | Foto: CSR Fórum

Praha - Elitní detektivové protikorupční policie už měsíce v tichosti prošetřují některé zakázky energetického gigantu ČEZ, které za ředitelování Martina Romana získala od energetického gigantu plzeňská Škoda.

Kriminalisté v současné době zjišťují, zda při jejich přidělení nedošlo ke spáchání dvou trestných činů, a to zneužití informace a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle mluvčí pražských žalobců Štěpánky Zenklové policisté zahájili úkony v trestním řízení již loni v listopadu. Nikoho v této kauze zatím ale vyšetřovatelé neobvinili.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej na dotaz Aktuálně.cz, zda vyšetřují zakázky ČEZ plzeňské Škodě, odpověděl: "Ano, je to ve stádiu prověřování."

Informaci následně nepřímo potvrdil i mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Policie nás v loňském roce oslovila ohledně informací ke smluvním vztahům se Škodou Power. O žádném jiném šetření nemáme informace," uvedl Kříž. 

Za Romanovy vlády dostala Škoda obří zakázky

Deník Aktuálně.cz již dříve upozornil na to, že Škoda Plzeň v uplynulých pěti letech vydělala na zakázkách ČEZ nejméně 20 miliard.

Foto: www.vlaky.net

Zajímavé to je v tom, že bývalý generální ředitel Martin Roman před nástupem do čela ČEZ vedl právě Škodu Plzeň a zakázky, které tato firma za jeho éry ve státním energetickém gigantu získala, vzbuzují krom jiného podezření ze střetu zájmů.

Bývalý šéf ČEZ spojení s plzeňskou firmou opakovaně popírá, stejné stanovisko zaujali její oficiálně deklarovaní majitelé, kteří podle odhalení Aktuálně.cz přestěhovali sídlo firmy na Marshallovy ostrovy, jedno ze tří míst na světě, kde lze nejlépe utajit držitele akcií. 

Kvůli podezření z nadstandardních vztahů mezi vedením ČEZ a Škodou Plzeň si nechal energetický gigant zpracovat interní audit. Ten ale neetické či korupční jednání podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže neprokázal.

Martin Roman na tenise.
Martin Roman na tenise. | Foto: Ondřej Besperát

Audit nicméně potvrdil významný nárůst zakázek za desítky miliard korun pro Škodu Power (pod různými názvy svých právních předchůdců) po roce 2004, kdy ČEZ řídil Roman.

Některé protikorupční organizace však audit zpochybnily, protože neodpověděl na základní otázky - například jaký je vztah ČEZ a dalších firem holdingu Appian, v jejichž rukou v současné době Škoda je.

Roman loni v září v čele ČEZ po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Ve funkcích generálního ředitele ho nahradil Daniel Beneš.

 

Právě se děje

Další zprávy