Policie si nechala smazat záznamy, nikdo nebude vinen

Sabina Slonková
22. 11. 2011 11:30
Jak dopadlo vyšetřování ochrany pražského letiště, kam byla pronesena bomba
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Kolaps bezpečnostních opatření na pražském letišti v Ruzyni, kde deset let po teroristických útocích z 11. září selhala ochranka nákladového terminálu, zřejmě skončí bez trestů pro konkrétní viníky.

Redakce Aktuálně.cz sice v září prokázala, že ochrana budov cargo terminálu je tak chabá, že i do nejpřísněji střežených zón lze pronést maketu bomby a odeslat letadlem do světa nezkontrolovaný balík, policejní vyšetřování však po čtvrt roce míří do ztracena.

Mimo jiné i proto, že byly smazány kamerové záznamy, které mohly odhalit pochybení konkrétních strážců budovy. Agentura ABL, která  prostory střeží a jejíž lidé byli kvůli případu prověřováni, policii sdělila, že analogové záznamy archivuje pouze sedm dní.

To vše v případu, jehož závažnost potvrdili dokonce ministři vnitra a dopravy, kteří po odhalení stavu ochrany letiště nařídili ostrahu cargo terminálu okamžitě zpřísnit.

Získat dres ABL bylo snadné.
Získat dres ABL bylo snadné. | Foto: Jan Langer

Závady tu byly...

To, jakým způsobem policie případ ABL vyšetřovala, vyjasnila Aktuálně.cz mluvčí pražské cizinecké policie Kateřina Rendlová v písemném stanovisku. "Dřívější záznamy nebylo možné technicky získat," objasňuje, jak policisté přišli o klíčový materiál k vyšetřování.

Současně mluvčí přiznává, že právě bezpečnostní prohlídky osob, které vcházejí do střežených zón carga, byly podle vyšetřování nedostatečné. "Byly zjištěny závady při provádění bezpečnostních prohlídek na terminálu," dodala.

Jen díky těmto "závadám" mohl člověk vyslaný redakcí Aktuálně.cz do nákladových prostor pronést zakázané předměty a mezi už odbavené zásilky mířící do letadla přibalit nikým nezkontrolovaný a nezrentgenovaný balík. K tomu stačilo málo: nechat se zaměstnat v ABL, rodinné firmě lídra VV Víta Bárty. Nikdo jej při přijetí detailně neprověřoval a následně v práci ani důkladně nekontroloval.

Rychle smazat, dvakrát smazat

Nad krátkou dobou archivování kamerových záznamů, které mají monitorovat skutečný průběh služby strážných a kontroly příchozích osob, se pozastavuje i bezpečnostní expert ČSSD a někdejší ministr vnitra František Bublan.

"To je samozřejmě velmi krátká doba. Je to na debatu, zda to neprodloužit, budeme se tím muset zabývat," konstatoval Bublan, šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, který se kauzou Letiště už opakovaně zabýval.

Při své nedávné inspekční cestě na letiště poslanci podle Bublana odhalili i to, že některá místa bezpečnostních zón dokonce kamery nepokrývají vůbec. "Musíme se pobavit, jestli může ministerstvo dopravy soukromému subjektu, kterým je provozovatel carga, do umístění kamer mluvit," dodal Bublan.

Takové malé nedorozumění

Kromě smazaných záznamů má policie připravený ještě jeden argument, proč nebudou konkrétní viníci špatných kontrol v cargu potrestáni: předpisy popisující povinnosti ochranky prý umožňovaly různý výklad.

Strážní ABL podle mluvčí policie Rendlové při výsleších uvedli, že si mysleli, že mezi sebou navzájem se důkladně kontrolovat nemusí. A proto nového kolegu (vyslaného redakcí Aktuálně.cz) nechali do bezpečnostních zón pronést v batohu například nůž, pepřový sprej či věrohodnou maketu bomby.

Naopak školitelská firma, která pro ABL připravuje nové strážné, si trvá na svém: zaměstnancům agentury jsme rozhodně neříkali, aby se nekontrolovali.

"Docházelo k nejednoznačnému pochopení této formulace. Policejní orgán se tím dále zabývá," uvedla mluvčí Rendlová.

V tomto případě už ale není řeč o trestném činu, ale jen přestupku na úseku civilního letectví.

Chystají se změny zákona

Pokud policejní závěry - stíhat nikoho nebudeme - potvrdí i žalobce, který nyní studuje spis, výsledky vyšetřování skončí v dohledné době na stole poslancům výboru pro obranu a bezpečnost.

Těm ministři vnitra a dopravy Jan Kubice a Pavel Dobeš slíbili, že připraví novely zákona, které by měly bezpečnost na letišti posílit. Jde zejména o to, že nově by uchazeči o práci na letišti procházeli důkladnější prověrkou.

"Zatím čekáme, kdy nám to předloží," konstatoval šéf sněmovního výboru Bublan.

Agentura ABL do ukončení vyšetřování případ detailněji nekomentuje. Na svých webových stránkách pouze zdůrazňuje, že při práci na letišti důsledně dbá předpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy