Politici utápějí další miliony. Ví, že zaplatí pacienti

Petr Holub
4. 12. 2011 18:44
Antimonopolní úřad rozhodl, že ústecký zdravotnický holding opět porušil zákon při nákupu přístrojů
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politici na severu Čech pokračují v riskantních operacích s veřejnými zakázkami.

V úterý jim kvůli zpackaným a neprůhledným nákupům pro zdravotnický holding Krajská zdravotní nařídila Evropská komise vrátit téměř půl miliardy korun a nyní rozhodl antimonopolní úřad, že manažeři zmíněné společnosti porušili zákon i při dalším nákupu.

Tentokrát šlo o zdravotnické přístroje za čtyřicet milionů.

Navzdory varování z Bruselu radní Ústeckého kraje verdikt ignorují a dotahují předražený nákup do konce. I když kraji opět hrozí pokuta.

Jak se vše případně zaplatí, nastínil nad úterním případem bývalý ústecký hejtman a nyní poslanec ODS Jiří Šulc. "Ty stovky milionů se musí ošidit na zdravotní péči, jinak to nejde," řekl Šulc, který je i předsedou regionální rady, přes jejíž úřad evropské dotace Krajská zdravotní získala.

Proti zákonu

Pokud by chtěli manažeři Krajské zdravotní postupovat podle zákona, museli by teď pro chomutovskou nemocnici nakoupit dva počítačové tomografy (CT).

V srpnu totiž zrušili výběrové řízení na tomograf pro chomutovskou nemocnici, ve kterém vyhrála společnost Philips s nabídkou 25 milionů za CT a jeho osmiletý servis.

Místo toho šéf Krajské zdravotní Radek Scherfer (ČSSD) vypsal nové řízení na nákup CT, mamografu a ventilátoru, ve kterém zvítězila firma Hospimed  s nabídkou 38 milionů. Po odečtení ceny za mamograf a ventilátor je zřejmé, že Krajská zdravotní zaplatí Hospimedu za CT o sedm milionů víc než Philipsu.

Philips se však odvolal a antimonopolní úřad (ÚOHS) mu dal počátkem listopadu za pravdu. „Zadavatel nedodržel postup stanovený zákonem," konstatovali brněnští úředníci a nařídili dokončit soutěž s předpokládaným vítězem Philipsem. Teoreticky by měla Krajská zdravotní koupit CT od Philipse i Hospimedu.

Pokutu zaplatí občané

Ústecký holding takové řešení odmítá. Mluvčí Jiří Vondra upozorňuje, že chomutovská nemocnice koupí dražší přístroj od Hospimedu a soutěž, kterou měl vyhrát Philips, přes nařízení antimonopolního úřadu nedokončí. „Je to jen obstrukce stěžovatele, který nedostal zakázku," krčí rameny Vondra.

Krajská zdravotní skutečně může koupit CT od Hospimedu a druhou soutěž zrušit s odůvodněním podle zákona o veřejných zakázkách, že se vyskytly „okolnosti hodné zvláštního zřetele". V tomto případě je zvláštní okolností, že jeden přístroj už chomutovská nemocnice koupila.

Zmíněný scénář má jediné riziko, že ÚOHS rozhodnutí opět neuzná a vystaví Krajské zdravotní pokutu. Ta však těžko překročí milion korun, který stejně zaplatí daňoví poplatníci.

ÚOHS už před rokem Krajskou zdravotní pokutoval za protizákonný postup při hromadném nákupu přístrojů za 420 milionů a tehdy účtoval 900 tisíc.

Spánek brněnských úředníků

Dokončení předraženého nákupu umožňuje Krajské zdravotní liknavý postup antimonopolního úřadu. Brněnští úředníci mohli vydat tzv. předběžné opatření, kterým by nákup přístrojů od Hospimedu dočasně zakázali.

Dokonce k tomu byli vyzváni společností GE Healthcare, které se nelíbily zadávací podmínky při druhé soutěži na CT, mamograf a ventilátor. Proto podala stížnost.

„Porušení zákona spatřujeme v některých diskriminačních a eliminačních bodech v zadávací dokumentaci, převážně v technické specifikaci požadovaného přístroje. Zadavatel v těchto bodech nesměřuje k užitným vlastnostem samotného přístroje, a tím bezdůvodně omezuje okruh potenciálních dodavatelů," vysvětluje Jan Miláček, který má v GE na starosti veřejné soutěže.

ÚOHS na návrh o zrušení soutěže reagoval s tím, že zahájil správní řízení a požádal GE, ať zaplatí kauci ve výši čtyři sta tisíc korun. GE zaplatit nechtěla, a proto úředníci správní řízení pozastavili.

Antimonopolní úřad jen vyhýbavě komentoval dotaz Aktuálně.cz, proč podezřelou chomutovskou soutěž nezrušil z vlastního podnětu, jak jim zákon umožňuje.  Mluvčí Kristián Chalupa vysvětlil, že úřad nemůže podniknout další právní kroky, dokud neskončil jednání s GE.

 

Právě se děje

Další zprávy