Úřad vypsal tendry na dobu, kdy již nebude existovat

Martina Machová Martina Machová
26. 11. 2011 17:25
Jde o stovky milionů na stavby a právní služby, o které má zájem Pozemkový fond
Šéf Pozemkového fondu Radim Zika (uprostřed)
Šéf Pozemkového fondu Radim Zika (uprostřed) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo zemědělství se nebývale tvrdě pustilo do vedení Pozemkového fondu. Ve své zprávě o jeho transformaci ostře kritizuje plýtvání veřejnými prostředky i jeho nepřipravenost na jeho klíčovou proměnu.

Pozemkový fond totiž má ze zákona koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady.

Do té doby měl jeho současný šéf - Radim Zika (ODS) úřad zeštíhlit a to včetně jeho agendy. Podle původních plánů totiž měl během svého angažmá vydat restituentům pozemky, aby státu zůstaly jen ty strategicky důležité, nebo ty, jenž stát blokuje pro vyrovnání s církvemi.

Informace o stavu Fondu je v současnosti na vládě v připomínkovém řízení. "Zpráva objektivně, na faktech a číslech popisuje reálný stav," potvrdil závěry ministerstva jeho mluvčí Jan Žáček. Deník Aktuálně.cz ji má rovněž k dispozici.

Ve zprávě ministerstvo zemědělství pak píše, že současnému řediteli se úkol připravit Fond na sloučení nedaří plnit a vypořádat restituční nároky při současném tempu nestíhá.

Navíc podle ministerstva zemědělství zbytečně utrácí a vypisuje veřejné zakázky, které mají delší dobu plnění než je plánovaná existence Pozemkového fondu, tedy sahají až za rok 2012.

Soutěž až za hrob

Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově.
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Ministerstvu zemědělství ukázalo prstem hned na dva tendry, jejichž vypsání hodnotí "jednoznačně negativně" - na zakázku za 140 milionů, ve které si Fond kupuje právní služby na čtyři roky, a soutěž na stavební práce v hodnotě půl miliardy, které mají skončit dva roky po ukončení činnosti Fondu. 

V době zpracování hodnocení nebyly smlouvy ještě podepsány. Podle mluvčího Pozemkového fondu Ivo Vysoudila je jejich uzavření nyní pozastaveno. Jejich oprývněnost ovšem hájí a tvrdí, že jejich cílem byla úspora.

"Zadávány by měly být pouze závažné případy, kdy je externí advokátní zastoupení důvodné, například složité případy a žaloby na vysoké částky z důvodu pojistného krytí advokátní kanceláří. Rovněž veřejná zakázka na dodávku stavebních prací je vázána stejnými parametry," uvedl.

Více zprávu ministerstva zemědělství odmítl komentovat s ohledem na stále probíhající připomínkové řízení.

Zpráva ministerstva Zikovu úřadu dále vyčítá vysoké položky na provoz.

"Zarážející a problematické"

Lyžařský areál ve Vesci v Liberci
Lyžařský areál ve Vesci v Liberci | Foto: Ondřej Besperát

Za "zarážející" považují autoři zprávy například skutečnost, že si na rok před ukončení činnosti Fondu jeho management naplánoval do rozpočtu 8,4 milionů korun na školení a semináře nebo 24,8 milionů korun na analýzy a semináře.

"V oblasti dlouhodobého majetku je rozpočtována obnova vozového parku u zanikající organizace v rozsahu 8,5 milionů korun," stojí dále ve výčtu chyb.

Za "problematickou" ministerstvo považuje zakázku na rozšíření Centrálního ekonomického systému řízení, tedy zakázku na IT technologie za 51 milionů korun.

"Tato zakázka nebyla konzultována na ministerstvu zemědělství a v podmínkách IT nereaguje na potřebu sjednocení IT obou institucí," varují autoři zprávy.

Vlivný člen liberecké ODS Radim Zika, kterého někdejší předseda ODS Mirek Topolánek označil za "korunního prince", se dostal do čela Pozemkového fondu po krajských volbách v roce 2008, ve kterých neuspěl jako kandidát občanských demokratů v Libereckém kraji na hejtmana.

V lednu 2009 z něj Topolánek s Gandalovičem udělali předsedu výkonného výboru, poté, co se organizační strukrura Pozemkového fondu změnila z důvodu postupného ukončování jeho činnosti, jmenoval jej Fischerův kabinet do funkce ředitele.

Kolegové z Liberce

Deník Aktuálně.cz v minulosti několikrát upozorňoval na nestandartní kroky Radima Ziky v čele úřadu.

Například, když si krátce po svém jmenování jako svého poradce přivedl v minulosti odvolaného šéfa liberecké pobočky Michala Frydrycha, který figuroval v kauze vydání pozemků pod lyžařským areálem pro mistrovství světa v klasickém lyžování ve Vesci. Jeho rozhodnutí tehdy stálo Liberec značnou část městských nemovitostí.

Frydrych musel z Fondu odejít v roce 2006 poté, co jej tehdejší vedení Fondu vinilo ze střetu zájmů, když prodal pozemky vlastnímu otci.

Sám Frydrych ovšem tvrdil, že hlavním důvodem jeho tehdejšího odchodu byly osobní spory s nadřízeným, v nichž figurovala žena. Případ vydání pozemků otci znovu otevřely před několika dny Hospodářské noviny, a Frydrych rezignoval.

Samotnou reformu Fondu pak Zika zadal jako podlimitní zakázku společnosti, která se podle vlastních internetových stránek věnuje montování handsfree, autorádií a navigací do automobilů a do dílny se dovolala i redakce Aktuálně.cz. Zika tehdy tvrdil, že podle obchodního rejstříku je vše v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy