Bílí proti Romům: Masové nepokoje spustila bitka gangů

Tomáš Netočný
29. 12. 2011 6:57
Po čtyřech měsících se Aktuálně.cz vrací k počátku sociálních nepokojů ve Šluknovském výběžku
Během pochodů proti Romům chránily jejich ghetta speciální policejní jednotky. Od konce srpna slouží na Šluknovsku desítky těžkooděnců z celé republiky
Během pochodů proti Romům chránily jejich ghetta speciální policejní jednotky. Od konce srpna slouží na Šluknovsku desítky těžkooděnců z celé republiky | Foto: Ondřej Besperát

Rumburk - Nejdříve to měla být agresivní tlupa Romů, která zlynčovala pokojnou skupinku slušných obyvatel. "Šestnáct Romů na šest bílých," psaly noviny v pondělí 22. srpna, den po rvačce v Rumburku.

Událost, která zažehla hromadné sociální nepokoje ve Šluknovském výběžku, však více než rasově motivovaným útokem byla bitkou části místních gangů.

Ze zjištění Aktuálně.cz i z policejního vyšetřování je zřejmé, že šlo o násilí mezi dvěma skupinami obyvatel Rumburku i okolí, kteří se už z dřívějška znali, během noci před rvačkou se několikrát potkali a vzájemně se provokovali.

V neděli 21. srpna nad ránem se nakonec popralo asi čtyři až pět lidí na každé straně konfliktu. Ostatní přihlíželi, nebo se dokonce snažili bitce zabránit. Potvrzují to svědci události a podobně o tom mluví také lidé seznámení s vyšetřovacím spisem.

Až na jednu výjimku všichni hlavní účastníci bitvy už dříve figurovali v záznamech rumburské policie pro podezření z různých trestných činů.

Známé firmy

"Byla to obyčejná rvačka mezi místními zlodějskými gangy a dealery drog," sdělil pro Aktuálně.cz člověk z Rumburku, který místní poměry dobře zná. Z obavy o svou bezpečnost však požádal o anonymitu.

Také velitel místního oddělení Policie České republiky v Rumburku Josef Hýbl potvrdil, že hlavní aktéry rvačky už policie znala. "Ano, lidé z obou part procházeli naší statistikou," sdělil.

Jenže bitka dvou opilých part, kterých jsou po diskotékách a tanečních zábavách každoročně desítky, rozpoutala na Šluknovsku vlnu násilností, kdy tisíce lidí obléhaly romská ghetta a v agresivních útocích jim musely bránit stovky policejních těžkooděnců, se psy a vodním dělem.

První zprávy od policie i místních politiků totiž média prezentovala jako cílený rasistický útok velké přesily Romů na hrstku pokojných lidí bílé pleti.

"Romové v Rumburku na Děčínsku v noci zbili mladíky vracející se z narozenin. Útočníci byli ve velké přesile a použili kovový obušek," psala například MF Dnes v pondělí 22. srpna. "Násilí ze strany nepřizpůsobivých lidí na Šluknovsku v poslední době narůstá," pokračoval stejný deník v úterý pod titulkem "Svině český. Rumburský útok měl rasový podtext."

Starosta se přidal

Podobně událost popisovaly ve svých zpravodajských relacích také celostátní televizní stanice i místní noviny. Stejně vystupoval i starosta Rumburku a senátor za ČSSD Jaroslav Sykáček.

"Působí to na mne jako jasný rasový útok," řekl starosta Sykáček pro Aktuálně.cz tři dny po události. "Teleskopický obušek, který použil jeden z útočníků, prokopnuté dveře a na nich vulgární nápis," popsal politik své hlavní argumenty.

Jen kordony policistů ze speciálních jednotek pak dokázaly v pátek 26. srpna zastavit stovky lidí, které táhly na dům jednoho z Romů, jenž se rvačky účastnil a byl policií obviněn z násilných trestných činů s rasovým motivem.

"Cikáni, do práce! Čechy Čechům!" skandoval dav, který v Rumburku pochodoval k několika panelovým domům, zčásti obývaným Romy. Během několika dní se nepokoje přelily do sousedního Varnsdorfu, kde se pak podobné pochody konaly pravidelně až do konce září.

Pochody proti Romům začaly 26. srpna v Rumburku shromážděním proti kriminalitě, které tady pořádala místní ČSSD
Pochody proti Romům začaly 26. srpna v Rumburku shromážděním proti kriminalitě, které tady pořádala místní ČSSD | Foto: Jan Langer

Policie v tomto případu nakonec obvinila celkem sedm lidí romské národnosti, z toho čtyři jsou mladiství. Všichni jsou podezřelí z trestných činů výtržnictví, ublížení na zdraví a poškozování cizí věci. Jeden z nich je obviněn z těžkého ublížení na zdraví a je ve vazbě.

Další čelí obvinění z ublížení na zdraví, poškozování cizí věci nebo z výtržnictví.

Třikrát rasový motiv, zatím

Ačkoli dosud dostupné informace dokládají, že Romové a bílí se na jedné i druhé straně konfliktu sešli shodou okolností a po předchozích potyčkách, státní zastupitelství dál trvá na tom, aby tři z nich byli obžalováni z trestných činů s rasovým motivem.

"Rasově motivovaná pohnutka vyplynula ze svědeckých výpovědí útoku přítomných osob," uvedla mluvčí Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová.

Ovšem samotní obvinění účastníci rvačky teď popírají, že by konflikt vznikl z rasových důvodů. Státní zastupitelství chce obžalobu podat během ledna, a může tedy trestní kvalifikaci ještě změnit.

K bitce v Rumburku došlo v srpnu v době, kdy si místní obyvatelé i politici stále více stěžovali na kriminalitu páchanou podle nich především Romy, kteří se do Rumburku i jiných míst Šluknovského výběžku od začátku roku údajně přistěhovali.

Rvačka v pravou chvíli

Vzhledem k vládním úsporným balíčkům to bylo navíc v situaci, kdy například policii chyběly peníze na běžnou pořádkovou službu v ulicích i vyšetřování drobné kriminality.

Zpřísnění vyplácení sociálních dávek se navíc dotklo nejen většinového obyvatelstva v jednom z nejchudších regionů České republiky, ale také romské menšiny.

"Policie i místní politici prezentovali tu rvačku jako rasový konflikt, protože se jim to v tu chvíli hodilo," říká německý novinář a aktivista žijící v Česku Markus Pape, který se národnostními konflikty dlouhodobě zabývá.

"Potřebovali, aby vláda zvedla počty lidí a rozpočty policie, zatímco vnitro je snižovalo. Vytvořili proto bublinu a neodhadli její důsledky," uvedl Markus Pape.

 

Právě se děje

Další zprávy