Firma z Palasova domu získala veřejnou zakázku podvodem

Tomáš Netočný
25. 11. 2011 17:55
Krnovská firma Intext potřebovala zakázku za miliony. Lhala proto o svých dluzích
Dům Jaroslava Palase v Jeseníkách. Hejtman tají, odkud na takovou stavbu vzal. Podílela se na ní firma Intext, která podváděla při získání veřejné zakázky v Ostravě
Dům Jaroslava Palase v Jeseníkách. Hejtman tají, odkud na takovou stavbu vzal. Podílela se na ní firma Intext, která podváděla při získání veřejné zakázky v Ostravě | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Firma Intext, kterou si moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas z ČSSD najal na vybavení svého domu v Jeseníkách, získala letos na jaře veřejnou zakázku díky falešnému dokladu, který sama vystavila.

Intext, který pracoval na Palasově vile v Jeseníkách, kvůli níž hejtmana prověřují finanční detektivové ministerstva financí, se začátkem roku 2011 přihlásil do výběrového řízení na dodávku nábytku pro rekonstruované koleje Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě.

Bylo to však už v době, kdy dlužil státu celkem přes 10 milionů korun na sociálním pojištění a na daních.

Podle zákona o veřejných zakázkách měla být taková firma okamžitě ze soutěže vyřazena. Jenže majitel Intextu Vladislav Uličný předložil při výběrovém řízení nepravdivá čestná prohlášení o tom, že státu nic nedluží.

Redakce Aktuálně.cz má tyto dokumenty k dispozici. Vladislav Uličný v nich uvádí, že nemá žádné závazky na daních, na sociálním a zdravotním pojištění. To však nebyla pravda.

Prestižní zakázka

Univerzita pravdivost čestného prohlášení nijak neověřovala, přestože šlo o mimořádně významnou zakázku.

V červnu totiž hostila Ostrava juniorské mistrovství světa v atletice a rekonstruované koleje technické univerzity měly během šampionátu sloužit jako ubytovací zařízení.

"Byla to prestižní akce," potvrdil rektor Ivo Vondrák. "Firma Intext nabídla nejnižší cenu a dodala čestné prohlášení, že státu nic nedluží," uvedl.

Proč úředníci školy finanční situaci firmy neprověřovali a nežádali potvrzení bezdlužnosti vystavené finančním úřadem, správou sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami, rektor Vondrák nesdělil.

Zákon o veřejných zakázkách to sice neukládá, kdyby to však univerzita udělala, nedostala by se do problémů. Ještě před dokončením zakázky totiž Intext zkrachovala a hrozilo, že termín začátku mistrovství světa nestihne.

"Intext nám způsobil obrovské komplikace," připustil kvestor univerzity Zdeněk Hodula. Ani on však nevysvětlil, proč firmu Vladislava Uličného škola lépe neprověřila a proč dopustila, aby zakázku za miliony získala firma, která nesplnila základní podmínku.

Smlouvy za stovky milionů

Firma Intext je přitom v regionu dobře známá a podle informací lidí, kteří podnikají ve stejném oboru, měla vážné finanční potíže už nejméně od začátku roku 2010. Inkasovala sice za veřejné zakázky, ale svým zaměstnacům, nasmlouvaným živnostníkům a subdodavatelům často neplatila.

Intext a Palas

  • Začátkem roku 2011 se firma Intext z Krnova přihlásila do veřejné soutěže o zakázku Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě v předpokládané výši 20 milionů korun
  • V únoru podepsal majitel firmy Vladislav Uličný čestné prohlášení o tom, že nedluží státu na pojištění, ani na daních
  • V té době už však jeho závazky vůči správě sociálního zabezpečení v Ostravě a finančnímu úřadu v Krnově činily přes deset milionů korun
  • Univerzita pravdivost čestného prohlášení nezkoumala a umožnila, aby se firma Intext do veřejné soutěže na vybavení kolejí zúčastnila
  • Ve finále Uličného firma zvítězila, když oproti předpokládané ceně zakázky stanovené na 20 milionů korun nabídla cenu o 4 miliony nižší
  • V červnu se však Intext dostal do insolvenčního řízení a vyšlo najevo, že státu dluží celkem 17 milion korun včetně narůstajícího penále
  • Celkové závazky firmy činily v srpnu 2011 přibližně 190 milionů
  • Aktuálně.cz zjistilo, že Intext dodával vybavení luxusního domu moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase z ČSSD, trvale bydlícího v Krnově
  • Palas už více než rok tají, kde na honosný dům v Jeseníkách s parametry penzionu vzal peníze
  • Se stavbou domu začal Palas v době, kdy se firma Intext začala dostávat do potíží s nedostatkem zakázek
  • Dříve Intext vydělával převážně na veřejných zakázkách za stovky milionů korun

