Byznys s jedy: Místo pokuty, další stovky milionů

Tomáš Netočný
25. 1. 2012 19:54
Geosan měl zaplatit obří pokutu, místo toho jedná se státem o další miliardě z rozpočtu
Za likvidaci olejových lagun v Ostravě už sdružení Čistá Ostrava inkasovalo 1,2 miliardy korun. Celkový rozpočet byl původně 2,6 miliardy a přestože sdružení nedodržuje podmínky, ani technologický postup, vyjednává teď o dalších stovkách milionů
Za likvidaci olejových lagun v Ostravě už sdružení Čistá Ostrava inkasovalo 1,2 miliardy korun. Celkový rozpočet byl původně 2,6 miliardy a přestože sdružení nedodržuje podmínky, ani technologický postup, vyjednává teď o dalších stovkách milionů | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Sdružení soukromých firem Čistá Ostrava usiluje o další stovky milionů ze státního rozpočtu na likvidaci ropných lagun v Ostravě.

Firma Geosan Group, která je lídrem sdružení, vyjednává se státním podnikem Diamo o částce, která by mohla dosáhnout až jedné miliardy korun.

Ještě koncem loňského roku však obě strany informovaly o tom, že další státní peníze nebudou na likvidaci lagun potřeba. Teď ale přiznaly opak.

Geosan chce navíc novou sumu od státu získat i přesto, že už dvakrát nedodržel termín pro vytěžení kalů z lagun a podle smlouvy za to mohl dostat pokutu až 350 milionů korun. Nikdy však k tomu nedošlo a Geosan vždy dostal dodatek smlouvy, který závazné termíny posunul.

Generální ředitel Diama Jiří Jež v pondělních Hospodářských novinách uvedl, že z původních 2,6 miliardy korun by se cena zakázky mohla vyšplhat až ke čtyřem miliardám.

Kauza laguny

  • Olejové laguny v Ostravě jsou produktem chemičky, která byla v provozu téměř celé 20. století.
  • Obsahují asi dvě stě tisíc tun ropných látek, včetně starých motorových olejů, které se svážely z celého Československa.
  • V 90. letech prodal stát podnik Ostramo podnikateli Vítězslavu Vlčkovi, který se zavázal i k sanaci území. Firma ale zkrachovala.
  • Stát nakonec laguny odkoupil za korunu zpět. Hrozilo totiž, že odpady zamoří okolí.
  • Území převzal státní podnik Diamo, který do přípravy na likvidaci lagun investoval 400 milionů korun.
  • Soutěž na likvidaci vyhrálo v roce 2004 sdružení Čistá Ostrava, které získalo smlouvu na 2,6 miliardy korun.
  • Sdružení mělo ropné látky vytěžit, vyrobit z nich palivo a prodat například elektrárnám.
  • S těžbou začala Čistá Ostrava v roce 2008, hotova měla být do konce roku 2010.
  • V říjnu 2011 však není jasné, kolik odpadu je skutečně zlikvidováno. Od státu sdružení dosud inkasovalo miliardu korun.
  • Celkem třicet tisíc tun materiálu z lagun leží na skládkách v Polsku a ve Vratimově nedaleko Ostravy.
  • Další desítky tisíc tun teď přes protesty obyvatel a ekologických aktivistů vozí Čistá Ostrava na skládku nedaleko Litvínova.
  • Odpady by měly shořet v cementárně Lafarge v Čížkovicích.

Jedná se o tom

V rozhovoru pro Aktuálně.cz pak sice přiznal, že Diamo s Geosanem vyjednává, celkovou sumu se však snažil zpochybnit. "Netvrdím, že jsem ta čísla neřekl. Takhle nějak se s nimi operuje," uvedl Jiří Jež. "Jedná se o tom, ale nic není schváleno."

Také Geosan nepopřel, že se snaží od státu získat peníze, aby mohl zakázku na odstranění jedné z největších ekologických zátěží dokončit. Blíže však o tom firma informovat nechce.

