VZP krátí peníze nemocným, za IZIP však platila golf

Radek Nohl Radek Nohl
19. 11. 2011 13:11
Golfového turnaje se kromě europoslance ODS zúčastnili i manažeři firmy
Europoslanec ODS Milan Cabrnoch na golfu.
Europoslanec ODS Milan Cabrnoch na golfu. | Foto: Aktuálně.cz, Czech Golf Production

Praha - Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, který platila největší zdravotní pojišťovna VZP, vydával peníze nejen na přímý rozvoj a provoz systému, ale utrácel také statisíce na zábavných reklamních akcích pro VIP hosty.

Dokládá to další ze zjištění auditu, který nechala správní rada VZP udělat krátce před tím, než se bude zkraje příštího týdne dalším osudem IZIP zabývat.

Aktuálně.cz má audit k dispozici a vyčetlo z něj, že IZIP za peníze největší pojišťovny organizoval letos dva velké golfové turnaje, za které spolu s dalšími akcemi zaplatil pořádající agentuře 630 tisíc korun.

VZP přitom sama přiznává, že má v současné době finanční problémy a je bez rezerv. Navíc před několika týdny oznámila, že by chtěla dát na zdravotní péči svých pojištěnců v příštím roce o tři miliardy méně.  

Na proti tomu si manažeři IZIP vypláceli podle auditu mzdy, které v srpnu a září dosahovaly sto tisíc korun. Navíc desítky milionů z firmy, do které pojišťovna za posledních deset let investovala téměř dvě miliardy korun, mizí u soukromých společností, které nemají s provozem knížek nic společného.

Z lázní na Konopiště

Podle auditu, který má Aktuálně.cz k dispozici, šlo v případě golfových turnajů v Mariánských Lázních a na Konopišti o výdaje na reklamu. 

U členů správní rady VZP, které Aktuálně.cz se zjištěním konfrontovalo, nenalezl tento výdaj příliš pochopení.

Co odhalil audit?
Autor fotografie: Repro: Aktuálně.cz

Co odhalil audit?

  • Výjezd za golfem je jenom jedním z mnoha zjištění auditu.
  • Jeho autoři také uvádějí, že miliony z projektu IZIP končí u společností, jež s elektronickými knížkami nemají nic společného.
  • Z auditu například vyplývá, že devět milionů korun v letošním roce vyinkasovala advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný a spol., která pro společnost IZIP zajišťuje právní služby.
  • Téměř 3,5 milionu korun získala firma Total Brokers Partners, dva miliony korun pak Český národní symfonický orchestr. Za co IZIP těmto společnostem platil, není podle auditu jasné.
  • "Pojišťovna musí udělat vše proto, aby se už nenechala vydírat a abychom už nezaplatili ani korunu navíc," prohlásil člen správní rady VZP a poslanec ODS Boris Šťastný.
  • Na základě auditu se přitom již v pondělí radní rozhodnou, co s projektem bude dál. Kritika pro jeho zastavení po jeho zveřejnění jen zesílila.

"Pokud se jedná o peníze z veřejných prostředků, tak to není úplně vhodné," uvedla poslankyně TOP 09 a členka správní rady VZP Patricie Kotalíková.

"Peníze měly jít na propagaci u veřejnosti a ne z nich zaplatit turnaj pro pár vyvolených," doplnil poslanec a další člen rady Jiří Rusnok (VV).

Zástupce IZIP se k němu odmítl vyjádřit. "Já vám k tomu nic neřeknu, v pondělí se k auditu bude vyjadřovat VZP ČR," uvedl mluvčí IZIP Marek Kuřina.

Aktuálně.cz se pokoušelo získat vysvětlení od jednoho ze zakladatelů projektu europoslance ODS Milana Cabrnocha, ale ten na žádosti o odpověď zaslané prostřednictvím SMS nereagoval.

Cena/výkon? To bylo OK   

Za golfové turnaje platil IZIP firmě Czech Golf Production.

"My s nimi úzce spolupracujeme, všechno je veřejné na internetu," řekl majitel této firmy Milan Ostrý, když se ho Aktuálně.cz na podrobnosti této zakázky ptalo.

Za zmíněných 630 tisíc korun se podle Ostrého zaplatilo kromě dvou turnajů i dalších devět akcí a firma částku rozhodně nepovažuje za přehnanou.

"Dostali toho od nás celkem hodně v poměru výkon-cena," prohlásil Ostrý. O jaké akce se ale konkrétně jednalo, už majitel firmy Aktuálně.cz neřekl.  

IZIP mezi jamkami

Informace o golfovém turnaji v Mariánských Lázních a Konopišti jsou skutečně veřejné na webových stránkách společnosti Czech Golf Production.

Manažeři IZIP na golfu.
Manažeři IZIP na golfu. | Foto: Czech Golf Production

Čteme z nich, že turnaje se krom jiných zúčastnil europoslanec Cabrnoch, který donedávna akcie IZIP vlastnil, a že s sebou do startovního pole přibral i manželku.

Kromě nich hráli například místopředseda představenstva IZIP Tomáš Mládek, šéf dozorčí rady Pavel Hronek a řada dalších  manažerů a lékařů včetně někdejšího náměstka na ministerstvu zdravotnictví Martina Holcáta.

Podle stránek golfového klubu v Mariánských Lázních vyjde pronájem zdejšího hřiště na podobný jednodenní turnaj na minimálně 130 tisíc korun, v Konopišti se dokonce ceny pohybují od 160 tisíc.  

 

Právě se děje

Další zprávy