Policie chce poslat Bártu a Škárku před soud za úplatky

Radek Nohl Radek Nohl
9. 1. 2012 13:48
Protikorupční detektivové ukončili vyšetřování úplatkářské kauzy ve Věcech veřejných
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přestože se ukázalo, že klíčová svědkyně v úplatkářské kauze - poslankyně Kristýna Kočí - na detektoru lži propadla, rozhodli protikorupční policisté, že celý případ uzavřou.

Ve stejný den, kdy deník Aktuálně.cz zveřejnil, že Kočí podle výsledků fyziodetekčního vyšetření celkem osmnáctkrát lhala - a to i ve chvílích, kdy odpovídala na zásadní otázky k celému případu - navrhli obžalovat šéfa klubu Věcí veřejných Víta Bártu a poslance Jaroslava Škárku.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že v pondělí odeslali spis na Obvodní státní zástupitelství pro Prahu 5, které rozhodne, zda oba obžaluje.

"Spis s návrhem na podání obžaloby jsme obdrželi. Státní zástupkyně ho prostuduje a o dalším postupu rozhodne do konce ledna," řekla ČTK mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Lídrovi VV hrozí šest let vězení

Bárta je od září obviněn kvůli tomu, že loni zjara předal bývalým kolegům z Věcí veřejných Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi obálky se stovkami tisíc korun.

Oč v případu jde
Autor fotografie: Petr Protivánek, Jan Němec

Oč v případu jde

  • Poslankyně Kristýna Kočí loni zjara obvinila lídra Věcí veřejných Víta Bártu, že ji předal úplatek výměnou za stranickou loajalitu.
  • Záhy se k obvinění připojil kolega Kočí z VV Jaroslav Škárka.
  • Bárta přiznal, že oběma předal obálku s penězi. Trvá ale na tom, že nešlo o úplatek, ale o půjčku, kterou po něm oba bývalí kolegové chtěli. Policie loni na podzim uvěřila verzi Kočí a Bártu obvinila z korupce.
  • Spolu s ním ale obvinila i Škárku, který s oznámením případu otálel a část peněz navíc utratil.
  • Kauzu teď bude studovat žalobce, který rozhodne, jestli mají důkazy proti Bártovi a Škárkovi šanci uspět před soudem.

Bártovi hrozí v případě odsouzení až šestileté vězení, Škárkovi pak tříletý trest nebo zákaz činnosti.

Zatímco Kočí a Škárka tvrdí, že šlo o úplatek. Lídr VV peníze označil za půjčku.

Sama Kočí obviněná není, protože policie neprokázala, že by si peníze chtěla nechat. Škárka naopak dokonce stihl něco z peněz od Bárty utratit.

I přes pochybnosti ve výpovědi Kočí předložila protikorupční policie podle svého mluvčího Ibeheje dostatek důkazů k tomu, aby mohl být Škárka s Bártou obžalováni.

Šlo mi o vliv, prohlásil Škárka

V době, kdy bude žalobce rozhodovat, jestli poslance pošle k soudu, se však na veřejnosti objevila další nahrávka, které mezi sebou pořizovali lidé z VV.

Je z loňského září a Škárka na ní s Bártovým spolupracovníkem řeší, jestli by byl ochoten svědčit proti lídrovi Věcí veřejných.

Ze záznamu, o kterém Aktuálně.cz informovalo v sobotu, vyplývá, že Škárka byl připravený mu za to i zaplatit. Poslanec současně během rozhovoru přiznal, že si od ataku na Bártu sliboval posílení své role a vliv na sestavení vlády.

"Jde jednoznačně o mou diskreditaci," zareagoval na nahrávku Škárka.

John: Bárta funkce neopustí

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna není po nových informacích o Škárkovi a Kočí pochyb, že šlo z jejich strany o pokus o vnitrostranický puč.

Nevidí proto důvod, proč by měl Bárta opustit svou funkci šéfa poslaneckého klubu. "Naopak se na soud těšíme," uvedl v České televizi.

Podle 1. místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové se ve vztahu k Vítu Bártovi v koalici zatím nic nemění. Problém by nastal až v momentě, kdyby lídra VV obžaloval státní zástupce.

 

Právě se děje

Další zprávy