"Zatím jsme o nic písemně nepožádali," sdělila mluvčí Geosanu Vlasta Končelová. "Víc k tomu nemohu říct. U všech jednání byl náš výrobní ředitel Jiří Šalda a ten teď není k dispozici."

Sám ředitel Šalda, který je v Geosanu za průběh miliardové státní zakázky odpovědný, nezvedal mobilní telefon.

Od 19. ledna do 5. února je totiž na dovolené v Dominikánské republice. V textové zprávě pouze napsal: "Jsem mimo ČR. Budu po 5.2."

Nemohl tedy potvrdit informaci generálního ředitele Jiřího Ježe o tom, že Geosan žádá například půl miliardy korun k odstranění závad na zařízení, které má čistit kontaminovanou zeminu z areálu lagun.

Poté, kdy sdružení Čistá Ostrava uvedla linku do provozu, se totiž ukázalo, že může dojít k výbuchu.

Nefunkční zařízení je přitom součástí realizačního projektu zakázky, který vypracoval samotný Geosan.

Objevil se vodík

Teď však firma žádá stát o peníze na odstranění závad, za které sama nese odpovědnost.

"Najednou se tam začal objevovat vodík. Nevím, kde se tam vzal," odpověděl generální ředitel Diama Jiří Jež na otázku Aktuálně.cz, proč stát jedná o stovkách milionů pro firmu, která sama nezvládla technické zadání zakázky. "Musí se udělat oponentní posudek a pak se uvidí."

Dalších dvě stě milionů vyjednává Geosan pro likvidaci sedmdesáti tisíc tun kalů, které se v listopadu údajně objevily v lagunách navíc.

Aktuálně.cz začátkem ledna informovalo o tom, že odborníci zpochybňují argumenty Geosanu a Diama, že by se tak velké množství dosud neznámého odpadu mohlo objevit až těsně před vypršením termínu pro vytěžení lagun.

Vedení Diama i Geosanu přitom v prosinci uvedla, že na likvidaci nově objeveného odpadu nebudou žádat navýšení rozpočtu zakázky. Teď však jednají o dalších dvě stě milionech.

Dvakrát bez pokuty

Zakázku od státního podniku Diamo získala Čistá Ostrava vedená Geosanem v roce 2004. S těžbou toxických kalů, obsahujících mimo jiné karcinogenní těžké kovy a polychlorované bifenyly, začalo sdružení v roce 2008.

Celkem dvě stě tisíc tun kalů chtělo sdružení vytěžit, smíchat s uhelným prachem a pod různými obchodními názvy vyvézt do Polska, kde měl odpad shořet v několika elektrárnách.

Ty však nakonec neměly o tento materiál zájem a jak Aktuálně.cz v Polsku zjistilo, začaly jej firmy napojené na Čistou Ostravu rozprodávat v Katovicích a okolí obchodním společnostem jako surovinu pro přípravu briket a pelet například pro běžné vytápění rodinných domů.

Vývoz do Polska však musela Čistá Ostrava vedená společností Geosan Group zastavit loni v létě poté, kdy polské úřady označily toto zboží za nebezpečný odpad a požádaly Prahu, aby zajistila odvoz zpět do Česka.

Státní podnik Diamo, jeho zřizovatel, kterým je ministerstvo průmyslu a obchodu, i ministerstvo životního prostředí od té doby postupně přiznaly, že nad desítkami tisíc tun kalů z lagun ztratily kontrolu a nedokázaly doložit, kde a jak soukromé firmy za státní peníze odpad zlikvidovaly.

Přesto už stát vyplatil firmám 1,2 miliardy korun, dvakrát o rok prodloužil termíny pro vytěžení a likvidaci kalů a odpustil Geosanu penále ve stovkách milionů.

Celkem sto deset tisíc tun kalů vytěžených od poloviny roku 2011 je teď na skládce nedaleko Litvínova a přes protesty místních obyvatel a ekologických sdružení má odpad z Ostravy shořet v cementárně společnosti Lafarge v severočeských Čížkovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy