96 otázek pro Kočí: Politička propadla na detektoru lži

Sabina Slonková
9. 1. 2012 6:00
Polygraf zaznamenal, že v testu při vyšetřování Bártovy korupční aféry 18krát lhala
Kristýna Kočí.
Kristýna Kočí. | Foto: Jan Langer

Praha - Kristýna Kočí, klíčová postava aféry s uplácením poslanců Věcí veřejných, neprošla při policejním testu na detektoru lži.

Kočí podle výsledků fyziodetekčního vyšetření celkem osmnáctkrát lhala, a to i ve chvílích, kdy odpovídala na zásadní otázky k celému případu, v němž jsou z korupce obviněni lídr VV Vít Bárta a poslanec Jaroslav Škárka. V některých dalších odpovědích pak přístroje zaznamenaly pochybnosti.

Důvěryhodnost poslankyně je pro vyšetřování kauzy rozhodující. Policie totiž právě na výpověď Kristýny Kočí vsadila. Její verze je, že Vít Bárta své poslanecké kolegy uplácel. Naopak tvrzení Bárty, že kolegům Kočí a Škárkovi peníze jen přátelsky půjčoval, policisté neuvěřili.

Výsledky zkoušky na detektoru lži, kterou Kristýna Kočí podstoupila loni v květnu v Kriminalistickém ústavu, má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Redakce je získala v uplynulých týdnech během pátrání po tom, s jakými důkazy policie pracuje. Detektivové z protikorupční jednotky totiž své vyšetřování ukončili a chtějí dostat Bártu i Škárku před soud.

Oč v případu jde
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Oč v případu jde

  • Poslankyně Kristýna Kočí loni zjara obvinila lídra Věcí veřejných Víta Bártu, že ji předal úplatek výměnou za stranickou loajalitu.
  • Záhy se k obvinění připojil kolega Kočí z VV Jaroslav Škárka.
  • Bárta přiznal, že oběma předal obálku s penězi. Trvá ale na tom, že nešlo o úplatek, ale o půjčku, kterou po něm oba bývalí kolegové chtěli. Policie loni na podzim uvěřila verzi Kočí a Bártu obvinila z korupce.
  • Spolu s ním ale obvinila i Škárku, který s oznámením případu otálel a část peněz navíc utratil.
  • V prosinci pak policie seznámila obviněné se spisem a oznámila jim, že chce dostat případ před soud.
  • Kauzu teď bude studovat žalobce, který rozhodne, jestli mají důkazy proti Bártovi a Škárkovi šanci uspět před soudem.

První překážka, otázka č. 2.

Kristýna Kočí šla na detektor dobrovolně, Bárta i Škárka ho odmítli. Zkouška na polygrafu se v případě Kočí skládala z celkem 96 otázek pokládaných v několika sériích.

Odpovědi na osmnáct z nich přístroje ohodnotily jako lež, o pravdivosti dalších osmatřiceti měly pochybnost.

Přístroje se rozkmitaly hned v samotném úvodu testu, už během zahřívacího kola, kdy Kočí dostala otázku č. 2: Máte v úmyslu odpovídat mi pravdu na otázky, které se budou týkat převzetí peněz od Víta Bárty?

Kristýna Kočí odpověděla, že ano. Detektor jí ale neuvěřil.

Totéž se stalo v případě jejího NE u otázky, zda si zcela vymyslela informace, že tyto peníze byly úplatkem za loajalitu.

"Byly zjištěny atypické reakce, kde většina snímaných hodnot vykazuje znaky, které zpochybňují pravdivost daných odpovědí," stojí ve vyhodnocení testu.

Třikrát NE. Třikrát lež

Poslankyně Kočí neprošla detektorem ani ve chvíli, kdy odpovídala na otázku, jestli je pravda, že o peníze Bártu sama požádala. Taková je verze Víta Bárty, podle něhož si Kočí a Škárka o peníze sami řekli.

Tato otázka byla během testu položena v lehkých obměnách celkem třikrát. Kristýna Kočí pokaždé odpověděla NE.

A pokaždé to přístroje zpochybnily jako lež.

"Znaky zpochybňující pravdivost odpovědi se vyskytují ve všech pěti nebo ve většině snímaných hodnot," stojí o nepravdivých odpovědích ve výsledcích testů.

Policie: Je to jen orientační

I přes negativní výsledek testu na polygrafu mají policisté z protikorupční jednotky za to, že mohou Kristýně Kočí její verzi příběhu věřit. Zkoušku na detektoru lži totiž podle nich mohla ovlivnit skutečnost, že celý případ byl velmi propíraný v médiích, a poslankyně tak o něm mohla mít příliš mnoho zprostředkovaných informací.

"Závěry vyšetření je nutné brát pouze jako orientační," konstatovali v jedné ze svých interních zpráv, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Výsledky testu na detektoru lži skutečně nejsou při vyšetřování obecně uznávány jako nezvratný důkaz, slouží spíše jako podpůrný argument či jako vodítko pro policisty.

Každopádně už v jedné podobné politické kauze, která byla rovněž hojně propíraná v médiích, detektor sehrál důležitou roli. Před lety pomohl ke zproštění obvinění blízkého spolupracovníka Mirka Topolánka Marka Dalíka, kterého tehdejší poslanec Zdeněk Kořistka obvinil z korupce.

Případ stál v rovině tvrzení proti tvrzení. Kořistka sice na detektoru prošel při otázce, zda skutečně dostal nabídku 10 milionů, v několika dalších souvisejících dotazech mu ale přístroje neuvěřily. Žalobkyně Dalíkovo stíhání zastavila a použila jako jeden z argumentů právě výsledky z detektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy