Česko vyvezlo rekordní množství proudu. A své přírody

Pavel Baroch
28. 1. 2012 20:00
Ročně odteče dráty do ciziny roční těžba uhlí v povrchovém dole ČSA
Hlavním palivem pro české elektrárny je hnědé uhlí. Toto po něm zůstane.
Hlavním palivem pro české elektrárny je hnědé uhlí. Toto po něm zůstane. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko vyvezlo v uplynulém roce nejvíc elektřiny ve své historii.

Podle předběžných údajů provozovatele přenosové soustavy, společnosti ČEPS činil loňský čistý vývoz 17,4 terawatthodin (TWh), což je o 1,2 TWh více než byl dosavadní rekord z let 2003 a 2007.

Ve skutečnosti ČEZ a další firmy vyrobily na export ještě víc elektrické energie, protože odhadovaná hodnota 17,4 TWh je rozdíl mezi vývozem a dovozem.

Aktuální údaje jen potvrzují postavení České republiky jako jednoho z největších evropských i světových exportérů elektrické energie.

"Je to samozřejmě špatně. Kromě elektřiny vyvážíme i naši krajinu. Po výrobě elektrické energie nám zůstanou zplundrované severní Čechy," řekl Aktuálně.cz Martin Sedlák z volného sdružení Aliance pro energetickou soběstačnost.

Dráty odteče 5 milionů tun uhlí

Ekologické Hnutí Duha pro Aktuálně.cz před časem vypočítalo, že se v posledních letech vyváží elektřina získaná spálením zhruba pěti milionů tun hnědého uhlí, dominantního paliva pro české elektrárny.

Foto: ERÚ

Pět milionů tun je přibližná roční těžba v lomu ČSA, s nímž sousedí severočeské obce Horní Jiřetín a Černice, které mají padnout kvůli tomu, aby bylo dost uhlí i pro výrobu elektřiny.

Do ciziny míří téměř pětina proudu

O vývozu elektrické energie se kriticky zmiňuje i poslední Zpráva o stavu životního prostředí, byť autoři ještě neměli k dispozici nejaktuálnější údaje.

Zpráva konstatuje, že se v roce 2010 vyvezlo do zahraničí 26 TWh elektřiny, tedy třetina z celkového množství, a dovezlo se 11,1 TWh. Saldo vývozu a dovozu tedy bylo 14,9 TWh, což je bezmála pětina vyrobeného proudu.

Výrazná část z vytěženého uhlí skončí za hranicemi.
Výrazná část z vytěženého uhlí skončí za hranicemi. | Foto: Ludvík Hradilek

"V roce 2010 se z České republiky vyvezlo 17,3 procent tuzemské výroby elektrické energie, Česká republika tedy vyrábí více elektřiny, než potřebuje, a zatěžuje tak více životní prostředí výměnou za krátkodobější hospodářské efekty," uvádí se ve zprávě, kterou zkraje roku projednala vláda.

Stát počítá s dalším vývozem

Společnost ČEZ, dominantní polostátní výrobce elektřiny v zemi si ovšem nedokáže představit, že by stát vývoz proudu zastavil.

"Česká republika je součástí Evropské unie a jejího jednotného trhu. Volný pohyb zboží a služeb patří mezi základní pilíře, na kterých stojí projekt Evropské unie," uvádí ČEZ na svých internetových stránkách.

"Zákaz obchodování s elektřinou by byl s těmito pilíři v rozporu - je proto krajně nepravděpodobné, že by Česká republika mohla takový zákaz obhájit před orgány Evropské unie."

Ani připravovaná Státní energetická koncepce z dílny ministerstva průmyslu zatím s omezováním vývozu elektřiny nepočítá. Spíše naopak. Česko má mít i do budoucna spíše přebytek proudu. 

Elektřinu vyvážíme, ropu dovážíme.
Elektřinu vyvážíme, ropu dovážíme. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Přírodu vyvážíme, ale i dovážíme

Podle ČEZu je nutné se na vývoz energie dívat i z druhé strany, protože Česko je závislé na dovozu ropy a plynu.

"Těžba energetických surovin má vždy určitý negativní dopad na okolní prostředí. Pokud by tedy stejný princip (nebudeme si ničit svoje životní prostředí) přijaly i ostatní státy, pak by to pro Českou republiku znamenalo energetický kolaps," upozornila společnost ČEZ.

Podle Martina Sedláka z volného sdružení Asociace pro energetickou soběstačnost by se měl stát více snažit snižovat energetickou závislost. Vyvážená elektřina by se například mohla použít elektromobilů místo benzinu a nafty.

Dodal, že vývoz elektřiny podnikům a domácnostem stejně nepřináší nižší ceny proudu. Spalování uhlí v elektrárnách naopak znečišťuje ovzduší, ačkoli emise se díky odsíření radikálně snížily.

Podívejte se, jak se rozpíná povrchový důl ČSA:

Nejvíce elektřiny koupilo Německo

Největším odběratelem české elektřiny bylo v uplynulém roce podle předběžných čísel společnosti ČEPS Německo, kam mířila více než polovina exportu. Na druhém místě pak bylo Slovensko a na třetím Rakousko. Z Polska se naopak elektřina dovážela.

Loňský rekordní vývoz české elektřiny dávají odborníci do souvislosti především se zavřením německých jaderných elektráren.

 

Právě se děje

Další zprávy