Dobešovy eurodotace inkasují firmy poslance ČSSD

Petr Holub
4. 1. 2012 6:00
Ve vzdělávacích projektech Ústeckého kraje se angažují významní politici ČSSD a ODS

Praha - Poslanec sněmovny za sociální demokracii Josef Tancoš patří k politikům, kteří nejlépe ví, za co se utrácejí miliony bruselských eurodotací, jež se rozdělují z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Jde právě o ten, který momentálně tvrdě kritizují bruselští úředníci a který v minulých dnech zatřásl postem ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

Bruselským auditorům krom jiného vadilo, jak tyto evropské peníze přiděluje jak samotné ministerstvo školství, tak Ústecký kraj, kde je poslanec Tancoš jedním z nejvlivnějších politiků.

Aktuálně.cz zjistilo, že k nejúspěšnějším firmám v přijímání dotací patří společnost Seductus, která donedávna právě poslanci Tancošovi patřila.

Ukázalo se však také, že dotace rozdělené v Ústeckém kraji mířily i do dalších firem, které patří i jiným představitelům krajské koalice uzavřené mezi ČSSD a ODS.

Podpora deficitů

Úředníci Ústeckého kraje rozdělují peníze na zlepšení výuky převážně soukromým firmám. Už zmíněný Seductus získal za poslední tři roky peníze na celkem pět projektů za 45 milionů.

Poslanec ČSSD Josef Tancoš.
Poslanec ČSSD Josef Tancoš. | Foto: psp.cz

Do června loňského roku patřila tato firma poslanci a mosteckému radnímu Tancošovi, který ji sice prodal novým majitelům, avšak zástavní právo na akcie mu dosud zůstalo. "Musel jsem se pojistit, dokud mi za akcie nezaplatí," vysvětluje poslanec Tancoš.

Ve třech z pěti úspěšných projektů nakupuje Seductus počítače pro informační systémy v základních školách, jednou připravuje osnovy pro přírodovědnou laboratoř a poslední projekt se nazývá nesrozumitelně "podpora vývoje deficitů dílčích funkcí".

Tancoš tvrdí, že o obsahu tohoto projektu nic neví, protože byl firmě přidělen až loni na podzim.

Současný jednatel společnosti Seductus Tomáš Kočí cituje z projektové žádosti, že "cílem je zlepšení vzdělávacích výsledků u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami". Nejde tedy o to, vzdělávací deficity podporovat, ale naopak je odstranit. "Věcný obsah a přínos našeho projektu plně vyváží nižší vypovídací hodnotu jeho názvu," míní Kočí.

Projekt za sedm milionů hájí i Ústecký kraj, protože partnerem je krajská Základní škola Zdeňka Matějčka.

Střet zájmů vylučuji

Na evropské dotace dosáhla také další Tancošova firma L+M Souš, které patří divizní fotbalový tým. Předloni začala pod jménem Tersum nabízet poradenské služby, které zájemcům zajistí přístup k evropským penězům.

L+M Souš kromě toho dodává mnemotechnické pomůcky pro Střední odbornou školu v Roudnici, která chce za evropské peníze propagovat v kraji technické obory.

Krajskou koalici v ústeckém kraji vytvořily ČSSD a ODS, prominentní sociální demokrat Tancoš ale nevidí v přidělování dotací od kraje žádný střet zájmů.

Sice je místopředsedou krajské stranické organizace, své aktivity prý ale omezuje jen na sněmovnu a mosteckou radnici. Krajské politiky si nevšímá.

Restauratér pomáhá lesníkům

Prostřednictvím subdodávek se dostane k evropským dotacím také firma CV-Relax chomutovského zastupitele Zdeňka Fojtíka (ODS).

CV-Relax provozuje rekreační zařízení na chomutovském Kamencovém jezeře, zároveň je subdodavatelem společnosti SC-Bronco, která za 25 milionů připravuje metodiku pro lesnické školy. DVD s výukovým programem jí dodá právě Fojtíkova restaurační firma.

Přitom není jisté, jestli zisk z evropského projektu skončí na účtu zastupitele Fojtíka, anebo jestli ho nebude inkasovat například nějaký výše postavený občanský demokrat.

SC-Bronco i CV-Relax mají totiž akcie na doručitele a jejich vlastnická struktura tedy není k dispozici. Sám Fojtík připouští pouze to, že je ředitelem CV-Relaxu.

 

Právě se děje

Další zprávy