Právníci o nákupech Dvořákovy matky: Je to čisté, vážně

Sabina Slonková
25. 1. 2012 15:00
Doklady k původu peněz použitých na nákupy vil ale tají
Bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.
Bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. | Foto: Michal Pavec

Praha - Právníci z kanceláře Šachta&Partners, kteří asistovali u neprůhledných mnohamilionových investic matky letitého šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka, trvají na tom, že šlo o standardní operace s legálním původem peněz.

Předložit konkrétní doklady, jimiž by podezření okolo nákupu vil na pražské Hanspaulce a portugalské Madeiře rozptýlili, ale advokáti odmítli.

„Obchodní transakce Ing. Novákové (Dvořákovy matky pozn. red.) jsou realizovány za obvyklých podmínek a není na nich nic mimořádného," uvedl právník David Michal, který Dvořákově matce s investicemi do obou nemovitostí pomáhal.

Stejně mluví i Marie Nováková a její syn, který striktně odmítá, že by s ním tyto transakce podepsané jeho matkou jakkoli souvisely. „Je to věc mé matky, která se roky věnuje realitám, nikoli moje," prohlásil Martin Dvořák.

Majetky zkoumá policie

O majetky rodiny Martina Dvořáka se začala zajímat protikorupční policie v rámci kauzy, v níž zkoumá podezření, že za jeho éry z dopravního podniku neoprávněně mizely desítky milionů korun. Kriminalisté nyní prověřují, jestli rodinné investice nesouvisejí se zakázkami dopravního podniku.

Deník Insider nejprve na začátku ledna informoval, že firma matky Martina Dvořáka získala neprůhlednou operací vilu v lukrativní části Prahy za 25 milionů korun. Nováková přitom za dům (kyperské firmě) zatím nezaplatila. Insideru řekla, že součástí transakce byly pohledávky, jejichž cena je splatná až do konce letošního roku. Doklady k pohledávkám ani jedna ze stran obchodu nezveřejnila.

Resort na ostrově Madeira, kde se matka Martina Dvořáka koupila jednu z lukrativních nemovitostí.
Resort na ostrově Madeira, kde se matka Martina Dvořáka koupila jednu z lukrativních nemovitostí. | Foto: http://www.madeira-real-estate.com

Aktuálně.cz následně upozornilo, že anonymní holdingy ze zámoří se stejným advokátem z kanceláře Šachta&Partners v zádech pomáhaly Marii Novákové i s další investicí. A tou byl nákup vily v golfovém resortu na Madeiře v přepočtu za 40 milionů korun.

Původ peněz, které měla Nováková díky úvěru na investici v Portugalsku k dispozici, advokáti ze Šachta&Partners, ani přes žádost Aktuálně.cz, neodtajnili.

Pouze uvádějí, že nijak nesouvisel ani s Dopravním podnikem ani s podnikatelem Ivo Rittigem, kterého Nadační fond proti korupci obvinil z vyvádění peněz ze zmíněné městské firmy.

„Zdroje úvěru, který byl Ing. Novákové poskytnut, pocházely primárně z výnosů z podnikatelské činnosti společnosti Unitex International Capital Limited a v omezené míře pocházely z prostředků, které byly poskytnuty společnosti Unitex International Capital Limited jako úvěr ze společnosti Mavex. Společnosti Unitex International Capital Limited a Mavex mají stejného benefičního vlastníka, proto nebylo třeba úvěr zajišťovat. Doplňuji, že benefičním vlastníkem těchto společností není žádná politicky ani veřejně exponovaná osoba," uvedl ve svém stanovisku právník David Michal.

Špinavé prádlo v rodině

Proč vlastně aktéři příběhu okolnosti milionových investic tají a vědomě tak přiživují pochybnosti o původu peněz použitých na nákupy vil?

Marie Nováková a advokáti ze Šachta&Partners shodně tvrdí, že jde o kampaň proti Martinovi Dvořákovi a spojují ji s komplikovaným rozvodem s jeho dnes již bývalou ženou Michaelou Krešlovou. Advokáti říkají, že jí pomáhá někdejší šéf rozvědky Karel Randák, jinak také aktivní člen Nadačního fondu proti korupci, který s podezřením ohledně machinací v dopravním podniku přišel.

"Odpovím vám proto v obecné rovině a nebudu vám z pochopitelných důvodů poskytovat žádné konkrétní podklady... Domnívám se, že společnou snahou pana Randáka a paní Krešlové je účelová skandalizace pana Dvořáka, o kterou se zavádějící interpretací standardních obchodních transakcí Ing. Novákové, matky pana Dvořáka, snaží," napsal David Michal ohledně žádosti Aktuálně.cz o transparentní rozkrytí všech operací souvisejících s investicemi Marie Novákové.

Krešlová i Randák jejich postoj označili za účelovou snahu odvést pozornost od podstaty příběhu.

"Dělá to na mě dojem, že je potřeba na někoho svést pozornost i vinu, ale bohužel nemohu sloužit - naše manželství je dávno rozvedené, majetkově vypořádané a naše vztahy jsou nekonfliktní a korektní," reagovala Dvořákova exmanželka a dodala, že o investicích své bývalé tchýně nic neví.

 

Právě se děje

Další zprávy