„Vladislav Uličný měl dlouho dobré kontakty a dokázal si zajistit obrovské zakázky. Postupně je však začal ztrácet a firma šla ke dnu," uvedl pro Aktuálně.cz bývalý zaměstnanec Intextu, který v roce 2010 z firmy odešel, protože mu několik měsíců zaplatila jen část mzdy.

Insolvenční správkyně Intextu Daniela Majzlíková potvrdila, že závazky firmy vůči státu vznikly už mnohem dřív, než se Vladislav Uličný začal ucházet o zákazku technické univerzity v Ostravě. "Škola měla jednoznačně žádat potvrzení o bezdlužnosti a ne spoléhat jen na čestné prohlášení," sdělila pro Aktuálně.cz.

Především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji získával Intext v minulosti veřejné zakázky za stovky milionů korun. Teď je však v insolvenčním řízení a svým věřitelům dluží přibližně 190 milionů korun.

Redakce Aktuálně.cz však zjistila, že firma pracovala také na stavbě domu hejtmana Jaroslava Palase v Jeseníkách. Ve stráni nad obcí Ludvíkov dělal Intext venkovní úpravy a po dokončení stavby vybavil interiér domu.

Jaroslav Palas se stal moravskoslezským hejtmanem na podzim roku 2008 a v té době také začínal se stavbou svého domu. Ve stejném období se firma Intext už dostávala do problémů a potřebovala nové zakázky.

Zprávy o Palasově podezřelém domě se poprvé objevily na podzim 2010 a hejtman už více než rok odmítá zveřejnit informace o tom, kde na svůj dům získal peníze. Podle odhadů, které má Aktuálně.cz k dispozici, stála jen stavba luxusního domu minimálně 30 milionů korun, bez započítání právě terénních úprav a interiéru.

Mlčí Intext, mlčlí Palas

Veřejnou zakázku na vybavení vysokoškolských kolejí v Ostravě vyhrála navíc firma Intext na základě skutečnosti, že nabídla na první pohled podezřele nízkou cenu. Předpokládanou hodnotu zakázky stanovila univerzita na 20 milionů korun. Intext nabídl v elektronické aukci 16 milionů a zakázku získal.

Majitel Intextu Vladislav Uličný z Krnova se odmítá k situaci své firmy vyjádřit a nechtěl hovořit ani o zakázce pro hejtmana Palase. „Intext je v insolvenčním řízení, věřím, že se vše vyřeší," uvedl pouze Vladislav Uličný do telefonu a žádost o setkání odmítl.

Jaroslav Palas, s trvalým bydlištěm rovněž v Krnově, na žádosti o stanovisko nereaguje vůbec. Svůj mobilní telefon nezvedá a neodpovídá na sms. Na opakovanou žádost o setkání s hejtmanem neodpověděla ani mluvčí moravskoslezského hejtmanství Šárka Vlčková.

Finanční poměry Palasovy rodiny a okolnosti, za jakých získal hejtman a bývalý ministr zemědělství peníze na stavbu luxusního sídla v Jeseníkách, zkoumá už několik týdnů speciální oddělení ministerstva financí.

Podle insolvenčního rejstříku dlužil Palas letos v srpnu firmě Intext rovných sto tisíc korun za dodávku blíže nepopsaného zboží. Naopak firma měla v tu dobu u Palase ještě nedokončenou práci v hodnotě téměř milion korun.

Nejasnosti kolem financování stavby, kterou Jaroslav Palas označuje jako rodinný dům, ale podle všeho splňuje kriteria luxusního penzionu, už přiměly sociální demokraty k rozhodnutí zbavit ho možnosti, aby se znovu stal hejtmanem.

Na krajské volební konferenci zvolila moravskoslezská ČSSD do čela své kandidátky pro krajské volby v roce 2012 dosavadního Palasova náměstka Miroslava Nováka.

 

Právě se děje

Další zprávy