Politik ODS vlastnil firmu, v níž mizí veřejné miliony

Radek Nohl Radek Nohl
25. 11. 2011 6:40
Podle auditorů je tato firma personálně propojena s IZIP, do kterého dala VZP 2 miliardy
Europoslanec ODS Miroslav Ouzký.
Europoslanec ODS Miroslav Ouzký. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Majitelem jedné z firem, do které jen v letošním roce odteklo z projektu elektronických zdravotních knížek IZIP desítky milionů korun, byl donedávna i europoslanec ODS Miroslav Ouzký.

Jeden ze zakladatelů projektu elektronických zdravotních knížek vlastnil minimálně v letech 2009 a 2010 společnost MD Access, která je s IZIP úzce personálně propojena.

Deník Aktuálně.cz to zjistil z dokumentů firmy, které má k dispozici. A ty potvrzují, že Ouzkému ve zmíněné době patřil čtvrtinový podíl.

Projekt IZIP je už léta podporován z peněz Všeobecné zdravotní pojišťovny, do níž plyne zdravotní pojistné, jež platí její klienti.

Věřte, majitel se skrývá

Zda společnost vlastní i v současné době, ale není možné zjistit. Ouzký sice tvrdí, že se akcií ve firmě - stejně jako v projektu IZIP - do kterého Všeobecná zdravotní pojišťovna investovala za 10 let téměř dvě miliardy korun, už zbavil.

Kvůli tomu, že ale má společnost akcie na majitele, není možné jeho slova ověřit.

"V důsledku akcií na majitele není možné rozklíčovat veškeré vazby. To ale není nutné, protože vývoj v posledních dnech ukazuje, že se jedná o výnosný tunel," komentuje nové zjištění člen dozorčí rady VZP a poslanec VV Radim Vysloužil.

Vyplatili 64 milionů, ale neřekli za co

Kam tečou peníze z prostředků vynaložených na podporu IZIP, odhalil audit zveřejněný před týdnem.

Zástupci správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, které Aktuálně.cz oslovilo, tvrdí, že o tocích peněz a firmách, které je přijímají, vůbec nevěděli. 

"Audit popsal určitá rizika a tohle je jedním z nich a podle mě je to zásadně špatně," zareagoval člen správní rady a poslanec TOP 09 Jiří Skalický na informace, že byl europoslanec v nedávné minulosti majitelem společnosti MD Access.

A za nedůvěryhodné označil Ouzkého úzké vazby na firmu také šéf správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS). 

"Mimo jiné i proto toto personální propojení bylo klíčové, mít možnost si co nejdříve rozvázat ruce a mít právo volby, zda, s kým a za jakých podmínek chce VZP na elektronizaci pokračovat," uvedl Šnajdr.

10 let, 2 miliardy

Kde však za deset let skončily zmíněné téměř dvě miliardy, si prý VZP dříve nemohla nechat prověřit.

"Protože dosud neexistuje zákon, který by ukládal majiteli zveřejnit svou identitu, a protože akcie obou společností drží právě takoví majitelé, jsou pro nás vlastníci anonymní," řekl mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Auditoři přitom upozornili i na to, že na konci srpna, kdy se už nahlas mluvilo o tom, že projekt může skončit, odeslal IZIP na účet právě této firmy 64 milionů korun.

Za co konkrétně společnost MD Access peníze dostala, ale není podle auditu jasné, protože k této fakturaci nepředložila přehled poskytnutých služeb.

Žádné akcie nemám, tvrdí Ouzký

Nelze ani zjistit, kolik peněz do této firmy odteklo v předešlých letech. Auditorům totiž současné vedení IZIP nenechalo do účtů za roky 2009 a 2010, tedy v době kdy byl Ouzkým akcionářem, nahlédnout.

A proto museli čerpat informace například jen z veřejně dostupných zdrojů, ze kterých ale žádné detaily toku peněz mezi oběma firmami neodhalili. Ví se proto pouze to, že v této době investovala VZP do IZIP bez DPH 924 milionů korun.

Ouzkého prohlášení, které odevzdal v Evropském parlamentu.
Ouzkého prohlášení, které odevzdal v Evropském parlamentu. | Foto: www.europarl.europa.eu

Ouzký popírá, že by dál za touto firmou stál. "Já dnes nejsem vlastníkem žádných akcií v žádné společnosti, které by měly co dočinění s IZIP. Doma mám ještě nějaké akcie z kuponové privatizace, ty vás ale asi nezajímají," řekl Aktuálně.cz Ouzký.

V prohlášení o vedlejších příjmech, které předložil v Evropském parlamentu letos v lednu, sice neuvedl, že by cokoliv vlastnil. Nepřiznal v něm ale ani to, že byl majitel akcií společnosti IZIP. A ty převedl teprve před několika týdny. Proč to v prohlášení neuvedl, zdůvodnil poté tím, že nevěděl, do kterého bodu to měl napsat.

Chyba je prý na straně VZP

Do projektu elektronických knížek odteče ještě minimálně 151 milionů korun. Milion zaplatí VZP za koupi většinového podílu v IZIP, zbytek dá na provoz v příštím roce.

O IZIP a dalších firmách ani vidu ani slechu...
O IZIP a dalších firmách ani vidu ani slechu... | Foto: www.europarl.europa.eu

Členové správní rady ale tvrdí, že do poloviny roku smlouvy s firmou vypoví. Pojišťovna se pak rozhodne, jestli bude v provozování zdravotních knížek pokračovat, například s jinou firmou, nebo tuto službu zruší.

"Ten projekt nefunguje proto, že by byl špatný. Je to asi tak když vám někdo před barák postaví auto, které je plně funkční, ale nejezdí se s ním," říká europoslanec ODS Ouzký.

Podle něj je to chyba VZP, že doktoři systém nevyužívají. "O to, aby s tím lékaři jezdili, se měla postarat Všeobecná zdravotní pojišťovna, která to slibovala. Měla je motivovat a zároveň trochu nutit, aby tento prostředek, který ušetří miliardy, používali," dodal Ouzký. 

 

Právě se děje

Další zprávy