Svědectví diplomata: Vláda byla k miliardám MUS netečná

Tereza Šídlová
21. 11. 2011 9:13
Švýcarský velvyslanec byl z přístupu české vlády "zklamaný", sedm měsíců se nedočkal reakce
S velvyslancem Reglim jednal i švýcarský občan Karel Schwarzenberg.
S velvyslancem Reglim jednal i švýcarský občan Karel Schwarzenberg. | Foto: Reuters

Praha - Dlouhých sedm měsíců nechala česká vláda zcela bez odpovědi výzvy, aby se přihlásila k miliardám zmrazeným ve Švýcarsku v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Aktuálně.cz to řekl švýcarský velvyslanec André Regli.

Jen co byla vloni v červenci jmenovaná vláda Petra Nečase, vyzvaly podle velvyslance švýcarské úřady Česko, aby se připojilo k trestnímu řízení v kauze MUS jako poškozená strana. Odpovědí bylo mlčení.

Regli se pak do jednání s Českem vložil osobně. Sešel se minimálně se čtyřmi členy Nečasova kabinetu. Přesto Praha propásla možnost vstoupit do švýcarského soudního procesu jednoduchou cestou.

Regli nyní přístup české vlády k švýcarské nabídce v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil na diplomatické poměry celkem silným slovem. Netečnost Prahy pro něj byla „zklamáním".

„Nechci komentovat postoj české vlády v této věci," odpověděl nejdřív velvyslanec na otázku, zda se Česko vymyká tomu, jak je Švýcarsko zvyklé spolupracovat s jinými státy na vyšetřování.

„Samotný fakt, že jsem nedostal žádnou odpověď od české vlády, bylo pro mě zklamáním," řekl pak pro Aktuálně.cz André Regli.

Švýcarská justice přitom podle informací, jež přinesl týdeník Respekt, vypočetla, že Česko bylo při privatizaci Mostecké uhelné společnosti poškozeno o více než osm miliard korun. 

Schwarzenberg: Jsem jen pošťák

Na odpověď diplomat podle svých slov čekal déle než půl roku. „První žádost přišla do Česka v červenci 2010 diplomatickou cestou. Poté, co jsem nedostal žádnou odpověď, kontaktoval jsem po sedmi měsících ministry Pospíšila a Kalouska," řekl dále Regli.

Diplomat odmítl komentovat průběh jednotlivých schůzek s tím, že mu to nenáleží.

S Reglim se sešel i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je shodou okolností švýcarským občanem. Ten si nevzpomíná, že by na jeho úřad dorazila diplomatická nóta týkající se trestního řízení v kauze MUS.

„O tom nic nevím. A kdyby něco bylo, tak to jde dál na ministerstvo spravedlnosti. My jsme jenom jako pošťáci," řekl Schwarzenberg, který je také vicepremiérem Nečasovy vlády. Na schůzce s Reglim prý jen řekl, že tato záležitost je mimo působnost jeho úřadu.

"Byrokratický ping-pong"

Foto: Karel Toman

Co následovalo potom, popisují ministři unisono jako "byrokratický ping-pong".

"Ta nóta nešla ke mně. Moji úředníci se domnívali, že nám to ministerstvo zahraničí posílá jen na vědomí a že to zároveň odešlo i na ministerstvo financí, a tak poslali nótu na vrchní státní zastupitelství," popsal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil putování výzev po českých úřadech.

"Já se o celé věci dozvěděl až v březnu letošního roku," dodal ministr.

Na jednání vlády se tak téma vymáhání miliard dostalo až minulý pátek.

Vše tak nasvědčuje tomu, že výzvy se zasekly na Vrchním státním zastupitelství v Praze a na ministerstvu financí. Ministr financí Kalousek argumentuje tím, že jeho úřad neměl dostatečné důvody k tomu, aby do řízení vstoupil. Jednání bývalého vrchního pražského žalobce, nedávno odvolaného Vlastimila Rampuly, prověřuje jeho nástupce Stanislav Mečl. K Rampulovi ostatně přišla úplně první výzva, už loni v květnu.

 

Švýcaři čekali rok

Ještě poté, co byla ve Švýcarsku podána obžaloba, čímž se měla uzavřít jednodušší cesta k případnému zisku miliard, se Regli sešel s vicepremiérkou Karolínou Peake. Nejdřív se potkali na diplomatickém obědě a při této příležitosti se k ní objednal na schůzku, která měla jediné téma: chystaný soud s českými uhlobarony.

Podle ní dokonce Švýcarsko oddalovalo podání obžaloby tak, aby se Češi mohli přidat.

„Švýcarská strana nám vycházela maximálně vstříc, myslím, že dokonce váhali s tím finálním krokem, tedy se vznesením obžaloby, po kterém už není možnost přistoupit k trestnímu řízení jako poškozený," řekla Aktuálně.cz Peake.

„Oddalovali to tak, aby české straně tu možnost dali," dodala vicepremiérka.

Její slova nepřímo potvrzuje i nově pověřený pražský vrchní žalobce Stanislav Mečl. Podle něj švýcarské úřady upozorňovaly český stát letos na jaře, že obžalobu podají do dvou měsíců. Finální rozhodnutí padlo až v říjnu. Tehdy švýcarská prokuratura oznámila, že bývalé manažery Mostecké uhelné požene před soud.

„Neřekl bych, že bychom dostávali čas navíc. Ale byl to samozřejmě dostatečný prostor, abychom v této věci rychle učinili, co je potřeba," řekl Aktuálně.cz Mečl.

Mečl: Češi soud nerozhodnou

Vláda o miliardách jednala až po roce naléhání ze strany Švýcarů.
Vláda o miliardách jednala až po roce naléhání ze strany Švýcarů. | Foto: Ludvík Hradilek

Česká účast v procesu s bývalými manažery MUS, kteří čelí podezření, že nakoupili akcie dolů z peněz patřících MUS, by mohla posílit pozici švýcarské prokuratury. Mohla by jednoznačně argumentovat poškozenou stranou.

Podle Mečla ale nemá mít česká účast výrazný vliv na samotné trestní řízení.

„Nemám žádné informace o tom, že by připojení České republiky mohlo mít vliv na meritorní rozhodnutí soudu, resp. že by bylo způsobilé kladně ovlivnit úspěch žaloby u soudu," řekl Aktuálně.cz vrchní pražský žalobce.

"Mohlo by však mít význam pro trestně právní kvalifikaci a též pro výši uloženého trestu, neboť soud zcela jistě přihlédne i k prokázané výši způsobené škody," dodal. 

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a "vyprána".

Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.

 

Právě se děje

Další zprávy