Česku selhala kontrola, EU hrozí zastavením dotací

Petr Holub
18. 12. 2011 14:27
Čeští politici v posledním půlroce ignorovali připomínky komise, jak kontrolu zlepšit
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha/Brusel - Evropská komise rozhoduje o osudu pozastavených dotací pro Českou republiku. Pokud úředníci zjistí, že v systému čerpání selhává kontrola, budou zastaveny definitivně.

Brusel už přitom má k dispozici příklady, že tuzemská kontrola nefunguje. Čeští politici zároveň v posledním půlroce ignorovali připomínky komise, jak kontrolu zlepšit.

Čerpání dotací tak může skončit horším propadem, než je 50 miliard korun, které Češi nedokázali získat letos.

Nesplněný slib

Kontrolní systém pro evropské dotace vytvořil ministr financí Miroslav Kalousek v druhé polovině roku 2007.

Dokumenty z té doby dokazují, že nepřihlížel ke klíčovému požadavku Evropské unie na ustavení nezávislých vnitřních auditů na ministerstvech a dalších úřadech.

Česko slíbilo zavést nezávislý vnitřní audit v roce 2004, když podepisovalo přístupové smlouvy do Unie. Nezávislost v evropském pojetí znamená, že ministr nemůže odvolat ředitele odboru vnitřního auditu na svém ministerstvu bez souhlasu tzv. "auditního výboru", kde kromě ministerských úředníků zasedají představitelé profesních organizací a veřejnosti.

Pouze auditoři chránění tímto výborem mohou podle evropských zkušeností účinně kontrolovat, jak ministerstvo utrácí své peníze včetně těch, které dostalo z Bruselu.

V Česku mohou ministři šéfy svých auditorů kdykoli odvolat, podle zákona jen musí předem informovat ministra financí. I tento "zdržovací" předpis ministři ovšem ignorují.

Co se zákonem, který se nedodržuje

V červenci 2007 odvolal tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas vedoucí svého auditu Marii Bílkovou a Kalouska o tom neinformoval. Ministr financí se podle dokumentů rozhodl vzít výměnu auditorů na vědomí, zároveň pověřil své úředníky, ať změní zákon se zbytečnou klauzulí o povinnosti informovat.

Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

"Novelu zákona o finanční kontrole, že resorty nemusí konzultovat s ministerstvem financí šéfy auditů. Co se zákonem, na který každý s…?" požádal Kalousek úředníky v ručně psaném pokynu.

Novela nakonec nedošla ani na vládu, ovšem dosavadní praxe, podle níž mohou ministři vyhazovat nepohodlné auditory, trvá dodnes.

Například v říjnu 2010 propustil ministr školství Josef Dobeš šéfa vnitřního auditu Evžena Mrázka. Mrázek totiž napsal kritickou zprávu, podle níž je personálními čistkami ohroženo čerpání evropského programu "Výzkum a vývoj pro inovace". Tento program má dodnes největší zpoždění.

Kalousek ani tehdy nezasáhl, pouze si zpětně vyžádal zdůvodnění Dobešova verdiktu.

Varování komisaře Hahna

Nedostatkem vnitřní kontroly na ministerstvech si bruselští úředníci vysvětlují, proč peníze přislíbené Evropskou unií utrácejí státní instituce za nesmyslné projekty typu zdvihacího železničního mostu v Kolíně za 1,2 miliardy nebo za neprůhledné a předražené zakázky, jako je dálnice D8 přes České středohoří za 16 miliard.

Tuzemští úředníci odpovědní za čerpání dotací se tyto projekty bojí předložit Bruselu k proplacení z obavy před odmítnutím. Dnes se vůbec neproplácejí tři operační programy: Doprava, Životní prostřední a Severozápad, které mají rozdělit dotace za 300 miliard.

Letos v červenci upozornil Čechy na hrozící potíže evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn. V dopisu varoval premiéra Petra Nečase před hlavními nedostatky, které mohou Čechům čerpání zkomplikovat.

Fakt, že česká ministerstva nemají nezávislý audit a že tedy neexistuje nezávislá kontrola, je podle Hahna hlavní překážkou čerpání. Komisař Nečase upozornil ještě na nevhodný zákon o veřejných zakázkách a na skutečnost, že Česko dodnes nemá zákon o státní službě.

"Předseda vlády takový dopis obdržel. Dopis se kriticky zmiňoval o stavu čerpání prostředků z evropských fondů v ČR. Premiér Nečas ihned po obdržení dopisu vyzval ministra pro místní rozvoj a ministra financí, aby se jednotlivými výhradami bez prodlení začali zabývat," potvrdil vládní mluvčí Jan Osúch.

Peake proti Kalouskovi

Během ledna Evropská komise rozhodne, jestli začne české projekty znovu proplácet. Druhou možností je verdikt o úplném zastavení. Něco podobného dosud potkalo jen Bulharsko před třemi lety.

Česká strana zatím nic významného pro zlepšení kontroly nepodnikla.

Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Jan Langer

Konkrétně v případě vnitřního auditu pouze probíhá konflikt mezi ministrem financí Kalouskem a vicepremiérkou Karolínou Peake, která řídí Legislativní radu vlády.

Kalousek už v lednu odložil nový zákon o finanční kontrole, který připravili jeho úředníci a který zajišťoval nezávislost vnitřního auditu. Tehdy přesvědčil vládu, že stačí napsat novelu současného zákona o finanční kontrole. Novela nepočítá se vznikem auditních výborů a nadále umožňuje ministrům vyhazovat ředitele odborů pro vnitřní audit podle libosti.

V srpnu však návrh odmítla vládní legislativní rada. Její předsedkyně Peake vrátila Kalouskovi novelu k dopracování. Připustila, že se spokojí s novelou stávajícího zákona, do novely však musejí být zařazeny auditní výbory.

Bez toho podle ní skutečně nezávislá kontrola nemůže ani vzniknout. "Pouze tak lze v krátké době naplnit původní účel novely dle protikorupční strategie," upozornila tehdy Peake.

Novou verzi novely zákona o finanční kontrole projednala legislativní rada v prvním prosincovém týdnu. Protože se v novele opět neobjevily auditní výbory, tak ji Peake doporučila zamítnout.

Ministerstvo financí tvrdí, že má zájem nezávislost interního auditu posílit v delší perspektivě. "V navrhované novele zákona o finanční kontrole do postavení interního auditu nezasahujeme," upřesňuje mluvčí Ondřej Jakob.

Spor ministra financí s vicepremiérkou rozhodne vláda, termín jednání zatím nebyl určen. 

 

Právě se děje

Další zprávy