Úřady zametají kauzu předražených přístrojů pod koberec

Petr Holub
10. 2. 2012 6:00
Náklady za zmanipulované zakázky v Krajské zdravotní zaplatí daňoví poplatníci
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Ústí nad Labem - Pro Českou republiku to není dobrá vizitka. Případ předražených přístrojů, které za půl miliardy evropských dotací koupil ústecký holding Krajská zdravotní, není ani po dvou letech uzavřen.

Státní a krajské úřady se aféru snaží zamést pod koberec. Jinak nejde vysvětlit, že z peněz poplatníků zaplatily už deset různých kontrol a že policisté nedospěli za dva a půl roku vyšetřování k žádnému výsledku.

Zakázku na přístroje získalo před třemi lety ve zmanipulovaném výběrovém řízení sdružení firem Hospimed/Puroklima. Evropská komise loni definitivně odmítla nákupy proplatit, protože ústečtí úředníci porušili předpisy.

Konečnou částku 420 milionů tak uhradí státní rozpočet. Audit společnosti Deloitte prokázal, že značnou část této sumy stát odvede jako zbytečně vysokou marži dodavatelům.

Například magnetická rezonance byla nakoupena o 20 milionů nad běžnou tržní cenou.

Aféru sleduje evropská protikorupční agentura OLAF. Může se stát vizitkou, která dále zhorší pověst České republiky jako správce evropských dotací.

Desátý audit vyšel

Firma American Appraisal dokončila v lednu audit, který měl podesáté zkontrolovat nákup přístrojů. Audit proběhl na zakázku Vrchního státního zastupitelství v Praze, které dohlíží na policejní vyšetřování.

Ředitel Regionální rady ROP Severozápad Pavel Markvart, který má čerpání evropských dotací v Ústeckém kraji na starost, oznámil, že audit dopadl pro Krajskou zdravotní dobře.

Podle Markvarta informace od American Appraisal vyvracejí rok starý audit společnosti Deloitte.

Deloitte koncem roku 2010 vybrala několik přístrojů, mezi nimi nejdražší magnetickou rezonanci za 25 milionů i obyčejný injekční dávkovač za 24 tisíc. Ve všech případech zjistila, že nákup byl předražen nejméně o 30 procent. Tato zjištění Markvart nezpochybnil.

"Problém ale byl, že Deloitte posuzovala vzorek jen 12 přístrojů. Naopak společnost American Appraisal pro policii posuzovala balík všech 827 přístrojů, které byly zakoupené," upozornil Markvart, který ovšem některé přístroje počítal dvakrát nebo třikrát.

Některé přístroje byly podle něho opravdu předražené, jiné zase Krajská zdravotní koupila laciněji.

Jenom naznačovat

Sám Markvart připomněl, že zakázka Krajské zdravotní už prošla úspěšně auditem společností Bene Factum, KPMG, NSG Morison i samotné Regionální rady.

Na rozdíl od předchozích auditů ovšem není nový dokument veřejnosti k dispozici. "Audit ani žádné jiné materiály z vyšetřovacího spisu nemohou být veřejnosti poskytnuty," říká mluvčí Vrchního státního zastupitelství Iva Vojtková.

Regionální rada se k materiálu dostala jako účastník řízení a také ho nechce zveřejnit. "Musíme bohužel respektovat náš písemný závazek vůči policii, že podrobnější informace stejně jako samotný znalecký posudek nebudeme zveřejňovat," vysvětlil Markvart.

110 milionů za riziko

Není tedy vysvětleno, jak American Appraisal ke svým výsledkům došel.

Jeho přístup se od metody Deloitte lišil nejméně v jednom důležitém rozměru. Deloitte vycházelo z tržních cen, které stanovila expertiza ČVUT. Pak je prostě srovnalo s cenami, za které přístroje nakoupila Krajská zdravotní.

American Appraisal také nějakým způsobem stanovil tržní cenu. Vzal však v úvahu, že Krajská zdravotní přístroje nekoupila přímo od výrobce, ale od tzv. kompletátorských firem Hospimed/Puroklima, které teprve přístroje od výrobců sháněly.

Kompletátoři se obvykle neúčastní instalace ani záručních oprav nakoupených přístrojů. Tyto povinnosti zpravidla přenechají výrobcům. Jako prostředník si přesto účtují marži.

Tato marže může být podle American Appraisal až 43 procent z ceny od výrobce, aby pokryla kurzová rizika, platy zaměstnanců a spravedlivý zisk. Podle informací Aktuálně.cz auditoři tímto způsobem vysvětlili 110 milionů z částky, kterou dodavatelé Krajské zdravotní účtovali.

Pokud by s tak vysokou marží počítal audit Deloitte, většina přístrojů by i touto kontrolou prošla.

Tři čtvrtě roku zdržení

Samotné zadání státního zastupitelství pro American Appraisal přitom vzbuzuje podezření, že šlo především o odklad celého problému.

American Appraisal zjišťoval tři čtvrtě roku úroveň tržních cen zhruba tří set přístrojů, mnohem efektivněji by přitom úlohu vyřešila samotná policie.

V rámci vyšetřování si může vyžádat faktury od výrobců, Krajské zdravotní i od kompletačních firem. Během několika týdnů tak může zjistit, jak vysokou marži si Hospimed s Puroklimou účtovaly. Experty může přizvat až k otázce, jestli za svůj zisk odvedly odpovídající výkony.

Audit American Appraisal může ovlivnit policejní vyšetřování, nic ovšem nezmění na verdiktu, že Evropská komise přístroje Krajské zdravotní neproplatí.

Bruselští úředníci projekt odmítli, protože se ústecká Regionální rada před jeho zadáním ani nepokoušela prokázat, že se nákup přístrojů od Hospimedu a Puroklimy vyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy