Odvezte si jedy, vyzvali Poláci Česko. Praha souhlasí

Tomáš Netočný
11. 1. 2012 17:10
Dvacet tisíc tun materiálu z ropných lagun v Ostravě označily polské úřady jako nebezpečný odpad
Detailní snímek haldy z polských Katovic. Z materiálu zapáchajícího ropou prosakují kapky mazlavé kapaliny
Detailní snímek haldy z polských Katovic. Z materiálu zapáchajícího ropou prosakují kapky mazlavé kapaliny | Foto: Jan Langer

Praha - Po čtyřech měsících průtahů a vyčkávání potvrdilo ministerstvo životního prostředí, že zajistí, aby se dvacet tisíc tun odpadu původem z olejových lagun v Ostravě vrátilo z Polska zpět na území České republiky.

Ministerstvo poslalo polským úřadům dopis a sděluje jim, že zahájilo správní řízení s firmami a fyzickými osobami, které se na vývozu materiálu do Polska podílely.

To znamená, že pokud firmy na své náklady odpad z Polska neodvezou, mohou dostat pokutu. Odvoz pak zajistí ministerstvo ve vlastní režii.

"Materiál původem z ostravských lagun je podle českých zákonů alternativní palivo," sdělila pro Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Michaela Jendeková. "Polské úřady ho však vyhodnotily jako nebezpečný odpad a my se tomuto rozhodnutí musíme podřídit."

Halda v Katovicích

Ministerstvo životního prostředí je takzvaným orgánem přeshraniční přepravy a nese za vývoz odpadu odpovědnost a má ho kontrolovat.

Halda sporného materiálu leží na skládce v polských Katovicích. Výzvu, aby Česká republika zajistila odvoz nebezpečného odpadu zpět na své území, poslala Generální inspekce životního prostředí Polské republiky do Prahy loni v srpnu.

Rozhodnutí polských úřadů a nový vývoj mezinárodního sporu teď zpochybňuje dosavadní průběh projektu na vyčištění ostravských ropných lagun, na který stát vyčlenil 2,6 miliardy korun, z nichž vyplatil soukromým firmám už téměř polovinu.

Zakázku od státního podniku Diamo získalo sdružení firem Čistá Ostrava. S těžbou toxických kalů obsahujících mimo jiné karcinogenní těžké kovy a polychlorované bifenyly, začalo sdružení v roce 2008.

Celkem dvě stě tisíc tun kalů chtělo sdružení vytěžit, smíchat s uhelným prachem a pod různými obchodními názvy vyvézt do Polska, kde měl odpad shořet v několika elektrárnách.

Místo elektráren domky

Ty však nakonec neměly o tento materiál zájem a jak Aktuálně.cz v Polsku zjistilo, začaly firmy napojené na Čistou Ostravu rozprodávat v Katovicích a okolí obchodním společnostem jako surovinu pro přípravu briket a pelet například pro běžné vytápění rodinných domů.

Vývoz do Polska však musela Čistá Ostrava vedená společností Geosan Group zastavit loni v létě poté, kdy polské úřady označily toto zboží za nebezpečný odpad a požádaly Prahu, aby zajistila odvoz zpět do Česka.

Státní podnik Diamo, jeho zřizovatel, kterým je ministerstvo průmyslu a obchodu, i ministerstvo životního prostředí od té doby postupně přiznaly, že nad desítkami tisíc tun kalů z lagun ztratily kontrolu a nedokázaly doložit, kde a jak soukromé firmy za státní peníze odpad zlikvidovaly.

Přesto už stát vyplatil firmám 1,2 miliardy korun, dvakrát o rok prodloužil termíny pro vytěžení a likvidaci kalů a odpustil Geosanu penále ve stovkách milionů.

Celkem sto deset tisíc tun kalů vytěžených od poloviny roku 2011 je teď na skládce nedaleko Litvínova a přes protesty místních obyvatel a ekologických sdružení má odpad z Ostravy shořet v cementárně společnosti Lafarge v severočeských Čížkovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy