Husákovi schůzka s kmotry prošla, jen zdravil známé

Radek Nohl Radek Nohl
4. 1. 2012 18:55
Podle policejního prezidenta Petra Lessyho jeho náměstek etický kodex neporušil
Bývalý policejní prezident, v současné době jeho náměstek, Vladislav Husák.
Bývalý policejní prezident, v současné době jeho náměstek, Vladislav Husák. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák neporušil etický kodex, když se sešel s vlivným lobbistou a špičkami pražské ODS.

Šéf policie Petr Lessy o tom v prosinci informoval v dopise ministra vnitra Jana Kubiceho.

Ten poté, co se objevily v médiích informace, že se Husák sešel v Obecním domě v centru Prahy s kontroverzním podnikatelem Tomášem Hrdličkou, bývalým šéfem pražské ODS Borisem Šťastným a starostou Prahy 10 Milanem Richterem, žádal po policejním prezidentovi vysvětlení.

"Petr Lessy došel k závěru, že pan náměstek Husák neporušil žádné zákonné ustanovení ani etický kodex policie," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Jen jsem pozdravil známé, napsal Husák

Svého pochybení si není vědom ani Husák. Ten v záznamu, který Lessy předal do rukou ministra Jana Kubiceho, uvádí, že se v ten den pohyboval v centru Prahy, kde měl naplánované schůzky s dlouholetými přáteli.

Pavel Bém a Milan Richter. I ti se na schůzce v Obecním domě objevili.
Pavel Bém a Milan Richter. I ti se na schůzce v Obecním domě objevili. | Foto: Jan Langer

"Mimo jiné zahlédl i tváře lidí, se kterými se zná mnoho let, a považoval za společensky vhodné se s nimi pozdravit," napsal Husák o setkání s jedním z "kmotrů" z ODS.

Husák mobilní telefon ve středu nezvedal.

A Lessy se nechtěl k setkání, na kterém se objevil i lobbista Roman Janoušek, bývalý primátor Pavel Bém či náměstek ministra obrany Rudolf Blažek, vyjadřovat.

"Já bych to už nechtěl komentovat, bylo to stokrát omílané," prohlásil pro Aktuálně.cz Lessy. Ten však upozornil své náměstky, aby se podobných setkání již vyvarovali.

Přesun do čela útvaru? Rozhodne se v lednu

Husák před několika týdny nabídl Lessymu svou demisi. Ve funkci náměstka policejního prezidenta zatím zůstal. Mluví se však o tom, že by se mohl stát novým ředitelem Útvaru pro ochranu ústavních činitelů.

Petr Lessy.
Petr Lessy. | Foto: Policie ČR

Tam prozatím podle mluvčí policejního prezidia Veroniky Hodačové zastupuje Františka Snopka, který před koncem roku odtud odešel. Husák převzal část jeho pravomocí, zbytek útvaru mají v rukou náměstci.

Zmíněná kauza mu ale v hladkém přesunu do čela tohoto útvaru přitížila. Lessy ale řekl, že se k Husákově demisi vrátí. "Až bude vyřešena organizační struktura, tak budu řešit nové uspořádání policejního prezidia a přijde na řadu i tato otázka," prohlásil pro Aktuálně.cz policejní prezident.

Jasno by tak mohlo být podle něj na konci ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy